Magyarországi idő szerint péntek reggelre némi késéssel ugyan, de eltemették Michael Jacksont. A ceremónián nagyjából kétszázan vettek részt, az egész környéket rendőrök biztosították, igyekeztek kizárni a rajongókat és a sajtót. A nagy felhajtás ellenére a temetésről szóló szinte minden beszámoló visszafogott, nyugodt, csendes, mintha Michael Jackson egy pillanatra átlagemberré vált volna temetésekor.

"Ha úgy érkezel a világra, hogy szeretnek, és úgy távozol, hogy ugyanezt elmondhatod, akkor mindennel, ami a kettő között történik, meg tudsz bírkózni" – a pop királyának a temetése ezzel a Michael Jackson idézettel indult, amit a Dancing The Dreams című könyvében írt le.

Michael Jackson közel két hónapja halt meg, az első tervek szerint augusztusban temették volna el, de végül csúszott a zártkörű ceremónia időpontja. Egyes források szerint az egész temetés nagyjából egymillió dollárba (kb. 191 millió forint) került minden felhajtásával együtt, ennek ellenére, vagy talán éppen ennek köszönhetően a temetés a képek és a beszámolók alapján nagyon meghitt volt, kifejezetten emberi léptékű, nem az a show, amit Michael Jacksonnal kapcsolatban megszokhattunk.

A zenészt a Forest Lawn emlékpark mauzóleumába temették el, ahol sok más sztár sírja is található. Nagyjából 200 ember vett részt a ceremónián, főleg családtagok és közeli barátok, akik mintegy harminc limuzinnal érkeztek a rendőrök által nagyjából hermetikusan lezárt helyszínre. Így igyekeztek kizárni azokat, akiket nem hívtak meg: a rajongókat és a leginkább a túl kíváncsi fotósokat. A jövőre is gondoltak, a család tizenkét sírhelyet vett meg, hogy a zarándokok ne tudják majd pontosan, melyik gödörben van a bálványuk.

A temetésre Jacksn testvérei a már lassan megszokott emlékszerelésben érkeztek: ezüstszínű kesztyűt viseltek és fekete szalagot a karjukon. A ceremónia alatt néhány képet mutattak Michael Jacksonról, valamint néhány idézetét is kivetítették – írja a Telegraph.

Gladys Knight elénekelte a Lord's prayer című darabot, majd behozták Michael Jackson virágokkal díszített aranykoporsóját. A koporsó elhelyezése közben a CNN beszámolója szerint Lisa Marie Presley, Michael Jackson egykori felesége és Katherine Jackson, a zenész anyja különösen elérzékenyültek.

A temetés után a vendégek egy pasadenai étterembe vonultak át.

Ami a legszembetűnőbb a temetésről beszámoló cikkekben, hogy mindegyik rendkívül visszafogott, mintha nem a hatalmas és túlságosan monumentális megmozdulásairól is elhíresült zenész temetéséről szólnának, hanem egy viszonylag jómódú, de szerény, a felhajtást nem kedvelő átlagemberéről.

A rajongók nem próbáltak meg áttörni a rendőrkordont, a temetésen résztvevők nem ájultak el, csak kétszáz ember volt jelen, és videókon látszik, hogy mindenki mennyire visszafogott. Michael Jacksont az utolsó fellépésén békén hagyták, botrányok nélkül temették el.