Szörnyűséges érzés az éjszaka közepén rikoltozó, vijjogó hangokra ébredni, pláne ha napok, sőt hetek óta újra és újra előfordul. A Duna-part közelében élők felfigyelhettek rá, hogy a környéken egyre több és nagyobb csapatban fordulnak elő sirályok, akik a víztől távolabb is hangosan sivítozva repkednek Budapest belvárosában.

A Margit híd és az Árpád híd környékéről hallottunk több megerősítő tapasztalatot olvasóinktól, hogy a madarak igencsak megnehezítik a pihenést már kora estétől. 

Az utóbbi hetekben szürkületkor kezdtek gyülekezni a sirályok a Margit-sziget környékén. A korábbi években nem tapasztaltam ilyesmit, mintha veszekednének, hangosan, nagy csapatokban, nyugtalanul repkedtek minden este. A hangjukat késő estig lehetett hallani és messze nem csicsergés volt!

- mesélte egyikük.

Megkérdeztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát, Orbán Zoltánt, hogy mit lehet tudni a különösnek vélt jelenségről és a hazai sirályfajokról.

Szinte mindig a kajával van összefüggésben. Előfordulhatott, hogy nagyobb mennyiségű szerves hulladék került a Dunába vagy egy kisebb halraj volt az oka.Továbbá ősz van, kóborlási időszak.

Orbán Zoltán elmondta, hogy jelentős sirályállomány él a Fekete-tengeren és Kaszpi-tengeren, ahol keményebb a tél, korábban köszönt be, ezek a madarak ezért lehúzódnak délre, délkeleti irányba Európa térségébe. Így előfordulhatott, hogy egy ilyen nagyobb beáramlásnak lehettünk tanúi. Ezek a madarak azóta szétszéledtek vagy mentek tovább, hiszen zajlik a madárvonulás.

Magyarországon augusztus 15-20. környékén kezdődik és tart november vége, decemberig. Nagyon hosszú, elhúzódó folyamat. Ketté kell azonban választani, egyrészt a magyar állomány elvonul, illetve érkezik hozzánk egy csomó madár Közép-Ázsia, Ázsia, Távol-Kelet térségeiből, illetve vonulnak át rajtunk.

Magyarországon egyébként a leggyakoribb a dankasirály, ami kiválóan alkalmazkodott a kontinens belsejében uralkodó viszonyokhoz, nem szükséges számára a tenger.

A sirályok alapvetően ragadozók, dögevők, kalózok. Nagyon leleményesek és intelligensek, kihasználják a Dunát, és rájöttek, ha akrobatikusan röpködnek, az emberek dobálnak nekik kenyeret. Budapest tekintetében még az egyik legnagyobb vonzerőt a gyáli szeméttelep jelenti számukra.

- mesélte a szakember, majd hozzátette, ezeknek a madaraknak gyakorlatilag mindegy mit esznek, egészen addig, míg meg tudják emészteni. Ha pocok vagy sáskainvázió van, akkor azt szedegetik a talajról. A vízből halászni tudnak, lemennek a víz alá és röptében elkapják a nagyobb bogarakat, éppen emiatt a Parlament éjszakai díszkivilágításának fényében is dankasirályokat láthatunk.

Egészségügyi szempontból itthon az emberre nézve semmiféle veszélyt nem jelentenek. A tengerparti országokban viszont, a nagy méretű, közel 2 méter szárnyfesztávú sirályok olykor komoly sérüléseket okozhatnak. Kalóz életmódjukból kifolyólag megszokták, hogy terrorizálhatják a környezetüket és ez ételt jelent a számukra. Ha például megijesztik a turistákat, azok elejtik a hamburgert, csipszet, fagyit.

A sirályok okozta hangzavar oka pedig egyszerűen annyi, hogy minden olyan madár, ami tömegben él nagyon zajos is. Egyrészt így adják át az információt, másrészt a zajkeltés az egyik védekezési stratégiájuk. 

Ha Ön is szemtanúja volt a jelenségnek, ne csüggedjen, tapasztalataink szerint, az őszi hideggel a sirályok is halkabbak lettek, a madárvonulás pedig 1-2 hónapon belül véget ér.