Az énekes gyomrában csak gyógyszerek, testén injekció nyomai, az újraélesztéstől törött bordák - jegyzetelte a boncolási jegyzőkönyvbe a halottkém. Michael Jackson a fentiek mellett szinte teljesen kopasz volt, halálakor parókát viselt, 13 plasztikai műtét nyomait találták az arcán, mellkasán pedig egy bőrrák miatti operáció friss hegét. Bár a halottkém azóta cáfolja, hogy tőlük származnának az információk, meg nem is mind stimmel, az eredeti rutineljárást hétvégén bűnügyi nyomozássá minősítette a rendőrség.

A hét végén kiszivárgott boncolási jegyzőkönyv szerint Michael Jackson gyomrában csak tablettákat találtak, több bordája eltört az újraélesztéstől, és négy injekció nyoma volt a szíve környékén. A csípőjén, a combján és a vállain számtalan további tűszúrás nyoma volt látható, emellett szinte teljesen kopasz volt, halálakor is parókát viselt. Arcán 13 plasztikai beavatkozást hajtottak végre, amelyek miatt orrgyöke már szinte teljesen hiányzott - írja a Sun. A Los Angeles-i halottkém a Sun értesüléseire reagálva a TMZ-nek juttatott el egy rövid közleményt, melyben azt állítja, a lap által kiszivárogtatott részletek nem tőlük származnak, meg különben se mind igaz. A halál körülményeinek kivizsgálására indított rutineljárást mindenesetre a Los Angeles-i rendőrség bűnügyi nyomozássá minősítette a hétvégén. A popsztárt a család közleménye szerint szerdán temetik el Neverland elnevezésű birtokán.

Elavult módszer, amatőr újraélesztés

A boncolási jegyzőkönyv szerint Michael Jackson testének vizsgálatakor kiderült, hogy az énekesnek több bordája is törött, ami nem ritka az újraélesztéskor alkalmazott mellkaspumpálásnál, és alátámasztja a személyzet vallomását az újjáélesztési próbálkozásokról. Jackson mellkasán, a szíve felett emellett négy injekció nyoma is látható, ami arra utal, hogy orvosa a lélegeztetés és mellkasi masszázs mellett adrenalint közvetlenül a szívébe fecskendezve is próbálkozott megindítani a szívműködést. Az injekciók egyike sérülést okozott a szívfalban is, a negyediket pedig mellé is szúrták, Jackson bordáját találva el.

A legtöbb kérdés továbbra is a sztár újraélesztése kapcsán merül fel. Az orvosa, dr. Conrad Murray - ahogy a segélykérő hívásban is hallatszik - az ágyon kezdte el az újraélesztéses mellkasi masszázst, amivel - a szakértők szerint - értékes perceket vesztegethetett el. Az általános gyakorlat ugyanis - amint azt például a MedIQ orvosi blog írója is megjegyzi -, hogy újraélesztéskor mindig kemény alapon (például a padlón) kell végezni a mellkasi kompressziót, ugyanis csak így lehet kifejteni az ehhez szükséges erőt, ami puha felületen elvész. Ágyon végezni újraélesztést "olyan hiba, amit még egy tapasztalatlan medikus sem követ el" - írja a blogger, aki maga is orvostanhallgató.

Az újraélesztési kísérletek másik érdekessége a közvetlenül a szívbe adott adrenalin-injekció, ami ugyan a filmekben még ma is szívesen alkalmazott látványelem, az egyik legrégebbi orvosblogger, Gruntdog szerint viszont ez már a nyolcvanas években elavult technika, ma már intravénásan, vagy a csontvelőbe adják.

Orvosa állítja, még élve talált Jacksonra

Az orvos, akit Jackson turnéjára, mindössze az énekes halála előtt 11 napja szerződtettek, a haláleset után pár napra eltűnt, és csupán vasárnap jelentkezett a rendőrségen. Murray ügyvédje, Edward Chernoff a TMZ-nek azt nyilatkozta, amikor ügyfele rátalált Jacksonra, az énekes teste még meleg volt, és nagyon gyenge pulzust is lehetett nála tapintani. Ez az állítás ellentmond a mentősök verziójának, akik szerint Jackson már akkor is egyértelműen halott volt, amikor ők megérkeztek, elég lett volna azonnal a halottkémet hívni a halál beálltának megállapításához.

Chernoff egyúttal cáfolta a korábbi híreszteléseket, miszerint Murray Demerolt vagy OxyContint írt fel vagy adott be a zenésznek. Az orvos saját bevallása szerint valóban adott gyógyszereket a sztárnak, de azokat Jackson panaszai alapján állította össze.

