Rendőrségi források szerint egyre valószínűbb, hogy az énekes halálát a gyógyszerek túladagolása vagy rossz kombinációja okozhatta. Jacko állítólag havonta 50 ezer dollárt költött fájdalomcsillapítókra, melyet a testőre vett neki álnevekre felíratott receptekre. Orvosa, Conrad Murray pedig azért csak fél órával azután hívta a mentőket, hogy rátalált az eszméletlen Jacksonra, mert állítása szerint nem tudta, hova hívja őket pontosan. A sztár 2002-es végrendeletében vagyonát anyjára, három gyerekére és jótékonysági szervezetekre hagyta, jelenleg az a kérdéses, ki lesz a végrendelet végrehajtója. Jackson temetését családja csak a mai második boncolás eredményei után kezdi el szervezni.

A TMZ rendőrségi forrásainak - egyelőre nem hivatalos - véleménye szerint egyre valószínűbb, hogy a csütörtökön hirtelen szívleállásban elhunyt énekes halálát valószínűleg gyógyszerek túladagolása vagy rossz kombinációja okozta. A vényköteles fájdalomcsillapítókat állítólag egyik testőre szerezte be az énekesnek. Jackson gyerekeire és jótékonysági szervezetekre hagyta vagyonát, melyet végakarata szerint anyja kezel majd. A tetemes tartozások miatt azonban nem lesz olyan egyszerű feladat.

Nem tudta, hova hívja a mentőket

A TMZ nem hivatalos rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, szinte biztosnak tekinthető, hogy Michael Jackson gyógyszer-túladagolásban vagy kombinációik miatt hunyhatott el. Ez persze csak akkor derül majd ki teljes bizonyossággal, ha az ígért 4-6 hét múlva megérkeznek a boncoláskor elvégzett vizsgálatok eredményei.

A zenész orvosa, Conrad Murray ráadásul közel fél órával azután hívta a mentőket, miután rátalált az eszméletlen sztárra. Mint a férfi ügyvédje a TMZ-nek elmondta, ügyfele azért nem hívta egyből a mentőket a mobiljáról, mert nem tudta, hová rendelje őket: nem tudta Jackson bérelt házának pontos címét – ami egyébként az Egyesült Államok egyik leghíresebb utcájában, a Beverly Hills-i Sunset Boulvardon van.

Az orvos ügyvédje kitért az orvos újraélesztési technikáját ért vádakra is. Mint elmondta, Murray valóban az ágyon kezdte meg Jacksonon az újraélesztéshez szükséges mellkasi kompressziót - melyet csak kemény felületen, például a pácienst a földre fektetve lehet eredményesen alkalmazni - , azonban "az az ágy egy kemény ágy", így véleménye szerint nem követett el hibát.

Ezzel egy időben a halottkémi hivatal nyomozói ismét házkutatást tartottak Jackson Beverly Hills-i házában, és két nagy zacskó gyógyszeres dobozzal távoztak onnan - írja a TMZ. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, milyen típusú pirulákat találtak a dobozokban, ahogy azt sem lehet tudni, mennyi hiányzott belőlük. A vizsgálat során ezek mellett az is egyértelműen kiderül majd, milyen névre váltották ki a szereket.

Michael Jackson két nappal halála előtt

Fájdalomcsillapítók havonta 9 millióért

Ez utóbbi azért lehet fontos, mert a The Sun értesülései szerint a zenész havonta 50 ezer dollárt (szűk 10 millió forintot) költött fájdalomcsillapítókra, többek között Xanaxra és Vicodinra. Jacksonnak személyzete állítólag Omar Adams álnévre kiállított recepteken szerezte be a szereket, de előfordult olyan eset is, hogy az alkalmazottak saját nevükre vettek neki vényköteles fájdalomcsillapítókat.

