Carrie Prejeant, Miss Kaliforniát a melegházasságokról kérdezte Perez Hilton celebblogger a vasárnapi Miss USA verseny döntőjében, majd jól kiakadt a lánynak a melegeket egyáltalán nem sértő, de a melegházasságot nem támogató nyilatkozatán. Hilton később videoüzenetben lehülyepicsázta le a lányt, majd visszavonta, végül a bocsánatkérést vonta vissza. Prejean úgy érzi, a nyilatkozata miatt vesztette el a versenyt.

Perez Hilton - civil nevén Max Lavandera -, a celebbloggerből lett bloggerceleb is a zsűri tagja volt a vasárnap rendezett Miss USA szépségversenyen. A felvállaltan meleg pletykablog-tulajdonos ekkor szegezte neki a némileg provokatív esszékérdést a színpadon álló Miss Kaliforniának: "Vermont állam a negyedik amerikai állam, amelyik engedélyezte a melegek házasodását. Ön szerint a többi állam is követhetné ezt a gyakorlatot; ha igen, miért, ha nem, miért nem?" Miss Kalifornia azonban nem a szépségkirálynőktől megszokott sablonválaszt adta.

„Csodálatosnak tartom, hogy az amerikaiak egyiket is, másikat is választhatják. Olyan országban élünk, ahol az azonos neműek közötti vagy az ellenkező neműek közötti házasságot is választhatjuk. Tudják, az én országomban, az én családomban úgy gondoljuk, hogy a házasságnak férfi és nő között kell köttetnie. Ezzel senkit sem akarok megsérteni, de engem így neveltek, és én azt gondolom, hogy ennek így kell lennie egy nő és egy férfi között” – válaszolta a kérdésre Carrie Prejeant, és ezzel a blogger gyűlölethullámát szabadította magára.

A sértődött Hilton és a melegjogi aktivista nővér

Ön szerint sértő volt a nyilatkozat?

A nyíltan meleg blogger hülye picsának nevezte a nyilatkozat után Miss Kaliforniát, és egy videóüzenetben kifejtette, hogy miért tartotta volna elképzelhetetlennek, hogy egy ilyen nyilatkozat után megválasztják a lányt Miss USA-nak. Prejean - aki állítólag a legesélyesebb volt a Miss USA cím elnyerésére - végül csak a második helyet szerezte meg.

A verseny után Perez Hilton a blogjában elnézést kért a kiosztott hülye picsa titulus miatt, de végül az elnézéskérést Twitteren visszavonta, mert Prejean a verseny után kiállt a nyilatkozata mellett. A lány a Billy Bush Show című reggeli rádióműsorban fejtette ki, szerinte a királynői címébe került a véleménye. „Elbuktam miatta a koronát, de nem tettem volna másként, azt mondtam, amit érzek. Elmondtam azt a véleményt, amit képviselek, és ez minden, amit tehetek” – nyilatkozta.

Perez Hilton azt kifogásolta leginkább, hogy Prejean az egyáltalán nem szokványos szépségversenyzői kérdésre nem egy olyan bebiflázott, véleménymentes választ adott, mint hogy „Az a jó az Egyesült Államokban, hogy a tagállamok saját törvényeket hoznak, így mindenki maga döntheti el, hogy támogatja-e a melegek házasságát, vagy sem”, hanem őszintén elmondta, amit gondol. Perez Hilton szerint ezzel megsértett egy csomó embert, és kiközösítette őket, pedig a Miss USA cím birtokosa nem közösíthet ki, neki egységet kell teremtenie. Ezért tartotta volna elfogadhatatlannak, ha nyer Prejean.

Miss Kalifornia nővére egyébként az amerikai légierőnél dolgozik és melegjogi aktivista, és húga szerint nem zavarta a nyilatkozat. „Ő a meleg embereket támogatja, a meleg házasságot is. Az én meggyőződéseimnek semmi köze a testvéremhez, a mamámhoz, vagy akárkihez. A nővérem a hotelszobámban ült, és azt mondta: 'Tesó, nem sértett egyáltalán, amit mondtál. Különböző véleményünk van, és ezért is szeretlek. Szeretlek, mert kiálltál az igazadért, és ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki meleg, vagy sem, ez arról szól, hogy a Miss USA címért versenyzel, és kapsz egy kérdést, amire a legjobb tudásod szerint válaszolsz'” – nyilatkozta a versenyző a családon belüli véleménykülönbségről.

Ujjongtak és fújoltak

Hiltont meghívta a műsorába Larry King is, ahol a blogger arról beszélt, hogy hiába erős érv az őszinteség, szerinte Miss USA legyen politikailag korrekt. Itt felmerül azért a kérdés, ha politikai korrektséget várunk egy versenyzőtől, és ugyanakkor azt is akarjuk, hogy a világbékéért küzdő versenyzőknél intelligensebb lányok benyomását keltsük, akkor van-e értelme olyan kérdést feltenni, ami ennyire megosztó. Hilton a műsorban azzal indokolta kirohanását, hogy őt valójában nem is Prejean véleménye zavarja, hanem az, amit válaszolt, mert így nem lehet már az ő Miss USÁ-ja, hisz így kirekeszt egy csomó embert. A cikkeket és reakciókat elolvasva egyre inkább műbalhénak tűnő meghurcolással kapcsolatban felmerül az is, hogy mennyiben lenne Perez Hilton Miss USÁ-ja az a lány, aki ugyan nem mondja ki, de nem támogatja a melegek házasságát.

Egy Perez Hiltonnak eljuttatott közleményben a Miss Kalifornia verseny szervezői is elhatárolódtak a versenyzőjük nyilatkozatától. „Mint a Miss CA USA egyik vezérigazgatóját és a Miss CA család egyik vezetőjét elszomorít és sért, hogy Miss CA USA 2009 úgy gondolja, hogy a házassági jog csak nőkre és férfiakra vonatkozik. Míg azt gondolom, hogy minden vallás maga szabályozza, hogy milyen házasodási szabályokat alkalmaznak, addig úgy vélem, a kormányunk nem diszkriminálhat senkit sem. Vallási meggyőződéseknek nincs helye a Miss CA családban” – írta a bloggernek a verseny egyik szervezője. Perez Hilton ezt a nyilatkozatot tartotta a végső megerősítésnek az igazában.

Mit csinál a közönség?

A történettel foglalkozó cikkek egy része azt írja, hogy a közönség hatalmas fújolásban tört ki a nyilatkozat után, egy másik részük viszont azt írja, hogy a közönség ujjongani kezdett. A közönség reakciója fontos szerepet kap az egyes cikkekben, Hilton egyértelmű fújolást hallott, de azokban a cikkekben, ahol nem ítélik el a versenyzőt, inkább úgy fogalmaztak, a közönség ujjongásban tört ki a nyilatkozat után.