Az énekes nyugtatók és antidepresszánsok mellett háromféle olyan durva fájdalomcsillapítót is szedett egyszerre, melyek egyikét sem lehetne más, hasonló hatású gyógyszerrel együtt alkalmazni. Ez túladagolás nélkül is lehet veszélyes. Orvosa egyelőre nem gyanúsított, a család második boncolást akar.

A The Sun értesülései szerint a csütörtökön hirtelen szívleállás miatt elhunyt Michael Jackson naponta nyolcféle gyógyszert szedett - melyek közül három nagyon erős fájdalomcsillapító drog -, és nem kizárt, hogy ez a koktél túladagolás nélkül, önmagában is okozhatta a halálát.

Az énekes a már ismert Demerol mellett (melyből naponta három injekciót kapott, és amit nem lehetne más, hasonló hatású gyógyszerekkel együtt alkalmazni) Vicodint és Dilaudidot is szedett, ezek mind szintén igen erős (és más, hasonló hatásfokú gyógyszerrel együtt nem ajánlott) fájdalomcsillapítók. Ezek mellé szedte a Soma nevű izomlazítót, a Xanax nevű nyugtatót, a Zoloft és Paxil nevű antidepresszánsokat, valamint egy Prilosec nevű gyomorsav-lekötőt, amit refluxszal járó tünetek enyhítésére adnak. Ez a gyógyszerkoktél a Sun szerint egy egészséges embernek is sok lett volna, nemhogy Jacksonnak, aki láthatóan törékeny és rozzant volt már jó ideje, és az elhízástól való félelmében enni sem volt hajlandó rendesen. Az énekes ráadásul egy kisebb fertőzés miatt antibiotikumokat is kapott az elmúlt napokban, amelyek kölcsönhatása a már felsorolt gyógyszerekkel egyelőre nem ismert, mindenesetre hasonló koktélt találtak a két éve véletlen gyógyszer-túladagolásban, hasonló körülmények közt elhunyt Anna Nicole Smith vérében is.

A Time magazin különszámmal emlékezik Jacksonra

A híres amerikai hetilap hétfőn Michael Jackson élete és munkássága előtt tisztelgő különszámot bocsát ki az énekes emlékére. A különszámban Stevie Wonder, Whitney Houston, Tina Turner, Nancy Reagan, Lenny Kravitz, Jesse Jackson, Tommy Mottola, Spike Lee, Sheryl Crow, Anjelica Houston, Deepak Chopra, Kobe Bryant, Peter Gabriel és mások emlékeznek meg Jackóról. A lap utoljára 2001. szeptember 11. alkalmából jelentkezett különkiadással.

Közben megszólalt Michael Jackson három gyerekének volt dadája, a 42 éves Grace Rwaramba, akit Jacko decemberben hirtelen elbocsátott. A nő brit Sunday Times nevű újságnak most azt állítja, Jackson a fájdalomcsillapítók rabja volt. "Volt olyan időszak, amikor olyan állapotba került, hogy nem engedtem a közelébe a gyerekeit "- közölte a volt dada, aki hozzátette: a helyzet annyira romlott, hogy arra kérte Jackson anyját, Katherine-t valamint nővérét, Janetet, hogy beszéljék rá a popsztárt egy elvonókúrára. " Michael azonban ellenem fordult, és árulónak nevezett" - mondta a volt dada.

A ruandai születésű volt dada több mint egy évtizeden át dolgozott Jacksonnak, előszőr az irodájában mint asszisztens, majd a 12 éves ifjabb Michael Jr., a 11 éves Paris és a hét éves kis-Michael nevelőnőjeként dolgozott. A nő szerint a gyerekek kapcsolata apjukkal nem volt zökkenőmentes. Példaként elmesélte, hogy egyszer a kis-Michael apja dalait énekelte neki és testvéreinek, amikor egyszer csak berobbant a szobába Jacko, aki rettentően dühös volt, és a gyerekek rémülten hallgattak el. A három Jackson-gyerek sorsa egyelőre bizonytalan, többen valószínűsítik, hogy a két idősebb anyja, az énekes exneje, Debbie Rowe újra perbe száll majd két saját gyereke felügyeleti jogért, bár négymillió dollár fejében erről pár éve már lemondott.

A család az orvost okolja

A TMZ információi szerint az énekes családja egy második boncolást rendelt el, mivel haragosak és frusztráltak a popsztár halálával kapcsolatos információk hiánya miatt. Nem tetszik, ami itt folyik itt" - mondta a családfő, Joe Jackson a People magazinnak.

Jesse Jackson afroamerikai politikus - aki egyébként nincs rokonságban a Jackson-családdal -, azt nyilatkozta szombaton az ABC amerikai tévé "Jó reggelt Amerika!" című műsorában, hogy pénteken járt a családi birtokon, és a családtagok dühösek voltak. Az ABC műsorvezetőjének kérdésére válaszolva Jesse Jackson szombaton reggel azt is mondta: "Biztos vagyok abban, hogy a családnak független boncolást kellene kérnie, és valószínűleg kérni is fog". A politikus a tévében azt is mondta, hogy a család haragjának célpontja dr. Conrad Murray, Michael orvosa, aki valószínűleg utolsóként látta élve a popsztárt.

A doki egyelőre nem gyanúsított

Michael Jackson orvosának szóvivője szerint ugyanakkor a rendőrség nem találja gyanúsnak az utolsó injekciót beadó doktort, Conrad Murray-t, mivel nem gyanúsítottként, csak tanúként hallgatták ki - írja a Független Hírügynökség. A kardiológus orvos feltehetőleg az egyetlen ember, aki Jacksonnal volt, amikor az énekes csütörtökön meghalt. A doktor szombaton megjelent ügyvédje kíséretében a Los Angeles-i rendőrségen, hogy megtörténjen második kihallgatása. Szóvivője a szombat este kibocsátott közleményében úgy fogalmazott, hogy a kihallgatáson tisztáztak bizonyos ellentmondásokat. "A nyomozók azt mondták, hogy a doktort nem tekintik gyanúsítottnak, csupán tanúnak a tragédiában"- közölte Miranda Sevcik, aki hozzátette: Conrad Murray - aki Las Vegasban és Houstonban is praktizál - Jackson halála óta nem mozdult kis Los Angeles-ből, és amikor a haldokló popsztárt bevitték a kórházba, a doktor "órákon át ott volt a családtagokkal, akiket ő is vigasztalt".

Médiajelentések szerint Jacksonnak nem sokkal halála előtt Murray Demerolt, egy nagyon erős fájdalomcsillapítót adott be injekció formájában, az énekes ezután lett rosszul. A popsztár májusban fogadta fel Murray-t, és turnéjának jogtulajdonosa, az AEG vezérigazgatója, Randy Phillips szerint nagyon bízott Murray-ben, aki láthatólag törődött a sztárral. Az 51 éves doktornak egyébként tiszta a múltja orvosi értelemben.