Súlyos depressziója hajszolta öngyilkosságba Daróczi Dávidot - írja a Bors. Az ismerősöket sokkolta, a közvéleményt megdöbbentette a 37 éves volt kormányszóvivő halálának híre. A rendőrség szerint öngyilkosságot követett el. Lapértesülések egyöntetűen állítják, Daróczi felakasztotta magát egy Andrássy úti lakásban péntek éjjel. A kommunikációs szakember szerelmét, Liptai Claudiát foglalkoztató TV2 annyit közölt: a volt szóvivő és a színésznő nem szakítottak, így az nem állhat az öngyilkosság hátterében. A barátok, a család és Liptai közös közleményükben így fogalmaznak: "Nincsenek válaszaink, mert nincsenek válaszok".

A szélesebb nyilvánosságban semmiféle előjele nem volt konfliktusnak, krízisnek, sőt, a péntek éjszaka öngyilkosságot elkövető Daróczi Dávid házasságról beszélt a napokban. A volt kormányszóvivő nem csinált titkot az érzelmeiből: egy közösségi portál üzenőfalán célozgatott arra, hogy szívesen feleségül venné Liptai Claudiát – idézte Daróczi szavait a napokban a Blikk. A Bors vasárnap ugyanakkor azt írta, hogy maga Daróczi is korainak tartotta még a lánykérést.

Súlyos depressziója miatt lett öngyilkos?

A Bors értesülései szerint az öngyilkosság okát firtató kérdésre egyszerű a válasz: a volt kormányszóvivő súlyos depresszióban szenvedett, és a betegség húsvét hetében végzetesen elhatalmasodott rajta.

A lap úgy tudja, pénteken este egyik barátja talált rá Daróczira az üzlettárs Batiz András Andrássy úti lakásának konyhában: a volt kormányszóvivő nadrágszíjjal akasztotta fel magát a gázcsőre.

A Független Hírügynökség beszámolója szerint néhány százan (más hírügynökségi becslés szerint nagyjából ezren) gyűltek össze szombat este a Parlament előtt, hogy gyertyát gyújtsanak Daróczi Dávid egykori kormányszóvivő emlékére. A gyászolók egy része a Kossuth szobornál, mások pedig a rakparton helyezték el az emlékezés mécseseit. A megemlékezésen részt vett Liptai Claudia és Batiz András is.

A Velvet munkatársa azt jelentette a helyszínről, hogy Liptai Claudiát rendkívüli megviselte Daróczi öngyilkossága, összetörten, zokogva gyászolta a kommunikációs szakembert. A tömeg miatt le kellett zárni a rakpartot is.

Batiz Andrással működtetett cége, a WWP blogjának utolsó, március 25-i posztjában Mr. Wolf néven Daróczi a következőket írta: "Mr. Wolf általában mindenre tudja a választ, és ez most sincs másként.
A suta tanulság mára legyen ez: ennek a posztnak lesz még folytatása.
De csak áprilisban."

A volt kormányszóvivó Facebook-adatlapját pénteken, a tragédia napján törölte. Délelőtt még viccelődő bejegyzéseket tett. Utolsó, 12 óra 20-kor írt hozzászólása viszont már így szól: „De már nem. Kijózanodtak.”

Daróczi halálhíre sokkolta és megdöbbentette közvéleményt. Liptai Claudia új szerelmeként az elmúlt hónapokban a magánéletétől volt hangos a sajtó. (Korábban Vámosi Viktória modell barátjaként hozták hírbe a Velvet feljelentői, ám a pár akkor mindent tagadott, szerintük csak barátság volt köztük.) A kapcsolatukról legelőször a Velvet számolt be, később pedig nyilvánosan is felvállalták szerelmüket.

"Nincsenek válaszaink, mert nincsenek válaszok"

Koltay Tamás, a Liptait foglalkoztató TV2 csatorna kommunikációs igazgatója szombaton azt mondta a Velvetnek: "Ez most a gyász időszaka, kérjük a sajtó munkatársait, hogy erre legyenek tekintettel." Ugyanakkor az Index a TV2 szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy Daróczi és Liptai nem szakítottak, így az nem állhat az öngyilkosság hátterében.

A jelek szerint a legközvetlenebb ismerősök, hozzátartozók sem ismerik a tragédia okát: "Nincsenek válaszaink, mert nincsenek válaszok" – olvasható a szombat délután "Daróczi Dávid barátjai, családja és szerelme" aláírással a TV2 honlapján megjelent közleményben. Nem sokkal később a közlemény írója így fogalmaz: "Mi, akiket itt hagyott, akiknek nagyon hiányzott, reméljük, hogy háborgó lelke holtában nyugalmat talál." (A közleményt itt olvashatja teljes terjedelmében.)

