A rendőrség minimum 700 ezer érdeklődőre számít a Staples Centerben tartott nyilvános búcsúztatóra, a belépőjegyre kisorsoltakon felül. Celebritások és egy komplett cirkusz búcsúztatja majd az elhunyt énekest, akit családja még utoljára színpadra állít, felravatalozott formában. A takarítás és rendőri biztosítás költségeit legalább 2,5 fél millió dollárra becsülik, de a 4 millió sem kizárt. Az eseményt nagyjából az összes tévécsatorna közvetíti, világszerte akár egymilliárd nézőre számítanak. A holdraszállás ehhez képest smafu volt.

21:55

Jackson síró kislányát, mint zárókép előhúzását valóban nem lehet überelni, mindenki mehet haza. A felvétel jogai természetesen az AEG Live Entertainmenté, mint az a záró végefőcímből kiderül, valószínűleg már vágják a dvd-t az elmúlt pár órából. Ne vegyék meg.

21:43

Végezetül a kicsípett Man in Blacknek öltözött Jackson-fivérek veszik át a színpadot, napszemüvegüktől még most sem válnak meg. Előbb a flitteres jobbkesztyűt viselő Tito Jackson köszöni meg mindenkinek a részvételt, majd Marlon Jackson kapja meg a mikrofont (neki bal kesztyű jutott), akit vagy La Toya, vagy Janet Jackson támogat (ő mindkét kezére elegáns fekete bőrkesztyűt választott). Szívhezszóló gyermekkori történeteken keresztül világítja meg elhunyt öccsük emberi nagyságát, elején és végén is belesírva a mikrofonba. Utoljára Jackson kislányát, Paris Katherine Jacksont tolják a mikrofonhoz, aki annyira sír, hogy alig tudja elmondani, mennyire szerette az apukáját, aki a világ legjobb apukája volt. De azért el kell neki is búcsúznia a pop királyától.

21:36

Barack Obama nem tudott eljönni, éppen Moszkvában tárgyal.

21:27

Kenny Ortega, a londoni koncertturné szervezői részéről szintén méltatja a világot ért veszteséget, udvariasan nem említve az övékét. Ezután a We Are The World jön, az eredeti all stars-verzióval ellentétben csak az eddigi háttérénekesek előadásában, kiegészülve az eddig fellépőkkel és a Jackson-fivérekkel. De ez itt az eddigi, és valószínűleg a legjobb hazai feldolgozás:

21:23

Ezután jön a szóbanforgó szám, a Who’s Loving You a Britain's Got Talentben feltűnt 13 éves Shaheen Jafargholi előadásában. A fiú fellépett volna Jackson turnéján.

21:17

Smokey Robinson ismét a színpadon, ha jól látjuk, átöltözött: mintha Diana Ross levelét még feketében olvasta volna fel. Bevallja, hogy az iménti Ed Sullivan-show bejátszásban látott Jacko-számot ő írta, bár akkor nem gondolta, hogy ez jó ötlet, hisz „egy ilyen kicsi srác hogyan tudná elénekelni” azt a rengeteg érzelmet, amit ő beleírt. De persze, hogy a kicsi srác simán lenyomta, úgyhogy ma már ő is boldog, hogy Jacksonnal egy időben élhetett. A közönség közt eközben felsír egy csecsemő.

21:08

Usher talpig napszemcsiben jön a Gone Too Soon című számával, hogy megsimogathassa a 25 ezer dolláros koporsót, amin a rózsáktól alig látszik az aranyozás. Usher kezet csókol a mamának, zokog.

21:02

Választási félóra következik, először a fekete polgárjogi harcos Martin Luther King fia, Martin Luther King III. áll színpadra, aki kortesbeszédeken edződött hangsúlyokkal rója le tiszteletét. Őt testvére, Bernice King követi, az eddigiek alapján a gyújtó hangvételű beszédtechnika családi vonás. A közönség éljenez, tapsol, minél nagyívűbbek a jelzők, annál jobban. Ezután Sheila Jackson Lee texasi képviselőasszony áll színpadra, aki – nyilván a 2003-as sajnálatos eseményekre való tekintettel – először is kijelenti, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, míg az ellenkezőjét nem bizonyítják róla. Jackson ellen annak idején végül peren kívüli megállapodásoknak köszönhetően ejtették a vádakat, bár egy haláleset kapcsán nem is biztos, hogy épp erre kéne rámenni.

