Pár fiatal egy budapesti aluljáróban poénkodik egy földön guggoló, mozdulatlan hajléktalannal. Éppen mannequin challenge videót készítenek. Ez az új netes őrület idén - a kihívás lényege, hogy egyetlen pillanatra mindenki lemerevedik, mintha csak kirakatbabák lennének, valaki pedig egy telefonnal készít egy felvételt ebben a lefagyott pillanatban.

Csakhogy ez a videó más, mint a többi jófejkedő mannequin kihívás - a földön fekvő hajléktalan itt szó szerint megfagyott.

A minden télen jelentkező, egyre súlyosabb hajléktalan problémára hívja fel a figyelmet a Budapest Bike Maffia és a Greenroom közös kisfilmje. A nonprofit szervezet és a - több városban és külföldön is működő - Bike Maffia folyamatosan küzd a kirekesztés ellen, segítik a hajléktalan emberek mindennapjait, és teszik mindezt felelős civilként, önkéntes munkában.

A Bike Maffia és a Greenroom közös videója görbe tükröt tart elénk, ami ugyan sötét képet fest, de a terv az, hogy a videó hatására pozitív folyamatokat indítanak el.

Mi is tehetünk valamit, ha az utcán egy hajléktalant látunk a hideg téli mínuszokban. Ha az utcán járva azt vesszük észre, hogy valaki nem az időjárásnak megfelelően van öltözve; padon, aluljáróban ül, fekszik; esetleg régóta nem mozdul, akkor oda kell menni és megkérdezni, hogy nincs-e olyan állapotban, ami az életét veszélyeztetheti. További részletek és információk, telefonszámok a BBM oldalán.

Az biztos, hogy eddig tényleg ez a legdurvább hazai gyártású mannequin challenge.