Farrah Fawcett színésznő évek óta küzd a végbélrákkal, és bár pár hete még cáfolták betegsége súlyosbodásáról szóló híreket, most már tudható, hogy a végső stádiumban van. A Charlie angyalai tévésorozat szőke nyomozónőjeként ismertté vált színésznő betegségéről és kezeléseiről dokumentumfilmet is készített, melyet pénteken tűz műsorára az NBC tévécsatorna.

Farrah Fawcett a hetvenes években a Charlie angyalai tévésorozat szőke nyomozónőjeként vált ismertté, majd jellegzetes frizurájával és mosolyával valódi popkulturális ikonná. A 62 éves színésznő azonban jelenleg végbélrákkal küzd, és a hírek szerint betegsége már elérkezett a végső stádiumhoz: a hétvégén családja és barátai is búcsút vettek tőle. Az NBC pénteken tűzi műsorára Fawcett vélhetően utolsó filmjét: a Farrah’s Story a rákkal folytatott küzdelméről szóló dokumentumfilm az elmúlt másfél évről.

A család már búcsút vett

Bár áprilisban még azt mondták, jó állapotban van, és csak húsvétra engedték haza, a színésznő élettársa, Ryan O’Neal a People magazinnak múlt héten elmondta, Fawcett rákja a végső stádiumban van, orvosai már nem folytatják a kezelést. A színésznő jelenleg otthon van, bár többnyire már csak alszik. Egykor legendás szőke fürtjeit a kezelések miatt elvesztette, testsúlya pedig már nem éri el a 40 kilót sem. Mint O’Neal elmondta, a családtagok és barátok múlt hét végén látogatták meg őket, hogy elbúcsúzzanak a haldoklótól.

Az NBC pénteken tűzi műsorára a színésznő saját, betegségéről forgatott videonaplójából készült dokumentumfilmjét. A Farrah’s Story az elmúlt másfél év történetét és a németországi kezeléseket dolgozza fel, és mint Fawcett korábban elmondta, örül, hogy mindezeket filmre vette, mert bemutatásával talán erőt ad a hozzá hasonló betegeknek a küzdelemhez. „Ez a film nagyon személyes. Egy időben nem gondoltam, hogy bárki valaha is látni fogja. De egy idő múlva saját életre kelt és azt akarta, hogy bemutassák”.

A filmben – melyet közeli barátnője, Alana Stewart segítségével forgatott – Fawcett és orvosai mellett feltűnik természetesen az élettárs, Ryan O’Neal, a 91 éves édesapa, Jim Fawcett, de Charlie angyalai-beli szereplőtársai, Jaclyn Smith és Kate Jackson is.

Charlie szőke angyala

Farrah Fawcett 1947-ben született Texasban, neve az arab "farah" szóból származik, melynek jelentése öröm. A hetvenes évek elején tévéreklámokban kezdte karrierjét, majd megkapta a Charlie angyalai tévésorozat egyik szerepét, melyben Jaclyn Smith és Kate Jackson társaságában alakítottak talpraesett és szexi nyomozólányokat. A sorozat óriási siker lett, azonnal szexszimbólummá avatva a fiatal színésznőt, aki villogó mosolyával és szőke hajával amúgy is az amerika beach-babe tökéletes megtestesítője lett volna, de a Charlie angyalai sikere után emblematikusnak számító jellegzetes frizurájával évtizedekre tematizálta a fodrászipart. Az angol nyelvterületen Farrah-do néven ismert hajviselet itthon a csárli-frizura névre hallgatott, de a fodrászok ennyiből is egyértelműen tudták, hogy a sorozatról van szó, és hogy a három színésznő közül kinek a hajviseletét kéri a vendég.

Fawcett a sorozat után sikeresen váltott a tévés szerepekből komolyabb produciókra, bár nem hagyott fel a tévéfilmekkel sem. Emellett off-Broadway-színésznőként is szerzett elismeréseket, Extremities című mozifilmjében nyújtott alakításáért – melynek főszerepét az eredeti színdarabban is eljátszotta - pedig 1986-ban Golden Globe-díjat kapott. Pályája kezdetén rövid ideig élt házasságban Lee Majors nevű szintén színész kollégájával, nem sokkal válásuk után, 1982-ben pedig megismerkedett Ryan O’Neal filmszínésszel, akivel - bár össze soha nem házasodtak –, azóta is egy párt alkotnak. A kapcsolatból 1985-ben egy fiuk született, Redmond O’Neal, akivel mostanság kábítószeres ügye miatt foglalkoznak a lapok.

