Az énekesnő lánya, Chastity Bono a napokban tette közzé, hogy férfivá operáltatja magát, és már el is kezdte az ehhez szükséges eljárást. A most már Chaznek szólítandó Chastity Bono húsz éve felvállaltan leszbikus, évek óta él együtt boldogan barátnőjével, és anyja is támogatja a döntésében. Saját teste viszont akadályozhatja.

A húsz éve leszbikus melegjogi aktivista, író és zenész - valamint mellesleg Cher és Sonny Bono lányaként világrajött - Chaz Bono nem sokkal negyvenedik születésnapja után döntött úgy, ha már évek óta úgy érzi, valójában férfinak kellett volna születnie, akkor ideje belevágni az átalakító eljárásba.

Cher egykori lánya egész fiatalkora óta érzi úgy, hogy férfiként született, csak nem a megfelelő testbe, ez a test jelenleg azonban duplán is akadályt jelenthet számára. Nem csak azért, mert hosszas kezeléssorozat kell ahhoz, hogy végre kifejezze az ő valódi nemi identitását, hanem azért is, mert jelenleg olyan túlsúlyt visel, aminek következtében komoly szövődmények jelentkezhetnek az átalakító műtéteknél.

Chastity Bono a héten jelentette be nemváltoztatásának tényét, ahogy azt is, hogy szeretné, ha már most férfiként tekintenének rá, ezért ezentúl Chaznek kell szólítani. Sajtósa, Howard Bragman már a hivatalos közleményben is az angol nyelv névmásainak hímnemű „he” formájával hivatkozik rá a nőnemű „she” helyett. Az Entertainment Tonight kétrészes összeállításában az is kiderült, hogy a Chazzé alakulást az egykori Chastity már 2008 nyarán elkezdte, és várhatóan 2010-ben fog befejeződni.

A lány 18 évesen mondta el szüleinek, hogy leszbikus, anyja, Cher pedig – bár mindig is a melegek egyik legfőbb ikonja volt – állítólag elég rosszul fogadta a bejelentést. „De pár nap alatt sikerült túltennie magát rajta” – sietett leszögezni Chaz egy későbbi interjúban, és bár anya-lánya kapcsolata ettől függetlenül is mindig köztudottan feszült volt, Cher azóta maga is belépett a melegjogi aktivisták közé.

A legújabb fejleményben, a nemi átalakulás bejelentésével kapcsolatban az énekesnő eddig ugyan nem szólalt meg, most azonban sajtósa útján közleményt juttatott el a People magazinhoz, melyben leszögezi, ebben a lépésben is lánya mellett áll. Már amennyire tud: „Chaz egy nagyon nehéz út előtt áll, de végig támogatni fogom. Tiszteletben tartom a bátorságát, ami egy ilyen döntés meghozatalához kellett, és ha teljesen nem is tudom megérteni, de próbálom… Az egyetlen dolog, ami soha nem fog változni, az a szeretetem iránta, a gyerekem iránt”.

Hogyan lesz Chastityből Chaz?

Chastity Bonónak a teljes átalakuláshoz először teljes pszichológiai kivizsgáláson kellett átesnie, ezt követően kezdődhetett el a hormonkezelés, majd ezután kerülhet sor a nemi átalakító műtétsorozatra. Ennek első lépéseként a páciens mellét távolítják el, ezt követi a petefészek és méh, majd utolsó lépésként átoperálják a külső női nemiszerveket, esetleg falloplasztikával hímvesszőt és herezacskót is kialakítanak. Ezeket természetesen kisebb-nagyobb plasztikai műtétek is kísérik, mint például az arc karakterének vagy a mellkasfelépítésnek a „férfiasítása”, vagy ádámcsutka kialakítása. Amerika szinte minden államában elterjedt gyakorlat, hogy a mellek eltávolíttatásakor már engedélyezik a nemváltoztatást a hivatalos iratokban, így ha Chaz Bono már belekezdett ebbe, akkor már hivatalosan is férfi.