20:48

Brooke Shields színésznőhöz méltó könnybelábadással kezdi megemlékezését, majd ennek megfelelően is folytatja: „13 voltam, mikor először találkoztunk, és attól a perctől fogva a barátságunk folyamatos volt” – emlékszik a kezdetekre, közös vonásként emeli ki, hogy mindketten kisgyerekként kerültek a reflektorfénybe. Bár sose dolgoztak együtt, sose írtak közös dalt, sőt, még a moonwalkot se volt képes megtanulni, bár Jacko igazán próbálta neki megtanítani, viszont sokat nevettek együtt. Shields szerint az énekesnek igazán pazar humora volt, és imádta, ha ugratták. „Géniusz volt, őszinte és tiszta ember, aki mélyen szerette az életet, a családját és a barátait” – emlékszik vissza elérzékenyülve a színésznő, aki szerint bár Jacksont csak Királyként emlegették, őt sokkal inkább a Kis Hercegre emlékeztette. Ehhez fel is olvassa Saint-Exupery könyvéből a részletet, majd jönnek a könnyek, a Kék lagúna óta ez volt a második legszebb alakítása.

Vigasztalásként jön Jermaine Jackson a Smile-lal

20:35

Semmi sem lehetetlen, ha egyként emeljük fel a szavunk – jeleink meg újabb idézet a háttérben a kivetítőn, miközben színpadra lép a Zenész, Aki Jennifer Aniston Pasija Volt, De Mióta Nem Az, Senkit Se Érdekel. Neki jutott a Human Nature, egyszálgitáros verzióban kezdi, énekelni azért nem mer. Egyébként John Mayer a neve.

20:30

Al Sharpton tiszteletes, a család barátja gyújtó hangulatú beszédben méltatja a Jackson-család nagyságát, nem abban az értelemben véve, hogy 9 gyerekkel tényleg nagyok, hanem hogy munkáskörnyezetből nőtték ki magukat azzá, amivé. A még élő fivérek mindannyian sárga nyakkendőben, vörös rózsával a gomblyukban, kollektív napszemüvegben, fülig boldog mosollyal bólogatnak önnön nagyszerűségüknek. Sharpton minden mondata végén felviszi a hangsúlyt, prófétai látomásként beszél arról, milyen üzenetet közvetített Jackson művészetével – a szeretetét, természetesen -, ha sokáig folytatja, a tolószékesek nemsokára felkelnek és járnak. A közönség sikít, fütyül, sír, fölkel, majd visszaül.

20:22

Los Angelesben meg most lép színpadra a nagyon terhes Jennifer Hudson fehérben, a Will You Be There-rel.

20:15

Kobe Bryant és Magic Johnson együtt állnak színpadra és beszélnek arról, mennyivel jobb emberek lettek attól, hogy ismerték őt.

20:13

Az alig két hete elhunyt Michael Jackson dalai komoly bevételt hoztak egy holland nyugdíjpénztárnak - adta hírül kedden az AFP. Az ABP tavaly megvásárolta ugyanis 14 Jacko-dal jogát. Minden eladott CD és DCD után pénzt kap a nyugdíjalap, illetve szintén gyarapszik a vagyona, amikor a rádiók és tévék Jackson-dalokat játszanak. Az ABP, amely a világ harmadik legnagyobb nyugdíjpénztára, tavaly 120 millió euró (csaknem 33 milliárd forint) értékben vásárolta meg zeneszámok jogait. A nyugdíjpénztáré a "Remeber the time", a "You are not alone", valamint az "In the closet" című dalok joga is. (Független Hírügynökség)

20:03

Színpadra vezetik Stevie Wondert, az Embert, Aki Sose Látta Michael Jacksont. „Tudom, hogy Isten jó, és hogy bár nekünk szükségünk lett volna Michaelre itt, de Istennek odaát jobban” – folytatódik az átszellemült hangvétel, majd dal jön: Never Dreamed You’d Leave in Summer

19:59

Berry Gordy, a fekete zenékre szakosodott Motown lemezcég alapítója idézi fel, ahogy Jackson tíz évesen, bátyjaival együtt megjelent az irodájában, és hogy a Jackson 5 zeneileg évekkel előzte meg korát. Gordy egyébként néha kedvesen pösze. Ő említi először az énekes moonwalk címén elhíresült tánclépését, amitől „amikor először láttam, teljesen kész voltam”. Azért jó,hogy ezt így felemlegette, mert legalább berakhatjuk ide a Világ Leghosszabb Moonwalkját, ami egy internetes tribute, és jelenleg is folyamatosan készül: küldje be Ön is a sajátját, hozzáteszik.