Bonyár Miklós médiaszakértő szerint Daróczi egy olyan folyamaton ment keresztül, ami igencsak megviselte. „Nem igazán ismertem személyesen, de a munkásságát igen – nyilatkozta Bonyár a Velvetnek. – A nagy publikum előtt élte az életét. Korábban a Rádió C-nél dolgozott, ami egy nemes küldetés volt, aztán lett kormányszóvivő. Az utóbbi egy nagy stresszel járó munka, egy nehéz szakma, fizikailag és lelkileg is ott kell lenni. Ő egy szócső volt, akinek a mögöttes tartalmakat kellett eladnia. Később celebbé vált. Több olyan rendezvényen megjelent, ahol korábban kormányszóvivőként nem tette be a lábát. Így értékesítőből értékesítetté lett. Nem láttam, hogy bárki kényszerítette volna erre, tehát ő vállalta az ezzel járó megkülönböztetett figyelmet. Nyilván nem tudta a magánéletet úgy élni, hogy szerette volna, mert az adott helyzet nem tette lehetővé.”

Daróczi 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő. Halálának híre Gyurcsány Ferencet is letaglózta: a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében a volt miniszterelnök így fogalmazott: "Rokonaival, barátaival, ismerőseivel együtt cipelem halálának fájdalmas terhét. Szeretném hinni, hogy lelke halálában nyugalmat talál."

A szomszédok nem hallottak szokatlan zajokat

Daróczi Dávid pénteken éjszaka lett öngyilkos egy VI. Kerületi, Andrássy úti ház harmadik emeleti lakásában.

A házban lakók arról számoltak be a Velvet munkatársainak, hogy semmiféle zajt nem hallottak péntek éjjel a lakásból. Az egyik közvetlen szomszéd elmondta, hogy Daróczit még soha nem látta a házban, és ő sem figyelt fel arra, hogy valami rendkívüli, szokatlan zajjal járó esemény történne a lakásban.

Azt egyelőre nem tudni, mi vezette odáig a volt kormányszóvivőt, hogy önkezével vessen véget az életének. A police.hu közleménye szerint a helyszíni szemle lefolytatása során bűncselekményre utaló adat, információ nem merült fel, a haláleset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretén belül - szakértők bevonásával - vizsgálja. A BRFK ennél több információt az ügyről nem kívánt mondani a Velvetnek.

Képek a helyszínről!

Daróczi Dávid (eredeti neve: Daróczi József) 1972. április 29-én született Choli Daróczi József és Daróczi Józsefné (született: Horváth Erzsébet) gyermekeként. A csepeli cigánydombon éltek, szegény körülmények között. (Cigány identitását később a nyilvánosság előtt is felvállalta.) 1990–1995 között a PPKEE Hittudományi karán, majd 2004 óta a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán tanult. Dolgozott a Népszavánál, a Színes Vasárnapnál, és a Világgazdaság újságírója is volt. Később a tőzsderovat vezetője volt. Elnöke volt a Rádió C felügyelő bizottságának, majd a Magyar televíziónál dolgozott két évig, ahol a Híradó szerkesztő-riportere volt, majd az Üzleti Híradó felelős szerkesztője lett. 2004–2005 között a Magyar Hírlap szerkesztője, majd a gazdasági rovat vezetője volt. 2005–2007 között a Miniszterelnöki Hivatalban volt a miniszterelnök szövegírója, majd a Kormányszóvivői Iroda vezetője lett. 2007-ben lett kormányszóvivő, és tagja volt a miniszterelnök tanácsadói körének is. A posztról 2009. április 24-én mondott le, a Gyurcsány-kormány bukása után. Ekkor Batiz Andrással és Tóth Miklóssal közösen alapított W. Wolf and Partners nevű kommunikációs tanácsadó céget, haláláig ott dolgozott.

"A cigányság példaképe távozott"

Közleményben fejezték ki részvétüket a pártok. Az MSZP "mély megdöbbenéssel", a Gyurcsány-kormányt annak idején élesen bíráló Fidesz "mély megrendüléssel" fogadta a hírt.  Az Országos Cigány Önkormányzat úgy fogalmaz: "A magyarországi cigányság példaképe távozott közülünk".