A Daily Mail tudomására jutott információk szerint Jackson egyik testőre után kiemelten érdeklődnek az énekes halálát bűnügyi eljárás keretében vizsgáló nyomozók. Állítólag főleg ez a testőr szerezte be a sztárnak a különböző gyógyszereket. Így akár az is igaz lehet, hogy tényleg nem Conrad Murray írta fel azokat Jacksonnak, aki a Demerol injekció beadását is cáfolta.

A testőr, egy a huszas évei elején járó férfi az elhunyt énekes apja, Joe Jackson szerint aznap is a házban volt, amikor a sztár meghalt. Joe Jackson egyébként változatlanul ragaszkodik ahhoz a véleményéhez, hogy fia gyanús körülmények közt halt meg, bár nem részletezi, pontosan mire gondol: "Michaelt már holtan vitték a házból. Nekem itt valami nagyon gyanús. Az egyik pillanatban még a kapuknál álló rajongóknak integetett, meg mondta nekik, hogy szereti őket, pár percel azután pedig, hogy kinn volt náluk, halott volt". Az énekes csütörtökön délután hirtelen szívleállás miatt halt meg.

Joe Jackson

Anyjára és három gyerekére hagyta vagyonát

A zenész a vagyonát 2002-es végrendelete alapján anyjára, Katherine Jackson, három gyerekére és jótékonysági szervezetekre hagyta, írja a Wall Street Journal nyomán az MTI. Katherine Jackson emellett hétfőn kérvényezte és meg is kapta a három gyerek a 12 éves Prince Michael, a 11 éves Paris és a hét éves Prince Michael II ideiglenes felügyeleti jogát.

A gazdasági lap szerint Jackson halála óta több végrendelet is felbukkant, azonban azok régebbi keltezésűek voltak. A zenész szülei azonban hétfőn még úgy nyilatkoztak, fiuk érvényes végrendelet nélkül halt meg, erre hivatkozva kérték a vagyon feletti kezelési jogot is a bíróságtól. A kiszivárgott részletek szerint azonban Michael Jacksonnak van érvényes végrendelete, melynek érdekessége, hogy – valószínűleg a gyerekkorában iránta tanúsított agresszivitása miatt – teljességgel kihagyta belőle apját, Joe Jacksont. Az énekes a végrendelet végrehajtójának John Branca ügyvédet és jó barátját, John McClain zenei producert jelölte meg. Branca azonban azt nyilatkozta, Jacko pár hete kért egy-két változtatást a végrendeletben, és a végrehajtónak Janet Jacksont jelölte meg, írja a Hollyscoop.

Branca 1980 és 2006 között volt a sztár ügyvédje, aki három héttel a halála előtt újra alkalmazta. Az ügyvéd csütörtökön fogja benyújtani a bíróságra az iratokat.

A zenész vagyonának felmérése és anyagi helyzetének rendezése azonban nem lesz egyszerű, Jackson több mint 400 millió dolláros tartozást halmozott fel. Azonban a lap szerint értékes befektetések és jogdíjak voltak a birtokában, amelyek kiegyenlíthetik az adósságot, sőt akár 200 millió dolláros pozitív mérleget is eredményezhetnek.

Katherine Jackson

Temetés a boncolási eredmények után

Jackson családja az énekes temetésével megvárja az állítólag ma végrehajtott második boncolás eredményeit, írja a BBC, és csak ezek után kezdik el részletesen megtervezni a gyászszertartást. Apja elmondása szerint a ceremónia egy része zártkörű lesz, azonban a megemlékezésről nem zárják ki teljesen a nyilvánosságot. Egyelőre nem közöltek pontos időpontot, azt azonban a család leszögezte, hogy - a keringő pletykákkal ellentétben - nem a Neverland nevű birtokán helyezik örök nyugalomra Michael Jacksont. A TMZ értesülései szerint egy dolog biztos: az orvos – aki félóra után hívta ki a mentőket – azt nyilatkozta, nem vesz részt a megemlékezésen.