Megdöbbent kollégák, kétségbeesett rajongók gyászolják a pop királyát, akinek halálát egyre több rejtély is övezi. A család szerint Jacksonnal túladagolás végzett. Madonna képtelen abbahagyni a sírást, Lindsay Lohan, Paris Hilton a Twitteren osztja meg fájdalmát. A magyar rajongók este nyolckor a Kempinski szálloda előtt gyűlnek össze, ahol Jackson utolsó budapesti látogatásakor megszállt. A Michael Jackson relikviák már most elárasztották az internetet.

Magyar idő szerint péntek hajnalban elhunyt Michael Jackson, a pop királya, aki éppen visszatérő koncertturnéjára készült. A zenész halálát az első hírek szerint szívleállás okozta.

Michael Jacksont helyi idő szerint csütörtökön nem sokkal dél után szállították kórházba, miután Los Angeles-i otthonában leállt a szíve. A zenész már nem lélegzett és pulzusa sem volt, amikor kiérkeztek hozzá a mentősök. Jackson a CNN információi szerint kómába esett, majd csütörtökön délután a kórházban elhunyt.

Jackson ötven éve képekben

A UCLA Medical Centert, ahova Jacksont szállították a rendőrök kordonokkal zárták el, mert a rajongók tömegesen jelentek meg az épületnél, miután tudomást szereztek a hírről. A zenész idén júliusban készült volna visszatérő turnéjára, amit valószínűleg az egészségi állapota miatt vált bizonytalanná, bár ezt a hivatalos közlemények az utolsó pillanatig cáfolták.

Hetek múlva derülhet ki a halál pontos oka

Heath Ledgerrel is szívleállás végzett

Tavaly januárban Michael Jacksonhoz hasonló körülmények közt hunyt el a 28 éves fiatal színész: házvezetőnője holtan talált rá manhattani otthonában. Bár először felröppentek a pletykák kábítószer-túladagolásról és depresszió miatti öngyilkosságról is, a nyomozás nagyon hamar kiderítette, a színész halálát szívleállás okozta, melynek oka egyértelműen baleset: letlen gyógyszer-túladagolás. 

"Heath Ledger oxykodin, hydrokodin, diazepam, temazepam, alprazolam és doxylamin túladagolása által okozott heveny mérgezésben hunyt el. Megállapítottuk, hogy a halál kiváltó oka baleset volt, a vényre kapható gyógyszerek túladagolása okozta" – nyilatkozta a New York-i Tisztiorvosi Hivatal szóvivője, Ellen Borakave. A New York-i rendőrség öt különböző gyógyszert talált Ledger lakásán, köztük az alprazolam-tartalmú Xanaxot, a diazepam-tartalmú Valiumot, a temazepam-tartalmú Restorilt, és a lorazepam-tartalmú Ativant.

Kevesebb mint egy nappal a tragikus eseményt követően számos találgatás látott napvilágot arról, hogy mi okozhatta Michael Jackson hirtelen halálát hetekkel londoni koncertsorozatának indulása előtt. A hatóságok közlése szerint a boncolást még pénteken elvégzik, előfordulhat azonban, hogy még heteket kell várni a halál pontos okának megállapítására - írja a Reuters nyomán az MTI.

Michael Jackson holttestét csütörtök éjjel helikopterrel szállították a halottkémi hivatalba, ahol még pénteken elvégzik a boncolást. Az illetékes hatóságok azonban előre figyelmeztetnek arra, hogy akár hetekbe is beletelhet a halál pontos okának megállapítása, hiszen valószínűleg meg kell majd várni a toxikológiai vizsgálatok eredményeit is. Ezek segítségével lesz megállapítható, hogy a popsztár szervezetében volt-e alkohol, kábítószer vagy gyógyszer halála bekövetkeztekor.

A Los Angeles-i rendőrség nyomozói átkutatták az énekes Holmby Hills-beli otthonát, de a vizsgálatot csupán rutineljárásnak minősítették.

Brian Oxman, a Jackson család szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy a hozzátartozók aggódtak a sztár egészségi állapota miatt, és hónapok óta próbálták gondját viselni, de hiába. "Michael elment néhány próbára, és nagyon komolyan igyekezett végigcsinálni azokat" - közölte Oxman az 50 koncertre tervezett londoni sorozatra való felkészüléséről, hozzátéve: az énekes munkáját akadályozták az általa szedett gyógyszerek, valamint a korábbi fellépések alatt elszenvedett sérülései, köztük borda- és lábtörése.

