Arnold Schwarzenegger, ha tehetné teljes egészében megszüntetné a lesifotósok képei köré kialakult ipart. Legalábbis erre utal, hogy 2010-től tovább szigorodik a kaliforniai lesifotósok elleni törvény. Ezentúl akár a képeket közlő újságokat is könnyedén meg lehet büntetni, ami egészen példátlanul hangzik, többen arra panaszkodnak, hogy a szigorítás alkotmányellenes.

Kaliforniában először 1998-ban, Diana hercegnő halála után hoztak olyan törvényt, amely az állam területén dolgozó lesifotósok munkáját szabályozza. Az első időkben arról szólt a dolog, hogy a lesifotós munkája közben nem mehet be magánterületre, nem sértheti mások magánszféráját. Ezt a törvényt szigorította 2005-ben Arnold Schwarzenegger, az állam kormányzója. A 2005-ös módosításkor belevették a törvénybe, hogy a paparazzo munkája közben nem léphet fel támadóan, nem akadályozhat más embereket. Hiába a törvény, szinte minden hétre jut olyan hír, amikor egy híresség okoz sérülést egy lesifotósnak, vagy fordítva. Október elején Nicole Richie-t kellett kórházba szállítani, mert ütközött egy paparazzóval, míg Sean Penn behúzott egyet egy fotósnak, aki nem hagyta békén.

A törvény miatt már az első szigorításkor elkezdtek panaszkodni, hogy sérti az első alkotmánykiegészítést, ami többek között a szólás- és sajtószabadságról szól, és az Egyesült Államok egyik legfontosabb törvénye, amióta hatályban van ez a törvény garantálja a sajtó szabad működését, amit az Egyesült Államok jogrendszeréből és jogtörténetéből kiindulva nagyon nehéz korlátozni. A Terminátorból lett kormányzó természetesen megpróbálta.

A 2005-ös szigorítás után öt évvel, 2010 januárjától még rövidebb pórázra fognák a lesifotósokat és a celebek magánéletével foglalkozó sajtó dolgozóit. Az új módosítás értelmében még több büntetést fizethet az, aki egy híresség magánéletének pillanatairól készít képet, ráadásul a képeket közlő újság is komoly bírságra számíthat. Olyan képet sem lehetne készíteni, amelybe az alany nem egyezik bele. A módosítás ellenzői a mostani szigorítást már egyértelműen a újságírói munka akadályoztatásának érzik, hangsúlyozva azt is, hogy a törvény diszkriminatív, hiszen kifejezetten csak a sztárokat fotózó paparazzikat büntetné. Nehezményezik, hogy a törvény nem vonatkozna a közéleti témájú lesifotós képekre, holott a módszerek témától függetlenül megegyeznek.

A Washington Post cikkében azt írják, a törvény a lesifotós képeket közlő blogokra is ugyanúgy vonatkozna, mint a nyomtatott sajtóra, így az is elképzelhető, hogy Arnold Schwarzenegger egy kaliforniai törvénnyel az egész világra ki szeretné terjeszteni a hatalmát. A lesifotós képekből élő blogok üzemeltetői nem pánikolnak, úgy érzik, nem lesz komoly hatással a szigorítás eddigi munkájukra, hiszen már eddig is úgy dolgoztak, hogy munkájukat ez a törvény szabályozta. Ráadásul a hírességekről készült különféle képek a tradicionális újságokban is egyre népszerűbbek. "Az USA-ban az első alkotmánykiegészítés továbbra is megadj a jogot az újságíróknak, hogy lefényképezzenek vagy videóra vegyenek egy hírességet. Az X17online-nál azt érezzük, hogy olyan nagy cégek, mint az AOL/Time Warner vagy a Microsoft harcolni fognak, hogy megvédjük az első alkotmánykiegészítésben foglalt jogainkat" - nyilatkozta a Washington Postnak Kelly Davis, az egyik legnagyobb, paparazzi-képeket közlő oldal az X17online szerkesztője.

A törvényt többek között azért szigorítják, mert a nyáron gyakorlattá vált, hogy a malibui strandokon a lesifotósok a strandolók között azt fürkészik, mikor megy egy híresség kevés ruhában le a partra, amivel az elmondások szerint egész nyáron zavarták a látogatókat. A dolog fonákja, hogy a lesifotós képeket sokszor megrendezik, beállítják. "Egy magazinban látott kép elkészültét gyakran maguk a hírességek teszik lehetővé. Az olyan hírességek, mint például Britney Spears arról is ismertek a szakmában, hogy az asszisztenseiken keresztül jelzik a lesifotósoknak, hogy mikor távoznak egy helyről" - nyilatkozta a CNN-nek Ben Widdicombe, a New York Daily News celeb rovatának egykori újságírója.

A hírességekről képeket készíteni remek üzlet, de a lesifotós képeknél sokszor lényegesen nagyobb a pénzmozgás egy-egy exkluzív fotóval, ráadásul ilyenkor nem is a fotós, hanem a híresség kapja a nagy pénzt. Az egyik legjobb üzlet egy hírességnek eladni a frissen született gyerekéről készült első fotókat, ilyenkor könnyen zsebre tehetnek több millió dollárt is.

Önnek melyik a kedvenc képe?

Igyekeztünk összeállítani egy orientáló galériát az általunk fontosnak tartott paparazzi képekből, reméljük sikerült, de ha úgy érzik, valamilyen híres lesifotós kép hiányzik, vagy van esetleg személyes kedvencük, akkor ne habozzanak, küldjék be a képre mutató linkkel együtt ide a kommentekbe! Köszönjük.