Szombat este lezajlott az idei Miss Poledance Hungary, és kiderült, hogy ki képviseli hazánkat egy éven keresztül a nemzetközi világversenyeken. A mezőnyből a zsűri a 29 éves versenyzőt, Kollár Bettyt hozta ki győztesként, aki a civil életben egy ingatlanközvetítő irodában dolgozik. A megmérettetést persze nem ment zökkenőmentesen: az eredetileg kilenc fős csapatból mindössze öt kapott lehetőséget a rúdon való pörgésre, ebből pedig egy lányt a helyszínen kizártak a versenyből - lecsúszott róla a felsőrésze, a szigorú szabályok értelmében pedig a mellvillantásért diszkvalifikálás jár.

Szombat este lezajlott a Pirner Alma újravetkőzésével reklámozott Miss Poledance Hungary 2009. Az egyik legújabb látványsportnak a Symbol adott otthont, a többórás rendezvény pedig azt hivatott szolgálni, hogy végre kiderüljön, a sztriptíz-világbajnok melyik tanítványa fogja egy éven keresztül képviselni Magyarországot különböző világversenyeken. A megmérettetésre eredetileg kilenc lány nevezett, de végül csak ötnek adódott lehetősége arra, hogy előadja produkcióját a krómrúdon. Az egyikőjüket ugyanis még a verseny előtt komoly baleset érte: leesett a rúdról, és kórházi kezelésre szorult – egy másik versenyző újinfluenzával fertőződött meg, ketten pedig váratlanul visszaléptek.

A versenyben maradtak felkészítésében Pirner nem segédkezhetett, mert a zsűriben ült (ami szakmai volt: Kay Penney Angliából érkezett a versenyre, a Rúdtánc Világbajnokság rendezője, Sabrina Pankow a német verseny-liszensz tulajdonosa, Kollarik Ágnes pedig a tavalyi Miss Poledance Hungary győztese), és nem érezte volna korrektnek a dolgot, ezért a Dollhouse Táncstúdió többi tanára segített nekik a koreográfiákban.

Kattintson rúdon pörgő lányokért!

"Már azt is sikernek könyveljük el, hogy ennyien megmérették magukat, hiszen ez egy teljesen új sport hazánkban, és ezek a lányok vállalták, hogy akár az előítéletekkel is megküzdjenek. Mindenkinek van hétköznapi, civil állása, és csak hobbijuk a poledance és pole-fitnesz” – mondta Pirner és elmesélte, hogy a szabályok értelmében 4-5 perces lehet a műsor, és kategóriától függően megvan, hogy mit néz a zsűri. „A Glamour kategóriában inkább a táncra helyezzük a hangsúlyt a rudas trükkök mellett, a fitnesz kategóriában pedig az erőelemekre. Vannak elemek, amiket szívesen látnánk, illetve meg van határozva, hány másodpercig kell egy-egy erőelemet kitartani, és milyen ruhát viselhetnek.”

A poledance története

A poledance, azaz a rúdtánc már régebb óta létezik, mint ahogy azt egyesek gondolják. A rúdtánc történetét az 1920-as nagy gazdasági világválságtól számítjuk, amikor a mozgó árusok városról városra járva szórakoztattak tömegeket. A vásár központjában álló sátor körül kisebb sátrakat állítottak fel, ahol különböző műsorok kerültek előadásra. Az egyik ilyen sátor az erotikus táncosoké volt, akik egy kisebb színpadon léptek fel, s a sátort tartó rúdon adták elő táncukat az éljenző közönségnek. Így lett a közönséges sátorcölöpből táncos rúd. Manapság a hölgyek sokkal fejlettebb eszközöket használnak, de az alapelv nem változott. A közkedvelt táncműsor sátorból bárba került, ám nem sokat lehetett hallani róla az 1950-es évekig. 1980-tól kezdve azonban a sztriptíz és a rúdtánc meghódította Kanadát és Amerika egészét. A kanadai Fawnia Mondey művészi szintre emelte a rúdtáncot és a ’90-es években hétköznapi nőknek is tanította. Ő adta ki elsőként azt a táncos, fitnesz jellegű dvd-t, amin bemutatásra került a rúdtánc alapjainak elsajátítása. 2000-2006 időszaka volt a legjelentősebb. A rúdtánc kiforrt és változatosabb, egzotikusabb, sokkal sportszerűbb lett.

Pirner egyébként saját maga már felhagyott a versenyzéssel egy ideje, legutóbb a Rúdtánc Világbajnokságon volt, ahová a nemzetközi bírói testületbe hívták meg értékelni a versenyzők produkcióit. „Megmondom őszintén, ez nekem nagyobb elismerés, mint egy verseny. Sikerélmények külföldi fellépésekben is értek, illetve a tanítás is tele van sikerélménnyel, hiszen imádom csinálni” – tette hozzá.

Körülbelül 19 órától aztán kezdetét vette a verseny, és az ötfős mezőny akrobatikus elemekkel feldobott előadással szórakoztatta a közönséget, akik között felbukkant többek között Szentgyörgyi Rómeó, Völgyi Zsuzsi, Erdőhegyi Brigitta, Kustánczi Lia és Dopeman is.

A versenyzők extrém ruhákban adták elő produkciójukat a rúdon, és a kezdés után nem sokkal máris bekövetkezett egy ruházati baleset: egyikőjük csőtop-szerűségéből az erőteljes mozdulatok hatására kibuggyant a melle, és ezzel ugyan rögtön a jelenlévő férfiak szívébe lopta magát, a zsűri könyörtelenül kizárta a versenyből. „A nemzetközi versenyszabályzat szerint ha valakinek direkt vagy véletlen kilátszik a melle, diszkvalifikálni kell” – magyarázta a rendezvény háziasszonya. „Nagyon sajnáltuk Melittát, mert egyébként tehetséges, ügyes lány, a második helyen végzett volna, ha nem történik a baleset.”

A leglátványosabb produkciót végül a zsűri döntése szerint a huszonkilenc éves Kollár Betty adta elő, akire Pirner még a verseny előtt felhívta a figyelmünket. Hozzátette, hogy nem az a lényeg, hogy a versenyen ki milyen sikert ér el, hanem az, hogy a későbbiekben ki mit tesz a sikerrel, vagyis hogyan használja ki. „Ehhez is kell tehetség szerintem, nemcsak egy verseny megnyeréséhez”.

Akik kifejezetten Pirner testének kedvéért ültek be a Symbolba, azoknak negyed tizenegyig kellett várniuk arra a produkcióra, amellyel a táncosnő 2006-ban megnyerte a Miss Nude Canada sztriptízversenyt, és ezzel első európai nőként lett a vetkőzés világbajnoka. „Nem visszatérés ez, hiszen nem vonultam vissza, csak jó ideje nem léptem fel itthon külföldi fellépéseim miatt” – magyarázta Pirner, aki minden várakozás ellenére visszafogottságáról tett tanúbizonyságot: csak bikiniig vetkőzött, és inkább a produkcióra helyezte a hangsúlyt.