A család szerint túladagolás történt

Michael Jacksont egy demerol nevű fájdalomcsillapítóval kezelték, amit minden nap injekció formájában kapott meg. A demerol egy, a morfiumhoz hasonló erős fájdalomcsillapító, annyiban különbözik a morfiumtól, hogy használata biztonságosabb, kevesebb kockázattal jár, kisebb az esély a rászokásra. Ennek ellenére nem javasolják, több országban szigorú feltételekhez kötötték a felhasználását. Az intravénás kezelést különösen kockázatosnak írják le a különféle orvosi oldalak, mert injekciózva könnyen hisztamin felszabadulásához vezethet, ami ugyan a szervezet védelme érdekében, de különféle rohamokat idézhet elő.

A TMZ a családtagokra hivatkozva azt írja, hogy Jackson a halála előtt nem sokkal, délelőtt 11:30-kor kapta meg az utolsó adag demerolját, és a zenész házában lakó orvost a Jacksonhoz kiérkező mentősök már nem találták otthon. Az orvos azóta sem került elő. Egy rendőrségi forrás megerősítette a TMZ-nek, hogy Jackson a halála előtt kapott egy injekciót.

Twitteren gyászolnak a webkettes celebek

Lindsay Lohan a hír hallatán megváltoztatta Twitter-oldalának hátterét, és most Jackson Bad című albumának borítója fogadja a látogatókat. Miután értesült a fejleményekről, először a családtagokhoz intézett pár kedves szót, majd arról tájékoztatta Lilly Allent, hogy mik az éppen aktuális hírek az énekes állapotával kapcsolatban. Majd miután kiderült, hogy a híresség valóban elhunyt, arra kérte az embereket, hogy hagyják nyugodtan gyászolni a családot. Régi/új barátnője Samantha Ronson saját oldalán több bejegyzésben is utalt arra, hogy Jackson magánéleti problémái helyett talán inkább arra kellene koncentrálni, hogy milyen tehetséges zenész volt. Ronson egyúttal felidézte azt is, hogy mennyire félt, amikor Jackson Thriller című videóját először vetítették le a tévében. Szakmabeliként azt is kifejtette, hogy akár 16 éveseknek játszik, akár 60 éveseknek, Michael Jackson számainak mindig örülnek.

Paris Hilton szintén a Twitteren gyászol. „Annyira szomorú vagyok. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy Michael már nincs közöttünk. Milyen szomorú egy nap, teljesen le vagyok sújtva” – írta a szőke híresség, aki pár bejegyzéssel korábban Farrah Fawcett halálával kapcsolatban írt. „Éppen most hallottam a szörnyű híreket. Annyira szomorú, majd megszakad a szívem."

Elárasztotta az internetet

Míg celebtársadalom a Twitteren búcsúzik a zenésztől, már megjelentek azok, akik a rajongókból szeretnének némi pénzhez jutni. Az eBay aukciós oldalt jelenleg elözönlik a Michael Jacksonhoz köthető tételek. Mindent lehet kapni, pólókat, egérpadot, bőrdzsekit, posztereket, cédéket.

Nagyjából percenként érkeznek az újabb és újabb tételek, és a dolog érdekessége, hogy a legtöbbre licit is jön, pedig ez nem szokott jellemző lenni. Külön felhívnánk a figyelmet azokra a pólókra, amiket a londoni visszatérő koncert alkalmából készítettek.

Az eBay mellett az Amazonon is átvette az irányítást a csütörtökön elhunyt énekes. A legtöbbet eladott CD és DVD kategóriáját is Michael Jackson vezeti, a lemezeknél az első 14 a zenei DVD-knél az első 7 helyen Michael Jacksont találjuk.

A YouTube-ot a túlélés uralja

A YouTube videómegosztó oldal külön Michael Jacksonnak szentelt csatornával emlékezik az énekesre, viszont a nap legnézettebb videóit nem Michael Jackson vezeti, hanem egy lépcső aljánál játszó török kisfiú, aki sérülés nélkül megússza azt, hogy egy autó a lépcső tetejéről lerepül és elcsapja. A videót itt nézhetik meg.

Virrasztásra készülnek a magyar rajongók

A Kempinski szállodánál gyülekeznek ma este nyolckor a magyar rajongók, hogy megemlékezzenek Michael Jacksonról. Jackson itt szállt meg utolsó budapesti fellépésekor, amikor rajongók százai várták, hogy láthassák.

Madonna képtelen abbahagyni a zokogást

Madonna a People magazinnak nyilatkozott. „Csak sírok a hír hallatán. Mindig is csodáltam őt. A világ egy nagyszerű emberrel lett szegényebb. A zenéje örökké élni fog” – mondta az énekesnő, aki együttérzéséről biztosította kollégájának családját. 

