A Szentesi Lecsófesztiválon Mary Zsuzsi nem volt ittas

dr
2009.09.06. 17:27
Mary Zsuzsi elmondta, szerinte hogy kell lecsót főzni, miközben a Bon-Bon együttes szórakoztatta a Szentesi Lecsófesztivál résztvevőit. Az egyre szaporodó étel- és italfesztiválok kiemelkedőnek tűnő rendezvényén jártunk, ahol nem tudtuk meg, melyik lecsó a legfinomabb, mert 203 indulóból csak sorsolás útján lehet győztest hirdetni.

„Nagyon szeretem a lecsót, főzni is. Nálam a hámozott paradicsom kötelező. És fontos, melyik összetevőt mi követi, nem szabad felcserélni a sorrendet. Nem egyszerre teszek bele mindent, először az erős kolbász megy a hagymával – sok hagymával –, és ezt dinsztelem meg. Nem töltök hozzá vizet. Aztán jó sok paradicsomot teszek bele, majd a paprikát apró szeletekre vágom, és azt teszem hozzá utoljára. Párszor megkeverem és kész. Van benne egy kis erős dolog is, só, ami normális, és nokedli” – mondta Mary Zsuzsi a VIII. Szentesi Lecsófesztiválon, ahol 203 csapat igyekezett megszerezni az arany fakanalat egy jó lecsó fejében.

Bár esőt és hideget ígértek szeptember első hétvégéjére, Szentesen verőfényes napsütés volt és Csongrádig lehetett érezni, hogy az egész város főz. Az igazi kisvárosi hangulatról a Lecsórádió és a színpadon táncoló kisgyerekek gondoskodtak, egészen addig, amíg a 3+2 jól ismert dallamai meg nem szólaltak. Akkor eluralkodott a vurstlihangulat, amit nem bántunk, legalább felszabadultak a Lecsórádió hallgatói és megtudhattuk, mi kell egy jó lecsóba. Első beszélgetésünket a Lecsókertben folytattuk le egy bácsival, aki az öntött pite rejtelmeit osztotta meg velünk – egy centis palacsintatészta, amit cukros vajjal öntenek le –, majd a Lecsópatikától jobbra elég hamar kiderült a nagy titok. „A szakácsnak több pálinkát kell innia, mint amennyi só a lecsóba megy” – mondta a Szabadidős Sportklub Közhasznú Egyesületének oszlopos tagja. A főztjükből megkínáltak minket, amit kissé szégyenlősen fogadtunk, de egy tányérra és két villára végül igent mondunk. Tarhonyát, virslit, paprikát, paradicsomot, vizet, szalonnát tartalmazott az étel, de mint mondták, hús nincs benne, még én is nyugodtan megkóstolhatom.

A győztes a szerencse fia

Legalább húszféle lecsóiskolát számoltunk össze: krumplis, rizses, tarhonyás, tojásos, nokedlis, kolbászos, csirkés, párizsis, virslis, szalonnás és ezeknek a kombinációja. A helyi legenda szerint nyolc éve jutott arra a szentesi ÁFSZ elnöke, hogy mivel náluk rengeteg paprika és paradicsom van, össze lehetne hozni egy Lecsófesztivált. Annak idején húsz bográccsal indult a buli, talán akkor még Mary Zsuzsi sem lépett fel, azóta viszont annyira kinőtte magát az esemény, hogy a zsűri már meg sem bírja kóstolni a pályaműveket, így sorsolással döntik el, kié lesz az arany, az ezüst és a bronz fakanál, amik mellé vásárlási utalvány is jár. A nevezési díj egyébként 7000 forint, de bográcsot és zöldséget minden indulónak adnak, ahogy oklevelet is.

Szentes, mint kiderült, nemcsak a Lecsófesztiválról híres, bor- és pálinkafesztiválban is erősek, de ebben nem is kételkedtünk, hiszen a Fehér Bölény nevű kocsma csordultig volt edzett arcokkal. Csak azon lepődünk meg, amikor egy huszonéves lány azzal dicsekedett egy nála jóval idősebb társaságnak,hogy neki Fenyő Miklós a kedvence. „Nagyon szeretem a mulatós zenét, azon nőttem fel. Fenyő Miki a kedvencem” – mondta. Tudtuk, ha az énekes hallaná, hogy lakhelyétől 150 kilométerre már Aradszky Lászlóval és Mary Zsuzsival kerül egy mezőnybe, infarktust kapna. Szerencséjére ezen a napon vagy otthon pihent vagy máshol haknizott.

Mary Zsuzsi nem volt részeg

Nemcsak a Városi Könyvtár és a Koppány-völgye Kalandpark versenyzői várták, hogy színpadra lépjenek a sztárok, a tűzzománcot áruló asszony is munkaszünetet hirdetett a fellépések idejére. „Jaj, siessünk, úgy várom már Aradszkyt, ő kedvencem.” A fiatalabb generációt viszont már nem lehetett felvillanyozni a művésznővel, Mary Zsuzsit konkrétan egy tizenéves osztotta ki ismeretlenül. „Jön Mary Zsuzsi is, gyere, menjünk a színpadhoz. És? Úgy is be lesz baszva, nem megyek” – mondta barátnőjének, de a Napi Ász olvasóit ezúton is megnyugtatnánk, beszéltünk az énekesnővel a fellépését követően, és nem tűnt ittasnak.

Mivel minden művész tisztázatlan okból később léphetett színpadra a kiírtnál, az is meghallgatta Mary Zsuzsit, aki csak Bon-Bon együttes miatt nézett le a partira. A csúszás a művészeket is zavarta, de Szolnoki Péterék feltalálták magukat, és az énekesnő szövegeit próbálták megfejteni, sikertelenül. Aradszky László eközben valószínűleg élete leghosszabb interjúját adta a sátorban, ahol a szentesi televízió munkatársai feltételezéseink szerint arról is értesülhettek, mi volt az első szava, vagy hogy mikor jött rá, a Hold nem követi őt sehova. Mi sajnos lemaradtunk az Attila Öröksége című – Elene Couture – divatbemutatóról, ami az este méltó befejezése lett volna, mert a művésznővel beszélgettünk, de ígérjük, jövőre bepótoljuk.