Saját teste lehet az akadály

A nőből férfivá alakító műtétsorozat és az ezzel járó pszichológiai és hormonkezelések alsó hangon is legalább 50 ezer dollárba kerülnek, amit az amerikai társadalombiztosítás nem fedez, ez azonban Chastity/Chaz Bono számára ha máshogy nem, mai napig sikeres énekesnő anyja támogatásával megvalósítható. Az anyagi nehézségek helyett Chastity Bonónak a Chazzé alakulásban jelenleg a legnagyobb akadálya a saját teste.

Cher egykori lánya soha nem volt törékeny nádszálalkat, jelenlegi fotói alapján azonban sikeresen hozza egy elhízott középkorú férfi megjelenését. 2005-ben ugyan részt vett az amerikai Nagy Fogyás celebkiadásában, a Celebrity Fit Club című műsorban, ahol sikerült is 13 fontot (kb 6 kilót) leadnia, testsúlya azonban jelenleg a kétszáz fontot (a száz kilót) közelíti. Ennek természetesen semmi köze a nemi irányultsághoz és a nemváltoztatáshoz, annyiban azonban nagyon is befolyásolhatja a célt, hogy az elhízás – és ennek esetleges kísérőbetegségei, a magas vérnyomás vagy a diabetesz – bármilyen műtétnél komoly rizikófaktort jelentenek.

„Egy százkilós öntudatlan test mozgatása, a hozzáférés már eleve nehezebbé teszi az altatást, lehetnek nehézségek például az intubálásnál. Emellett komoly szövődményveszélyt jelenthet, ha a páciensnek magas a vérnyomása vagy cukorbeteg, de ezek egyéni adottságoktól is függenek, elképzelhető, hogy valaki kövér létére is teljesen egészséges. Mindenképp nagy azonban a vérrögképződés, azaz a trombózisveszély kockázata akár a műtét közben, akár utána” – mondta el a Velvetnek egy anaesztheziológus.

Mivel Chastity/Chaz Bonónak ráadásul több komoly nagyműtéten is át kell esnie az elkövetkező két évben, és orvosai nyilván az ő figyelmét is felhívták ezekre a szövődményekre, így nyilván nem véletlen, hogy a bejelentés óta eltelt pár napban szinte csak edzőtermek környékén, kocogás vagy biciklizés közben tudták őt lekapni a lesifotósok. A fotókon többnyire barátnője, Jennifer Elia társaságában látható, akivel több éve élnek együtt, és aki szintén messzemenően támogatja őt a döntésében.

Fogyni is segít

A pár 2005-ben, egy hónappal a Cher-lány celebes-fogyókúrás valóságshow-szereplése előtt ismerkedett meg, és mint Chastity/Chaz elmondta, Elia volt az egyik legfőbb támasza az először a kilók ellen, most pedig a valódi neméért folytatott küzdelmében.

Egy ékszerbolt-tulajdonos a RadarOnline-nak azt is elhintette, hogy a pár valószínűleg már el is jegyezte egymást, Bono legalábbis pár éve egy egyszerű platina-gyémánt gyűrűt vásárolt nála, amit „eljegyzési gyűrűként szánt a barátnőjének. Úgy hallottam, hogy a lánynak nagyon tetszett”. Az ékszerboltos szerint „Chaz nem egy drága holmit vett, persze nem mintha sajnálta volna rá a pénzt, úgy tudom, az összes spórolt vagyonát költötte erre. Mondta is, hogy nem az anyja pénzéből vásárol, igazán nagyon szimpatikus volt”.

Barátai szerint a pár nagyon kiegyensúlyozott kapcsolatban él, „Jennifer Chaz életének értelme, és nagyon jót is tesz neki. Chaz alapjában nagyon befelé forduló személyiség, soha ki se mozdulna otthonról, ha Jennifer nem noszogatná. Ráadásul Chaz anyjával, Cherrel is nagyon jól kijön”. Chaz Bono első nagy szerelmét huszonévesen vesztette el, a lány rákban halt meg.