A vizsgálat szerint a 178 cm magas Jackson mindössze 50 kilót nyomott, ez alapján a testtömeg-indexe még a 16-ot is alulról súrolja, ami súlyos alultápláltságnak felel meg.

Ezt alátámasztja, hogy az énekes - aki környezete szerint kórosan rettegett az elhízástól - naponta csak egyszer volt hajlandó enni, akkor se túl sokat, és gyomrában a boncoláskor is csupán gyógyszereket találtak, melyek még nem bomlottak fel teljesen. Azt még nem lehet tudni, pontosan milyen szerekről van szó, ez csupán a 4-6 hét múlva elkészülő toxikológiai vizsgálat eredményeiből derül ki. Mindenesetre elég valószínű, hogy a naponta szedett 8 féle gyógyszer nyomait fogják kimutatni.

Jackson gyógyszereken élt

A The Sun szerint Michael Jackson a Demerol injekciók mellett (melyből naponta hármat kapott, és amit nem lehetne más, hasonló hatású gyógyszerekkel együtt alkalmazni) Vicodint és Dilaudidot is szedett, ezek mind szintén igen erős (és más, hasonló hatásfokú gyógyszerrel együtt nem ajánlott) fájdalomcsillapítók. Ezek mellé szedte a Soma nevű izomlazítót, a Xanax nevű nyugtatót, a Zoloft és Paxil nevű antidepresszánsokat, valamint egy Prilosec nevű gyomorsav-lekötőt, amit refluxszal járó tünetek enyhítésére adnak.

Kihullott haj, plasztikai műtétek, sérülések

A jegyzőkönyv szerint az énekes szinte teljesen kopasz volt, halálakor is parókát viselt, és a patológusok szerint "csak őszibarackszerű pihe" borította a fejét. A bal füle fölött teljesen sima volt a bőr, nyilvánvalóan az 1984-es baleset következtében, amikor a haja lángra kapott egy Pepsi reklámfilm forgatásakor.

A boncolást végző szakember több sérülést is talált a zenész térdein, mindkét lábszárán, valamint a hátán vágásnyomok voltak, valószínűleg egy korábbi, nagyobb esés okozhatta őket. Környezete szerint Jacko az 50 koncertes turné próbáin szerezte ezeket, többek közt ezek is nehezítették a felkészülését. A mellkasán bőrrák miatt végzett műtét gyógyult nyomai voltak, az arcán 13 plasztikai beavatkozást hajtottak végre, melyek eredményeként az orrgyöke már szinte teljesen eltűnt. A csípőjén, a combján és a vállain számtalan tűszúrás nyoma volt látható, valószínűleg ezekre a helyekre adták be napi háromszor a fájdalomcsillapítókat.

Bűnügyi nyomozás és gyors temetés

Az elsődleges boncolási eredmények és az ellentmondásos körülmények miatt a rendőrség bűnügyi nyomozássá minősítette az eredetileg rutineljárásként indított vizsgálatot Michael Jackson halálának ügyében. A család egy második, független boncolást kért, melytől azt várják, kiderül, mi történt pontosan abban a pár percben, amikor Murray megpróbálta újraéleszteni az énekest; és egyértelmű választ várnak arra is, van-e, és ha igen, ki az, aki a felelőssé tehető Jackson haláláért.

Az énekes bátyja, Tito Jackson nyilatkozata szerint családjuk jelenleg a temetés szervezésén dolgozik. Az énekest várhatóan szerdán temetik, maga a szertartás zártkörű lesz, azonban szeretnének egy nyilvános megemlékezést is tartani.

Egyes hírek szerint Jackót egykori, Neverland nevű birtokán temetik majd el, ahol régebbi nyilatkozatai szerint nyugodni szeretett volna. Mivel azonban a birtok már nem az övé, nem lehet tudni, mit szólna ehhez a jelenlegi tulajdonos.

A halottkém tagadja, hogy tőlük származna az infó

A Los Angeles megyei halottkém a TMZ.com-nak hétfő délután szűkszavú hivatalos közleményben tagadta, hogy a Sun által kiszivárogtatott fenti jegyzőkönyvrészletek megfelelnének az igazságnak. Vagy legalábbis nem mindegyik részlet. Vagy legalábbis nem tőlük jött az infó.

"A jelentés, ami nyilvánosságra került, nem a mi hivatalunkból származik. Nem tudom, honnan vagy kitől jöhetett az információ. Nem pontos, és pár részlete teljes kitaláció" - idézi a halottkémet a TMZ, az első és eddig egyetlen forrás. A lehetséges másik informátor, a Jackson-család által felkért másik halottkém, aki a hivatalos boncolás után másodszor is elvégezte az eljárást a holttesten, egyelőre nem nyilatkozott.