Már több mint 4 éve, hogy utoljára írtunk Kovács Péter egyedi és klassz műveiről, amelyek a Budapest Alternative nevet viselik. Azóta már sok új kép készült, néhányat a koronavírus ihletett, a végeredmény pedig elég vicces lett. Nemcsak a képeket mutatjuk meg, az őket készítő művésszel, Kovács Péternek is feltehettünk néhány kérdést. 

Mióta létezik a Alternative Budapest? Miért kezdted el?

2012-ben kezdtem az Alternative Budapest by KoPé sorozatot, ezen a nyáron egy reklámügynökségben dolgoztam, ahol épp nem volt sok munka, így unalmas perceimben gondoltam gyakorolom kicsit a photoshopolást. Az elkészült képeket megosztottam, majd egyre több helyen írtak rólam és képeimről, hívtak tévéműsorokba, rádióba, jöttek a lájkok és a megosztások. Elsősorban álfotósorozatnak szántam az Alternative Budapestet, de mostanában híres festményeket egészítek ki, hogy a jelen korból is legyen rajta egy kis morzsa. Teljesen öncélú gyakorlás, de nem mondom, hogy nem jó érzés, ha másoknak is tetszik, amit csinálok.

Milyen eredményedre, melyik képedre vagy a legbüszkébb?

20 éves koromtól grafikusként dolgozom, több magazin művészeti vezetője voltam, számos reklámügynökségnek és budapesti szórakozóhelynek is voltam grafikusa és fotósa. Az Alternative Budapestből volt már több kiállításom is, hiszen elég sok kép készült. Szerettem, hogy több képemet még az ARC-on, a régi helyszínen kiállították óriásplakát méretben, párszor nyertem is. Kiemelném azt a kiállításomat a Marriott Hotelben, amit Réz András  nyitott meg, vagy amikor az összes addigi képből álló kiállításomat a Palomában Nemere István prezentálta.  Erre a helyszínre iskolás csoportokat vittek tanáraik, hogy megmutassák nekik az általam elképzelt Budapestet. Élmény volt, hogy 2019-ben a Sziget fesztiválon rendezett kiállításomon rengetegen látták a képeimet az Art Zone helyszínen 1 héten keresztül. Szeretem nézni a kiállításaimon távolabbról, ahogyan rámutatnak egy-egy képemre, nevetgélnek, vagy értetlenkednek, hogy ez a fotó mikor készülhetett. 

Melyik alkotásod elkészítése volt a legérdekesebb, legrendhagyóbb?

Van olyan képem, amihez az alapanyagot két napon keresztül fotóztam, van amin több hónapig dolgoztam. Az is megtörtént, hogy a képem előbb egy magazin címlapja volt, majd újra kellett csinálnom, hogy még nagyobban - több mint 2x3 méteres méretben egy svájci vevőnek elküldhessem, pár éve az Absolut vodka rendelt tőlem képeket és a Gozsdu udvar közepén kiállították. Ezekre mind büszke vagyok.

Milyen technikával csinálod a képeket? Honnan jön az inspiráció?

Photoshoppal,  igyekszem kihasználni minden lehetőségét a programnak. Gyerekként még joystick-kel rajzoltam C64-en, majd PC-n a korai rajzolóprogramokkal már reklámokat csináltam egy ügynökségnek 17-18 évesen, decemberben lettem 40, és még most sem unom. Inspirálnak a filmek, a festmények, rajzok a múltból, és kortársak a jelenből, és persze ez a fura helyzet, amiben most vagyunk.

Képek forrása: Budapest Alternative Facebook-oldala.