20/20 - ez a neve annak a projektnek, amelyben kortárs írók és a Budapest Street Photography Collective (BPSPC) együtt alkotott. A végeredmény egyszerre szerelmes levél, óriási lecseszés és dokumentum a városról (helyenként az országról), a művészetek nyelvén írva.

A 20/20 projekt gyakorlatilag egy felvezető-érzékenyítő kampány (a Mastercard szponzorálja, a Könyves támogatja), amely kortárs írók és street fotósok együttműködésével szeretné fontos társadalmi problémákra irányítani a figyelmet. A Mastercardnak ez azért jó, mert jövő év elején irodalmi díjat alapít 40 év alattiaknak, a művészeknek pedig azért, mert valami jót és hatásosat alkottak – húsz szemszögből feldolgozva adott témájú történeteket, a szegénységtől a környezetvédelemig. (Az az eredményt itt nézheti-olvashatja tehát.) Az egészről egy film is készült, amelyben a résztvevők bővebben is beszélnek a munkáról.

A szerzők névsora:

Deres Kornélia, Grecsó Krisztián, Harag Anita, Izsó Zita, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Moskát Anita, Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Seres Lili Hanna, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Terék Anna, Tóth Krisztina, Závada Péter.

A BPSPC egy lazán szerveződő társaság, amelynek tagjai mind Budapest utcáit járó fotósok. Ezzel a bemutatkozó videóval jobban megismerheti őket.

A munkásságukat pedig a legyegyszerűbben itt követheti.

Nem egyszerű dolog a tök üres Budapesten streetfotózni. Neményi Márton mégis megoldotta. Addig járkált - zsebében...

Posted by Budapest Street Photography Collective on Monday, 30 November 2020