Az állatvédő szervezet katolikus jelképekkel teletűzdelt kampányában próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy a házi kedvenceket inkább örökbe fogadni, és nem vásárolni illik. Az egyház azonban nem nézi jó szemmel, hogy az egyik fotón meztelenül feszítő Joanna Krupa mellét és ölét egy kereszttel takarják. A lengyel származású modell maga is katolikus, de nem érti, hogy miért tartják botrányosnak a fotókat: szerinte vetkőzni nem bűn, hiszen a csupasz test egy művészeti alkotás, ami Isten nagyszerűségét bizonyítja. Ennek jegyében gyorsan le vetkőzött a decemberi Playboynak is.

A PETA a napokban sikerrel vívta ki a katolikus egyház hívőinek haragját, ugyanis a Be an Angel to Animals (kb. Légy az állatok védangyala) elnevezésű kampányában az angyalszárnyakkal felszerelt, de egyébként teljesen meztelen Joanna Krupa testének intimebb tájait csupán egy stratégiailag elhelyezett kereszt leplezi; másik fotójukon pedig glóriával-rózsafüzérrel látható, amint egy kutyával takarja el melleit. A lengyel származású színésznő és modell a kifogásolt kampányban arra próbálja felhívni az emberek figyelmét, hogy ha saját házi kedvencet szeretnének, akkor inkább menhelyről fogadjanak örökbe egy állatot, ne pedig állatkereskedésből szerezzék be. Az állatvédő szervezet szerint évente nyolcmillió kutyát és macskát adnak be menhelyre, és ötven százalékukat el kell altatni, mert nem megfelelő gazdákhoz kerülnek. (Itt megtekinthető a modellel készített interjú a fotózásról és az állatvédelemről. Vigyázat, sokkoló felvételek!)

A cél nem szentesíti az eszközt?

A nemes üzenet sajna nem hatotta meg a katolikus egyházat és hívőit, akik a cél helyett inkább az eszközre koncentrálnak. Bill Donohue, a Catholic League elnöke például úgy véli, hogy a kutyák és a macskák sokkal jobb helyen vannak a kisállat-kereskedésekben, mint a PETA alkalmazottainál. Ráadásul a kereskedők nem használnak katolikus jelképeket a reklámjaikhoz – tette hozzá. „Egy tisztességtelen és csaló szervezetről van szó, és nem ez az első eset, hogy a keresztény és a zsidó vallást használják fel a piszkos módszereikhez. Önvizsgálatot kellene tartaniuk azoknak, akik ezt a szervezetet támogatják, és igazán vehetnének egy pár órát etikából” – folytatta Donohue.

Az InsideCatholic egyik munkatársa természetesen szintén helytelennek találja a kampányfotókat. Hozzátette, semelyik másik világvallással szemben nem lehet elkövetni ilyen tiszteletlenséget, hiszen abban az esetben olyan negatív visszhanggal kellene számolniuk az illetékeseknek, hogy azonnal visszakoznának.

Joanna Krupa egy nyilatkozat formájában válaszolt az őt támadóknak, és kijelentette, katolikusként igazán meglepőnek tartja, hogy a Catholic League így viszonyul az ő PETA-kampányaihoz. Hozzátette, ő egy olyan feladatot vállalt el, amit az egyháznak is fel kellene vállalnia, miszerint az állatoknak sem szabadna értelmetlenül szenvednie, hiszen ők Isten legvédtelenebb teremtményei. Egyúttal persze megérti, hogy az egyház tart egy újabb szexbotránytól, de ebben az esetben csupán kutyák és macskák vonatkozásában jelenik meg ez a téma.

A csupasz test egy alkotás

A decemberi Playboy magazinban szereplő Krupa egyébként már 2007-ben is levetkőzött az állatvédő szervezet számára, akkor a szőrmeviselés ellen kampányolt, és kedden az egyik Los Angeles-i állatkereskedés előtt is tüntetett. Szerinte egyébként semmi különös nincsen abban, ha valaki levetkőzik egy filmszerep vagy egy fotózás kedvéért, hiszen II. János Pál pápa is megmondta, hogy a csupasz test tulajdonképpen egy művészi alkotás, mivel így jövünk a világra, és így meg lehet mutatni a világnak egy-egy csodálatos testet, amit Isten teremtett.

Akár tetszik, akár nem, a PETA  szívesen vetkőztet le hírességeket egy-egy jó ügy érdekében. A szexre alapozó stratégia egyébként nem minden esetben válik be, az NBC tévécsatorna januárban például nem volt hajlandó a SuperBowl alatt leadni azt a PETA-reklámot, amiben a főszereplő bombázók zöldségekkel kerülnek intim viszonyba  – írja az E!Online.

Két Barbi az állatokért

Krupa egyébként nem az egyetlen Playboyban is szereplő nő, aki úgy véli, hogy az örökbefogadás sokkal inkább állatbarát, mint ha valaki egy kereskedőtől vesz egy kutyát vagy egy macskát. Shane Barbi és Sia Barbi, a modellként ismerté vált ikerpár például azt kifogásolta, hogy Barack Obama miért nem egy állatmenhelyről szerezte be az elnöki család kutyáját, Bo-t – olvasható a FoxNews oldalán. „A testvéremmel együtt nagyon csalódottak vagyunk, amiért Obama nem egy menhelyről hozott el egy kölyökkutyát. Amellett, hogy így megmentette volna egy kutya életét, emellett azt is bebizonyította volna, hogy ő valóban a változás embere” – nyilatkozta Shane Barbi, aki testvérével együtt egy honlapot is létrehozott, hogy így segítsék az állatvédők munkáját.