Justin Timberlake-nek saját állítása szerint nehéz szavakba öntenie, hogy mit is érez most, de egy rövid nyilatkozat formájában azért megpróbálta megfogalmazni, hogy mi jár a fejében. „Egy zsenit vesztettünk el, aki nemcsak a popzenének, hanem az egész zenének igaz nagykövete volt. Több generáció számára volt példakép. Az emlékeimben örökké meg fogom őrizni azokat a pillanatokat, amiket együtt töltöttünk a színpadon és azon kívül, és nagyra becsülöm azokat a dolgokat, amiket tőle tanultam. ”

Britney Spears sajnálja, hogy nem láthatja koncertezni

Az éppen Európában koncertező Britney Spears a következőket nyilatkozta: „Alig vártam, hogy megnézhessem az egyik londoni koncertjét. Úgy volt, hogy egyszerre fogunk Európában turnézni, és én majd Londonba repülök, hogy láthassam őt. Mindig is egy nagy példakép volt számomra, és nagyon bánt, hogy többé nincs köztünk.”

Az énekes volt felesége, Lisa Marie Presley szintén nagyon szomorú és zavart a történtek miatt. „Majd megszakad a szívem a gyermekei miatt. Tudom, hogy ők volt a mindenei” – nyilatkozta az MTV-nek. Hozzátette, Jackson halála több értelemben is óriási veszteség a világ számára.

Az igazi Twitter-sztárnak számító Ashton Kutcher leginkább Michael Jackson gyermekei miatt aggódik. „Arra kérem a sajtót, hogy tartsa tiszteletben azon kérését, miszerint szeretné megőrizni gyermekei anonimitását” – írta a színész, aki egyúttal megkérte a nyilvánosságot, hogy semmiképpen ne olvassanak olyan oldalakat, akik nem tesznek így.

Michael Jackson háromszor járt Budapesten

Az ötven éves korában elhunyt énekes – bár több mint tíz évvel ezelőtt - három alkalommal is járt Budapesten. Jackson először 1994-ben, frissen nősülve, nejével, Lisa Marie Presleyvel érkezett Magyarországra, hogy rövid filmet forgasson History című albumához. Az énekest hatalmas tömeg várta a Ferihegyi repülőtéren, majd később a forgatások helyszínén, a Hősök terén és a Margit-hídon is. Jackson akkor nejével a Kempinski Hotel királyi lakosztályában szállt meg. Ezt követően két évvel később, 1996-ban járt a fővárosban, akkor kétszer is.

A zene.hu információi szerint először csak felmérte a Népstadiont, amely egyik állomása volt a History World Tour című koncertsorozatnak. A pop koronázatlan királyának tartott Jackson saját repülőgépén érkezett Ferihegyre, ahonnan azonnal a Kempinski Hotelbe szállították. Jackson a koncert mellett kórházakba, és gyerekeknek szánt rendezvényekre is ellátogatott.

Beyonce húga már kétévesen rajongó volt

Beyonce Knowless szintén énekes kishúga, Solange már kétéves kora óta rajong az énekesért: „Ragaszkodtam ahhoz, hogy az ötödik születésnapom alkalmából rendezett buli róla szóljon. Az édesanyám felbérelt egy hasonmást, hogy énekeljen a bulimon. Természetesen tudtam, hogy nem az igazi Micheal az. Köszönöm neked Micheal Jackson, hogy te voltál az első számomra. Csak kétéves voltam, amikor az édesanyám elvitt az első koncertemre.” 

Liza Minnelli, az énekes egyik közeli barátja a Entertainment Tonight-nak vallott érzéseiről „Kedves, ártatlan, csodálatos ember volt. Ő volt a valaha élt legnagyobb előadóművészek egyike. Nagyon szerettem őt, az életem végéig hiányozni fog.” Egy másik híres ismerős, Uri Geller szerint az elkövetkezendő koncertek miatt ránehezedő nyomás okozta barátja halálát. ”Be akarta bizonyítani, hogy ő a legjobb, hogy még mindig Michael Jackson. A londoni fellépések miatt óriási nyomás nehezedett rá. Bizonyára nagyon félt attól, hogy mi történik majd és sokat szorongott emiatt. Szerintem emiatt állt meg a szíve” – nyilatkozta Geller, aki reméli, hogy mindez csak egy rossz álom, és egyszer majd felébred. Hozzátette, bár barátok voltak, nem volt mindig felhőtlen a viszonyuk. „Mindig elmondtam a véleményem, ha úgy gondoltam, hogy nem helyes, amit tesz.”.