Most, hogy külföldi turisták nem zavarnak be, különösen érdemes városnéző-városújrafelfedező sétákat tenni a fővárosban. Ehhez ad segítséget nyolc útvonal ajánlásával az Énbudapestem című oldal, illetve a Sétálj velünk kezdeményezés. Az ember a telefonján séta közben is figyelheti az útvonalat, hozzáolvasva a kapcsolódó érdekességeket az éppen látottakhoz. A túrák másfél-két óráig tartanak és két-három kilométer távot foglalva magukban, mindegyik közben van hét-tíz állomás.

A nyolc útvonal közül az egyiket az Index Urbanista blogjából ismert Zubreczki Dávid állította össze, a túrák akadálymentesítési szakértője pedig Fenyvesi Zoltán volt, aki a projekt kapcsán egy podcastban is szerepel, ami itt érhető el. A túrák egyébként nem korlátozódnak a tipikusan városnézős belvárosi helyekre: az egyik útvonal például Zuglót mutatja be, egy másik a Bartók Béla út környékét. A Sétálj velünk kezdeményezéshez kapcsolódó sajtóközlemény az alábbi keretesben olvasható.

Sétálj velünk! – fedezd fel gyalog, mennyi izgalmat és csodát rejt Budapest

Ingyenes, egyre bővülő és telefonról is elérhető városi séta kínálattal veti bele magát az utcák forgatagába az Énbudapestem.hu új oldala, a Sétálj velünk!

Te bejártad már Budapestet? A várost felfedezni és megismerni még mindig úgy lehet a legjobban, ha fogjuk magunkat és elindulunk, csak úgy komótosan, sétálva, ahol nem a végcél a lényeg, és nem is a legrövidebb utat keressük, sőt! Sétálhatunk a végeláthatatlan sugárutak menték, árnyas fasorokban nézelődhetünk, elcsalinkázhatunk a körutakról, Budapest szinte végtelen lehetőségeket kínál. Választhatunk, hogy Duna-part vagy hegyvidék, ódon Belváros vagy zöld villanegyedek, izgalmas helyi történetek és sorsok, vagy komoly urbanisztikai kérdések érdekelnek minket – az Énbudapestem.hu egyre bővülő sétakínálatában mindenki talál kedvére valót.

A túrák csak rád várnak, ha szeretnéd tudni…

 • Kiért epekedett és kit emlegetett Krúdy Gyula „Pest legszebb rózsájaként”?
 • Hol állnak a magyar Gaudínak is nevezett Lechner Ödön legszebb magyaros szecessziós remekei?
 • Hogyan vált az egyik legterheltebb terünkké a Szabadság tér, ahol farkasszemet néz egymással Kossuth Lajos, a szovjet emlékmű és a birodalmi sas?
 • Hol tartott feledhetetlen luxus-partikat a századforduló krémje?
 • Vajon hányszor építették fel Vajdahunyad várát és mit keres ott Drakula?
 • Mi maradt meg a felrobbantott Erzsébet hídból?

Ahol lehetőség van rá, az útvonal akadálymentesen is bejárható, hiszen a város mindenkié. Budapest felfedezése ráadásul a koronavírus járvány közepén is biztonságos; elindulhatunk egyedül, de a partnerünktől a szabad levegőn is tartani tudjuk a megfelelő távolságot, csak ne felejtsük otthon a maszkot. Ráadásul most rengeteg környék új arcát is mutatja, hiszen a forgalom és a tömeg is sokkal kisebb, mint a megszokott turista-szezonokban – éljünk a lehetőséggel, hogy városlakóként új oldaláról ismerhetjük meg Budapestet ezekben a hónapokban.

Sétálj, csatangolj, kószálj, gurulj velünk, válaszd ki, melyik tematikus túra érdekel, és keresd fel a város megannyi izgalmas, rejtett, vagy új arcát mutató népszerű helyszínét.

Ajánlatunk:

 • A szecessziótól a szocreálig - stílustörténeti séta Lipótvárosban
 • Színház az egész város - Közterek szerepe egy világváros életében – a KÉK - Kortárs Építészeti Központ sétája
 • Városból ki a zöldbe – egy negyed a tó helyén, avagy a Bartók Béla út környéke
 • A régen látott folyópart – emlékek a Duna-parton – Zubreczki Dávid sétája
 • Az aranykor bűvölte és ami maradt belőle – séta az Andrássy út környékén

Ha kedvet kaptál a további barangoláshoz, egyes állomásoknál megtalálod azokat a vezetett városi sétákat, amelyeken még többet megtudhatsz az adott környék történetéről. Az összes séta elérhető itt.

Budapest TE meg ÉN sorozatunk legújabb podcastjában Fenyvesi Zoltán és Ott Anna mutatja be a séta oldalt. Fenyvesi Zoltán - a túrák akadálymentesítési szakértője, a Tiszta szívvel című film főszereplője, kerekesszékes influencer. Ott Anna - kulturális menedzser, irodalmi tematikájú séták vezetője. A podcast itt elérhető.