A norvég Alexandar Rybak nyerte meg szombaton Moszkvában, az Eurovíziós Dalversenyt. A győztes szerényen úgy véli, nem ő volt a legjobb énekes, és azzal is tisztában van, nem biztos, hogy a győztesekből lesznek a legnagyobb sztárok, majd elárulta: kár volt betiltani a szombati moszkvai melegfelvonulást, amikor épp az Eurovíziós Dalverseny a világ legnagyobb melegparádéja.

A 23 éves, minszki születésű norvég előadóművész nyerte szombat éjjel az Eurovíziós Dalfesztivál moszkvai döntőjét. Győzelme nem igazán volt meglepetés, a döntő előtt az addigra kiesett magyar induló, Ádok Zoli is őt tippelte befutónak a Velvetnek adott interjújában: „Tud oroszul, belorusz felmenőkkel is büszkélkedhet, és nagyon ügyes”. Rybak Fairytale (Tündérmese) című dala végül 15 országtól - köztük Magyarországtól is - megkapta a legmagasabb pontszámot: 387 ponttal végzett, messze megelőzve a második helyen 218 pontot gyűjtő izlandi, illetve a harmadik helyen 207 pontot elérő azerbajdzsáni előadóművész dalát.

A győzelem után az MTI különtudósítójának, Gurzó Ákosnak adott interjújában Rybak úgy vélte, győzelmének titka a hegedűszóban keresendő, és abban, hogy ők nem egy versenynek tekintették a dalfesztivált, hanem egyfajta koncertnek. A verseny utáni sajtótájékoztatón saját produkcióját értékelve kiemelte: nem ő volt a legjobb énekes a mezőnyben, de volt egy története, amit el akart mondani, és a közönségnek ez tetszett. Szerinte az ukrán volt a legjobb dal, az izlandi pedig a legjobb énekes.

Megmondta

Alexander Rybak az MTI-nek arról is beszélt, hogy habár rendkívül örül a győzelemnek, az Eurovíziós Dalversenyről tudni kell, hogy nem mindig a győztesekből lesznek a sztárok a verseny után. Arra az újságírói kérdésre, mi a véleménye arról, hogy az orosz hatóságok megakadályozták a szombatra tervezett moszkvai melegfelvonulást, Alexander Rybak azt mondta: sajnálja ami történt, de tudni kell, hogy a világ legnagyobb melegparádéja épp az Eurovíziós Dalverseny.

Tapasztalat

Alexandar Rybak a fehérorosz fővárosban, Minszkben született, négyéves volt, amikor szüleivel együtt áttelepült Norvégiába. Oslo mellett nőtt fel. Szülei zenészek, ezért Alexander már korán, ötévesen elkezdett hegedülni és zongorázni, dalokat komponált és énekelt. Kétszer is indult norvégiai tehetségkutató versenyeken, s az egyiken győzött saját szerzeményével. Hegedűsként fellépett Pinchas Zukerman világhírű izraeli hegedű- és brácsaművésszel, karmesterrel, de színházban is szerepelt.

A világ egyik legnézettebb műsora

Norvégia immár harmadszor nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt, amelyet idén 54. alkalommal rendeztek meg az idén, ezúttal Moszkvában. Ez egyébként a világ egyik legnézettebb műsora: világszerte 100 millió néző kíséri figyelemmel a televíziós közvetítést. Idén a végeredmény egyrészt a nézők szavazatából, másrészt a 42 tagú nemzetközi zsűri döntéséből született.