Az eutanázia párti Jack Kevorkian kiállt Michael Jackson orvosa, Conrad Murray mellett. Szerinte Murray csak azt tette, amire a páciense kérte, és semmiképpen sem nevezhető gyilkosnak. Elmélete szerint - az egyébként komoly függőségben szenvedő - Jackson addig könyörgött, míg megkapta, amit akart, vagyis a halálos Propofol injekciót.

Dr. Jack Kevorkian megvédte Michael Jackson orvosát, Conrad Murray-t, aki az énekes halála miatt indult nyomozás első számú gyanúsítottja, írja a Huffington Post. Kevorkian szerint Murray nem gyilkolta meg szándékosan az énekest, és nem is tervezett előre.

Murray elmondása szerint az énekes kifejezett kérésére injekciózta be az altatáshoz használt propofollal. „Talán Jackson addig könyörgött ezekért a szerekért, és addig nem hagyott békét az orvosnak, amíg meg nem kapta. A páciens megkapta, amit akart. Ő az egyetlen, aki igent vagy nemet mondhat a gyógyszerek beadására” fejtette ki véleményét a 81 éves orvos.

Jackson már régóta függő volt

A Kevorkian által említett könyörgésre mindenestre jó esély van, hiszen, az énekes súlyos álmatlanságban szenvedett, és a gyakran használt altatószereknek köszönhetően függővé vált. Jackson állítólag nemcsak altatókat, de egyéb gyógyszereket – például izomlazítókat – is szedett . "Főként a szervezetében talált Propofol és Lorazepam nevű gyógyszerek okozták Jackson halálát. Egyéb gyógyszereket is találtunk: Midazolamot, Diazepamot, Lidokaint és Efedrint" – áll a rendőrség közleményében. A hivatalos indoklás szerint Jackson Propofol-túladagolásban halt meg, de hozzátették, egyéb tényezők is hozzájárultak a halálához: a Benzodiazepin-effektus.

Jackson minden este 50 mg Propofolt kapott, amit Lidokainnal keverve, intravénásan juttattak be Jackson szervezetébe. Később attól félve, hogy Jackson Propofol-függő lesz, Murray próbálta megvonni tőle az altatót úgy, hogy helyette egy másik koktélt kezdett alkalmazni. Ez segítette az énekes elalvását a halálát megelőző két éjjelen.

Kevorkian: a haldoklás nem bűn

Jack Kevorkian korábban patológusként dolgozott. Kiállt a végső stádiumú betegek halálhoz való joga mellett, saját elmondása szerint legalább 130 betegénél közreműködött az eutanáziában. Véleménye szerint a haldoklás nem bűn. 1999 és 2007 között börtönben ült gyilkosság vádja miatt, a 25 éves börtönbüntetésének további részét elengedték jó magaviselet miatt. Szabadulása után arról beszélt, az eutanáziát orvosi szolgáltatássá kéne tenni.

Az élete egyébként többeket is megihletett, Kurt Vonnegut Áldja meg az Usten, Dr. Kevorkian címmel jelentetett meg fiktív interjúkötet. Valamint Al Pacino és John Goodman közreműködésével jelenleg forgatnak róla egy filmet, You Don't Know, Jack címmel.