Forrás: Wikipedia

A 62 éves Fawcettnél először 2006-ban diagnosztizálták a végbélrákot, és bár először úgy tűnt, sikerül legyőznie, 2007-ben a betegség visszatért. A színésznő 2008 januárjában kezdte a filmforgatást, amikor Németországba utazott, ahol - a kemoterápia mellett - holisztikus módszerekkel is próbálták kezelni. Eleinte csak azért forgatott, hogy rögzíteni tudja orvosai tanácsait, nehogy valamit elfelejtsen. Később azonban úgy döntött, a videókból dokumentumfilmet készít a betegséggel való küzdelméről, amihez az NBC tévécsatornától anyagi segítséget is kapott. O’Neal szerint Fawcett mindent őszintén meg akart mutatni, az sem érdekelte, ha legelesettebb pillanataiban, akár rosszulléteikor is rögzíti a kamera. „Tudják, nagyon elszánt volt. Egész életében filmezték, 19-20 éves kora óta a kamerák előtt állt. Úgyhogy ez már egyáltalán nem zavarta”.

Készen áll

A színész szerint Fawcett sokáig nem volt hajlandó tudomásul venni, milyen súlyos a betegsége, ő maga pedig csak még később, alig fél éve jött rá, mennyire nagy a baj valójában. „Először akkor ébredtem rá, amikor a tengerparton sétáltunk hármasban, Redmonddal. Mindig elmegyünk a sziklákig, majd vissza, de ő félúton megállt, és megkérdezte, nem fordulhatnánk-e vissza. Redmonddal egymásra néztünk, és tudtuk, hogy… hát igen. Nagyon könnyen megtévesztett bennünket, mert mindig csodásan nézett ki. Igazán csodásan. Izmos volt, egészségesnek tűnt, és gyönyörű volt, épp olyan, mint ahogy mindenki emlékszik rá. Redmond mindig azzal biztatott: „Rendbe fog jönni. Csak nézz rá, mennyire klasszul néz ki”.

A remény azonban nem tartott sokáig: „Úgy fél éve, hogy a hírek egyre rosszabbodtak, és kezdtük elveszíteni a reményt. De nem Farrah, ő tovább harcolt. Benne mindig rengeteg bátorság és csendes méltóság volt, és ez most sincs máshogy. Újra és újra egyre jobban beleszeretettem azért, hogy ehhez az egészhez állt” – mondta el O’Neal, aki egyik leghíresebb filmjében, a Love Storyban egy fiatal férjet alakított, aki a rák miatt veszíti el feleségét. „Ez is egy Love Story, de most fogalmam sincs, hogyan játsszam el. Nem tudom elképzelni a világot nélküle”.

O’Neal a People-nek adott interjújában azt is elmondta, Fawcett már nagyon legyengült, kommunikálni is nagyon nehezen tud, de nemrég egy cédulát csúsztatott a kezébe, amelyen az állt: „Teljes és csodálatos életem volt, szerettek és szerethettem. Boldog vagyok. Készen állok”.

Nem tudja, hogy fia börtönben ül

Farrah Fawcett és Ryan O'Neal közös fia, Redmond O’Neal várhatóan nem lehet majd anyja halálos ágya mellett, mivel jelenleg börtönben ül egy drogügyének tárgyalására várva. Utoljára áprilisban találkozhatott édesanyjával, már akkor is csak soron kívüli bírói engedéllyel, egy háromórás eltávozáson. Ügyvédei orvosi szakvéleménnyel támasztották alá kérésüket, mondván: „talán ez az utolsó esélye, hogy élve lássa az édesanyját”. Fawcett egyébként nem is tud róla, hogy fia börtönben van: „Farrah nem tudja, hogy Redmond bajban van, és Redmond iszonyúan aggódik az anyjáért. ’Nem akarom, hogy valami őrtől kelljen megtudnom, hogy meghalt’ – mondta nekem, én pedig azt mondtam neki, hogy ne aggódjon, az anyja rendbe fog jönni. Hazudtam neki. Hazudok az anyjának is. Mindenkinek így a legjobb” – mondta el apja a People-nek.