A II. kerületi önkormányzat döntése értelmében Kelemen Anna kutyája veszélyes eb, ezért az állatot be kell gyűjteni és el kell altatni, ha Kelemen Anna nem tud beszerezni egy veszélyes állatok tartásáról szóló engedélyt. Ehhez többek között az állatnak ivartalanításra, neki erkölcsi bizonyítványra van szüksége.

Hamarosan pont kerülhet Kelemen Anna és kutyája Zeusz ügyére, ami vagy az állat szigorított körülmények közötti megtartását vagy az állat elaltatását jelenti. A jelenlegi állás szerint Zeuszt veszélyes ebnek minősítették, ami azt jelenti, hogy a II. kerületi önkormányzat begyűjtheti és elaltattathatja az állatot.

„Még nem kaptuk meg a bírósági határozatot, de néhány napon belül megérkezik. Ezután büntetőfeljelentést teszünk veszélyes eb engedély nélküli tartása miatt, és megkérjük a hölgy ügyvédjét, hogy mondja el, hol tartózkodik az állat” – mondta el a Velvetnek Balaton Balázs a II. kerületi önkormányzat sajtóreferense, hozzátéve, amint megkapják a határozatot, elindítják a begyűjtési procedúrát.

Ez alapján Kelemen Anna kutyájára a biztos halál vár, de megkeresésünkre Beleznay Endre, Kelemen ügyvéde elmondta, ha a védencének sikerül beszereznie egy veszélyes állatok tartásáról szóló engedélyt, a kutya életben maradhat. Az engedély megszerzésének van néhány feltétele. Az állatot ivartalanítani kell, microchipet kell beültetni a testébe, meg kell oldani, hogy elzárt helyen tudják tartani, és ha az utcán sétáltatják, akkor merev pórázzal mindig szájkosárban kell ezt tennie. Ezen felül még egy biléta is kell a nyakába, ami jelzi, hogy veszélyes állatról van szó. Az állattartónak viszont egy erkölcsi bizonyítványt is be kell szereznie.

Beleznay elmondta, figyelmeztette Kelement, hogy igyekezzen minél hamarabb beszerezni az engedélyhez szükséges dolgokat, tudomása szerint ő már hozzá is látott ehhez, de nem tudja, pontosan hogyan áll.

Az egyetlen buktató az erkölcsi bizonyítvány lehet, amit nem minden esetben lehet megkapni büntetett előélettel, és Kelemen Annának éppen a kutyája támadásai miatt van fél éves, két évre felfüggesztett börtönbüntetése.

Bizonyos esetekben marasztaló ítélet esetén is mentesülni lehet az ítélet következményei alól, de Kelemen Anna korábbi ítéletének pontos ismerete nélkül nem tudhatjuk, hogy jelenleg fennáll-e ez a helyzet. Kelemen ügyvéde beszélgetésünkkor nem kívánt mélyebben belemenni abba, hogy az engedélyszerzési folyamat éppen hogyan áll, illetve, hogy Kelemen megkaphatja-e az erkölcsi bizonyítványt azon túl, hogy tudomása szerint védence elkezdte beszerezni a szükséges dolgokat.