Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, a Costes és a Budapest Park tulajdonosa a Roadsternek adott interjújában beszél arról, mennyire viselte meg a koronavírus miatti helyzet a vállalkozásait. 

Az üzletember felidézi, hogy legutoljára március 9-én volt éttermében, a Costesben nagyobb társaságban, amikor annak az apropóját ünnepelték meg, hogy a helyet 10 éve jutalmazták Michelin-csillaggal. Bár több étterem is a házhoz szállítással próbálja menteni a menthetőt, Gerendai szerint a fine dining műfaj nem arról szól, hogy fogyasztás előtt egy órán át zötykölődjön az étel a futárnál, és nem is voltak arra felkészülve, hogy ilyen üzemmódra kell váltaniuk. 

Bár már három hete eldöntöttük, hogy lesz kiszállítás, ki kellett találnunk a logisztikát. Működjünk együtt kiszállítókkal, vagy mi szállítsuk ki a megrendelt ételeket? Mibe csomagoljunk? Egyeztetnünk kellett a beszállítókkal, hogy meg tudjuk-e oldani majd a biztonságos utánpótlást a menükhöz és így tovább.

Gerendai nem látja túl optimistán a helyzetét, sőt, szerinte még rosszabb helyzetben is lehet a többi tulajdonosnál, mert bár ugyan több vállalkozása is van, ezek mindegyike szezonalitásra és a turistákra épül. 

Voltam már nehéz helyzetekben, de ilyenben, hogy körülöttem egyik pillanatról a másikra minden összeomlik, még nem. Azért is vagyok talán nehezebb helyzetben az átlagnál, mert ugyan több vállalkozásom is van, de valamilyen módon mindegyik a szezonalitásra, turistákra, tömegrendezvényekre épül. Ha belegondolsz, ott a Budapest Park, az Akvárium, a Lupa-tó, az Óriáskerék, a Wamp dizájnvásár, a Costes éttermek, a fesztiválok. És minden az egyik pillanatról a másikra megállt

Arról is beszélt, hogy lehet, a Lupa-tavat horgászhelyként fogja megnyitni, de ez sem old meg minden problémát, a reális cél az, hogy legalább annyi profitot termeljenek, amiből néhány alkalmazottat ki lehet fizetni. Ami pedig a hazai éttermeket és az ezeket kiszolgáló személyzetet illeti, Gerendai úgy látja, a koronavírus lecsengése után azok is külföldre mehetnek munkát keresni (és találni), akiket eddig sikerült itthon marasztalniuk.