19:39

Az első méltató beszédet Lucious Smith lelkész tartja, aki idolként, hősként, királyként emlékszik az elhunytra, aki egyben persze testvérünk is volt az Úrban, ő meg az ő családi barátja. „Nehéz a mi szívünk, mert ez az ember, apa, testvér, előadóművész túl korán távozott, de mindig velünk lesz”. Őt követi az isteni Mörája, aki Trey Lorenzzel duettezve tisztelgésképp élete összes eddig hajlítását belesüríti az I'll Be There-be.

19:36

A színpadon gospelkórus, a háttérben a kivetítőkön templomi ablakok, és megérkezik a koporsó. A hírekben aranyborításúnak mondott koporsón vörös virágkompozíció.

19.25

Amíg nem történik semmi, emlékezzenek egy jó Billie Jean-feldolgozással:

19:16

De egyelőre mégsem történik semmi. A közönség csendben nézheti a szivárványos hátterű Michael Jackson 1958 - 2009 feliratot, ami mellett Jacko kalapos arca látható.

19:12

Bár Liz Taylorhoz hasonlóan Diana Ross maga sem jelent meg személyesen, Smokey Robinson felolvassa az üzenetét, melyben csodálatos emberként emlékszik az elhunytra. Nelson Mandela szintén írásban biztosította a családot együttérzéséről. Ezt követően elsötétül a színpad és a nézőtér, hivatalosan is kezdetét veszi a show.

19:08

A TMZ gyorsan cáfolja a hirtelen felröppent pletykákat: nem, Jacko holttestét NEM koporsó nélkül fogják mutogatni két elefánt és egy Mariah Carey közt.

18:55

Jacko koporsója már megérkezett a Staples Centerbe - mondja a CNN. A a Los Angeles-i városvezetés egyébként kérelemmel fordult a rajongókhoz, ugyan szálljanak majd már be a takarítási költségekbe, amit a korábbi 2,5 fél helyett most már tartósan 4 millió dolláros összeggel emlegetnek. Hirtelenjében csak annyit tudunk hozzátenni: a Hajógyári Sziget helyreállítási költsége az egyhetes Sziget Fesztivál után 2007-ben 8,2 millió forint volt.

18:49

Brooke Shields és Magic Johnson együtt érkeztek sírvavigadni, a TMZ fotói alapján elmondható, a kellő celeb-rutin bárkit átsegít a legnehezebb pillanatokon, és lehetővé teszi, hogy bármilyen alkalomból képes legyen vidám partifotó-mosollyal pózolni.

A CNN közvetítésén ugyanakkor légifelvételekről is láthatjuk a Staples környéki utcákat, teljesen érthetelen módon még látszik pár talpalatnyi szabad hely.

18:37

Jacko koporsóját terepjárókból álló konvoj kíséri át a Los Angeles-i Forest Lawn temetőből a nyilvános megemlékezés helyszínére, a Staples Centerbe. A TMZ információi szerint a fokozott biztonsági megerősítésben a rendőrség kommandósalakulata is részt vesz.

18:25

Perceken belül kezdetét veszi a Los Angeles-i Staples Centerben Michael Jackson nyilvános búcsúztatója, ahol a kisorsolt belépőkkel rendelkező szerencsés kiválasztottak ízléses showműsor keretében szintén búcsút vehetnek tőle. A család zártkörű szertartás keretében már elbúcsúzott az elhunyt énekestől a hollywoodi Forest Lawn temetőben, a vörös virágokkal borított, 25 ezer dolláros, aranyberakásos koporsót ezekben a pillanatokban szállítják át megerősített rendőri felvezetéssel a helyszínre.

Az előzetes hírek szerint Mariah Carey és Jennifer Hudson boldogan lépnek fel a koporsó mellett, Whitney Houston csak szeretett volna, de elhajtották, Liz Taylornak pedig esze ágában sincs résztvenni "ezen az össznépi hacacárén”. A rendőrség és a városvezetés nem találja jó ötletnek a rendezvényt, reggel óta minden csatornán azért kampányolnak, hogy akinek nincs jegye, inkább otthon, tévében nézze, úgyse lesznek kivetítők (épp ezért). A CNN közvetítésének képei szerint azonban ez nem jelent igazi visszatartó erőt. Hogy mi várható még, azt addig is olvassák el itt!