A család zártkörű szertartás keretében már elbúcsúzott az elhunyt énekestől a hollywoodi Forest Lawn temetőben, órákon belül kezdetét veszi a Los Angeles-i Staples Centerben a nyilvános megemlékezés, ahol a kisorsolt belépőkkel rendelkező szerencsés kiválasztottak ízléses showműsor keretében szintén búcsút vehetnek tőle. Állítólag a koporsó is ott lesz, ami mellett Mariah Carey és Jennifer Hudson boldogan fakadnak dalra, Whitney Houston csak szeretett volna, de elhajtották, Liz Taylornak pedig esze ágában sincs résztvenni az „össznépi hacacárén”.A rendőrség nem találja jó ötletnek a rendezvényt, tömeghisztériától tartanak.

A június 25-én, ötvenéves korában, hirtelen szívhalál okán elhunyt énekestől reggel vett búcsút családja a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben. A zártkörű megemlékezésen az X17online szerint nyitott koporsóban ravatalozták fel az énekest, aki 25 ezer dolláros, aranyberakásos díszkoporsóban nyugszik majd. Délután került sor a szintén zártkörű családi szertartásra, majd a TMZ.com szerint ezekben a percekben szállítják át a koporsót a Staples Centerben rendezendő össznépi megemlékezésre.

A koporsó-kiállítással egybekötött zenés showműsor a család ötlete volt, Michael Jackson apja, Joe Jackson szerint maga Jacko is ilyen nagy, nyilvános szertartás keretében szerette volna elnyerni végső nyugalmát – írta korábban az MSNBC; erre a következtetésre a fia halála kapcsán saját lemezkiadóját is simán reklámozó atya bizonyára az énekes elmúlt tíz évben folytatott rejtőzködő életmódja alapján jutott. Az énekes régi barátja, a 78 éves színésznő, Liz Taylor mindeneseter nem osztja ezt a véleményt, Twitter-oldalán jelentette be, hogy esze ágában sincs részt venni mindebben. „Felkértek, hogy én is szóljak pár szót a Staples Centerben, de nem vagyok képes résztvenni ezen az össznépi hacacárén. Azt se tudnám garantálni, hogy elég összeszedett tudnék lenni ahhoz, hogy akár egy szót is szóljak. Nem hiszem, hogy Michael azt akarná, hogy milliók előtt, nyilvánosan kelljen gyászolnom. Hogy mit érzek, az kettőnk dolga, nem tartozik egy nyilvános rendezvényre. Mint mondtam, nem megyek el a Staplesbe, és eszem ágában sincs közösséget vállalni ezzel az egésszel. Ehhez túlságosan szeretem őt” - írja Taylor.

Szintén nem vesz részt a megemlékezésen az exnej, Jackson két nagyobb gyermekének - egyes források szerint többé, mások szerint kevésbé - anyja, Debbie Rowe. Miután a 49 éves volt bőrgyógyászati asszisztensnek VIP-helyet kínált a Jackson-család, az asszony úgy döntött, az ő jelenléte túlságosan elvonná a figyelmet Jacko életművének ünnepléséről, ezért ő inkább majd „magányosan emlékezik meg Michaelről” – írja a Sun.

Szintén nem számíthatnak Justin Timberlake-re a fellépők közt, bár Jacko bátyja, Jermaine Jackson mindent bedobott, hogy fellépésre bírja: egy forrás szerint még azzal is zsarolta, hogy ő volt Jackson egyik kedvenc előadója. Timberlake azonban szintén úgy döntött inkább „távolmaradva rója le tiszteletét”.

Vele ellentétben az épp nagy visszatéréssel próbálkozó Whitney Houston nagyon is szeretett volna ekkora tömeg előtt gyászolni: az énekesnő állítólag könyörgött a családnak egy jegyért, és szívesen mondta volna el dalban is, mennyire sújtják őt az érzések, de a család nem tartott igényt hozzájárulására.

Jennifer Hudsonnak, Ushernek, Lionel Ritchie-nek vagy Mariah Careynek ezzel szemben nem voltak fenntartásai, az előzetes hírek szerint ők a fellépők közt lesznek. Szintén részt vesz az előzetes hírek szerint várhatóan hat óra hosszú megemlékezésen Kobe Bryant, Berry Gordy, Magic Johnson, Martin Luther King III., John Mayer, Smokey Robinson, Brooke Shields és Stevie Wonder – írja a US Magazine.

A rajongók már reggel óta gyülekeznek a Los Angeles-i Staples Center előtt a délutáni megemlékezésre. A rendőrség 700 ezerre becsüli a várható tömeget, bár a jeggyel és karszalaggal nem rendelkezőknek pedig esélye sem lesz rá, hogy bármit is lássanak a rendezvényből, ugyanis az előzőleg beígért óriási kivetítőket a rendőrség végül megtiltotta, épp a kezelhetetlen méretű tömegtől tartva. Ehelyett inkább azon kampányolnak, hogy az érdeklődők inkább maradjanak otthon, és nézzék tévén a közvetítést – írja a BBC Online.

A Staples Center környéki utcákat lezárják, a megerősített rendőrségi készenlét és a takarítás várható költségét 2 és fél millió dollárra saccolják. A közel hat órás eseményt több tévécsatorna is élőben közvetíti, Magyarországon este 6-tól a CNN-en, vagy 7-től a Reflektor tévén lehet majd nézni. Ezzel kell beérje majd az az a több száz angol rajongó, akik tegnap még szerencsésnek érezhették magukat, amikor e-mailben kaptak értesítést arról, hogy ők is az 1,6 millióból kisorsolt szerencsés 8750 közt vannak, akik jegyet nyertek a showműsorra; pechjükre azonban repülőjáratot azonban már nem tudtak találni – írja a Sun.