A botrányos visszhang miatt minden bizonnyal a szeptember 16-án egy pornóoldalon debütált Rammstein klip lesz az év legtöbbet emlegetett videója. Nem a német együttes viszont az egyedüli, amely folyamatosan feszegeti a határokat, ha a zenéjére komponált képkockákról van szó. A NIN klipjét a keresztre feszített állatok, a Pearl Jam Jeremy-jét pedig a gyermekgyilkosságok miatt száműzték a zenei csatornáról, és a Prodigy is kiverte a biztosítékot szexista történetével. Videók.

Rammstein - Pussy

Egy hete debütált, de már a megjelenése előtt világszerte kicsapta a biztosítékot a német Rammstein a legújabb Pussy (azaz Punci) című klipjével . Bár a zenekartól az elmúlt idők során már megszokhattuk a provokatív, ellentmondásos, néha sokkoló klipeket, ezzel a videóval most valóban messzire mentek. Nem véletlen, hogy nem zenei csatornán, hanem egy pornóoldalon debütált, hiszen a Pussy nem nélkülözi a pornográf képkockákat: ugyan az kicsapott nemi szervek nem az együttes tagjaihoz tartoznak, olyan szinten kapja a néző az arcába, hogy a svéd származású rendezőnek, Jonas Åkerlund-nak köszönhetően a látvány bőven kimeríti a 18-as karika fogalmát. A számot azóta be is tiltották.

Rubber Johnny

A brit filmes, Chris Cunningham 2005-ben bemutatott alkotása eredetileg egy 30 másodperces reklámnak indult az Aphex Twin új drukqs című lemezéhez, az afx237 v7 című szám ritmusára. Az elképzelés azonban kicsit hosszabbra sikeredett, így egy hatperces, infrakamerás őrület született egy sötét pincében eltöltött pár nap után. A videoklip – avagy kísérleti rövidfilm – főszereplője Rubber Johnny (akit maga a rendező alakít), egy tolókocsis, vízfejű fiú, akit szülei az alagsorba száműztek egy kutyával. Aki még nem látta volna a felvételt, az a wikipédián mindenképpen nézzen utána a történetnek, bár a rövidfilm még úgy is sokkolóan aberráltnak hat első látásra, ha a néző tudja, milyen módon készült képeket lát valójában. Egy 18-as karikát minden bizonnyal ez is megér.

Nine Inch Nails - Closer

A Nine Inch Nails nevű amerikai industrinal rockzenekar második teljes albumának és harmadik főbb kiadványának, az 1994-es The Downward Spiral számai közt szereplő Closer volt az, ami annak idején felborzolta a kedélyeket. Nem volt elég az elhíresült „I want to fuck you like an animal” (Meg akarlak baszni, mint egy állat) refrén, még a dalhoz készített videoklipet is csak kizárólag cenzúrázott változatban sugározta az MTV. A Mark Romanek által rendezett eredeti videóban ugyanis nyüzsögnek a disznófejek és a szado-mazo felszereléseket felsorakoztató képkockák. A klipnek viszont az alaposan megvágott változata is hatalmas sikert aratott, az MTV pedig 2002-ben úgy döntött, hogy az eredetit is levetíti. A számból készült Closer (Precursor) remixet a Hetedik című film főcímzenéjéhez is felhasználták.

Pearl Jam - Jeremy

A Pearl Jam Jeremy című 1992-es dala egy megrázó igaz történeten alapul, és a klip is ehhez mérten lett rendezve. Az ihletet a kilencvenes években egyre gyakoribbá váló iskolai lövöldözések és egy korábbi, még egy 1975-ben elkövetett gyermeköngyilkosságról szóló újságcikk adta. Egy texasi középiskola tanulója, a 15 éves Jeremy Wade Delle egyik nap besétált az angolórára, megállt az osztálytársaival szemben, szájába vette a Magnum revolverét és meghúzta a ravaszt. Jeremy balladája hatalmas siker lett, a Mark Pellington rendezésével készült videoklip pedig négy díjat is besöpört a 1993-as MTV Video Music Awards-on. A cenzúrát viszont ez a dal sem úszta meg, és többször is botrány övezte. Állítólag 1996-ban a klip hatására lőtte le három osztálytársát egy diák, és a columbine-i mészárlást is a Pearl Jam mű számlájára írták 1999-ben.

Aphex Twin - Come To Daddy

Válogatásunkban újra meg kell említeni az elektronikus zenék antikrisztusaként emlegetett Aphex Twin-t, akinek nem véletlen a névválasztása: a Richard James névvel született zenésznek ugyanis volt egy bátyja, aki ugyanezt a nevet viselte, ám meghalt. James évekkel később talált rá arra a fotóra, ami a bátyja sírkövét ábrázolta, és sokkot kapott, amikor a saját nevét látta fejfán. A trauma következtében úgy érezte, hogy nemcsak halott bátyja nevét, de az életét is birtokolja. Ezek ismeretében nem is meglepő Aphex Twin agymenése, aki azóta is szeret több személyiségekbe bújni, így például Chris Cunningham klipjében is, ami a Come to daddy című számához készült. A négy és fél perces videót egy lepukkant lakótelepen forgatták, ahol Twin eltorzított, vigyorgó fejével maszkírozott kisgyerekek tombolnak. A kópiát még az éjszakai műsorból is száműzte az MTV, és annak idején megkapta a "Valaha készült legfelkavaróbb klip" címet is.

Prodigy - Smack my bitch up

"Change my pitch up, smack my bitch up" – a Wow wow mellett nagyjából ennyit skandálnak az 1997-es The Prodigy Smack my Bitch Up című számában, és ez már önmagában is elég lett volna a tiltólistára való kerülésnek. A brit együttes viszont még egy olyan videoklippel is előállt, amit aztán tényleg csak éjszaka vetíthettek a zenei csatornák. Vagy éppen akkor sem. A svéd Jonas Åkerlund itt is kitett magáért, rengeteg itallal, droggal, erőszakkal és szexszel fűszerezte a rendelkezésére álló pár percet. A durva és realisztikus jelenetek viszont megtették a hatásukat, ezzel a videóval is több díjat bezsebeltek.