A Megasztár az évek alatt folyamatosan mutálódott, idén azzal dobják fel a műsort, hogy csoportok is jelentkezhetnek a versenybe. Ebből a szempontból növelték a hasonlóságot a konkurens X-Faktorral, ahol ezt szintén lehet. Viszont a Megasztárral szemben az X-Faktorban nem az év hangját, hanem az év előadóját keresik.

Valószínűleg versenyzőként sem volt egyszerű a helyzet, amikor arról kellett dönteni, hogy a nagyjából párhuzamosan induló Megasztár 5-be vagy az első hazai X-Faktorba adja be valaki a jelentkezését, de nézőként talán még kevésbé érződik a különbség a két verseny között. Egy biztos: 2010 a tévében az éneklés éve lesz Magyarországon. Különösen akkor igaz ez, ha a TV2 Megasztárja és az RTL Klub X-Faktora mellé odavesszük még a Viasat3-on induló Cég hangját is, ami ugyan nem tehetségkutató, hanem reality, de a lényeg, hogy különféle vállalatoknál dolgozó emberek énekelnek benne adásról adásra.

Röviden: a csatornák rendesen ellátnak minket daloló fiatalokkal, így aztán mindenki vérmérsékletének megfelelő műsort választhat magának.

A Megasztár ötödik szériájához már el is kezdték a jelentkezőket kiválogatni, az X-Faktor viszont valószínűleg kicsit később indul, itt még csak egy felhívást tettek közzé. A brit X-Faktor mindenesetre általában augusztusban kezdődik a tévében és decemberre vége van, hogy a karácsonyi lemezeladási listákon jól tudjon szerepelni a győztes gyorsan kiadott karácsonyi lemeze. A Megasztár a kezdeti években a téli időszakban tarolt, és a tél végén, tavasz elején tartották a döntőt. A negyedik szériával ezen viszont változtattak, tavaly karácsonyra már le is zavarták a nyáron indult műsort.

A felépítését tekintve a Megasztár leginkább a Star Academy című francia tehetségkutatóra és az American Idol című amerikai műsorra hasonlít. A 2003-ban indult Megasztár az American Idoltól a gerincét kölcsönzi: SMS-ben szavazzák ki a nézők a versenyzőket, a műsor döntőinek egyik szólóban, tematikus listák alapján énekelnek, ahogy fogynak úgy alkotnak a döntősök egymással párokat, végül a döntőt nagyszabású show keretében rendezik. A Star Academytől a reality-elemeket veszi a Megasztár, igaz, csak a negyedik szériától kezdve. A Star Academyben a Megasztárhoz hasonlóan egy nagy házban laknak a versenyzők, és a műsor fontos részét képezi az is, hogy mi zajlik a közös lakásban.

A Megasztár életében fontos változás volt még, hogy a harmadik szériától kezdve határon túli versenyzők is jelentkezhettek. A negyedik évadban levitték 12 éves korra a korhatárt. A nemzetközi tehetségkutatókon az utóbbi években több, kifejezetten fiatal tehetség tűnt fel, akikért rajongtak a nézők.

Az ötödik évadra viszont megérkezett Magyarországra a Megasztár nagy riválisa. Az RTL Klub két évnyi Csillag születik után úgy döntött, kibújnak a ki, mit tud? mögül és klasszikus éneklős tehetségkutatóban veszik fel a versenyt a TV2-vel, és megvették az X-Faktor licenszét. Ezért a TV2 megint csavart kicsit a Megasztár játékszabályain. Eltörölték a korhatárokat, valamint a jelentkezők együtteseikkel is próbálkozhatnak a műsorban, ellentétben az előző években megszokott szólóprodukciókkal.

A csoportos nevezés ismerős lehet majd az X-Faktorból, ahova a versenyzők több kategóriában nevezhetnek. Három kategóriában nevezhetnek a versenyzők az RTL Klub műsorába: lesznek 16-24 év közöttiek, 24 év felettiek valamint duók, triók, énekes csoportok. A műsor egyébként lebonyolításában alapvetően különbözik a Megasztártól. A legfőbb különbség, hogy a műsor zsűritagjai nemcsak értékelik a versenyzőket, de egy-egy zsűritag egy-egy nevezési csoport döntőseinek a segítője, mentora is egyben. A zsűritagok tehát érzelmileg sokkal jobban érintettek az értékelésekben, mint a Megasztárban.

A kiesőkről és a győztesről ugyanúgy a nézők szavazatai döntenek mindkét műsor esetében. A győztes személye, vagy legalábbis a műsorok különféle promóanyagaiból kirajzolódó győztes személye alapvetően különbözik a két tehetségkutatónál. A Megasztár egyrészt legendaként azonosítja magát a reklámjában, valamint azt mondják, a műsorral 2010 legjobb hangját keresik. Ezzel szemben az RTL Klub promója azzal indul, hogy csak az univerzum legjobb hangja nevezzen a versenybe (képtelenek vagyunk eldönteni, hogy kinek van jobb hangja, az univerzumnak, vagy 2010-nek), és még ez sem elég, számos egyéb kvalitással rendelkeznie kell. Fontos, hogy az X-Faktor győztese tudjon táncolni, el tudja magát adni a színpadon, kinézetre legyen vonzó. Az X-Faktorban fontos még, hogy minden döntőben fellépnek vendégművészek, akik általában nemzetközileg is ismert, komoly nevek. A magyar verziónak ez a része tűnik a legvalószerűtlenebbnek, de persze mi lennénk a legboldogabbak, ha a még fel nem fedezett tehetségek egy színpadon énekelhetnének egy-egy nagyobb sztárral.

Érdekes, hogy az American Idol-X-Factor-Star Academy trió nem igazán tudott nagy neveket kitermelni magából. A három műsor történetében a legnagyobb név Leona Lewis, aki az X-Faktor győztese volt, rajta kívül még a szintén x-faktoros Alexandra Burke lehet ismerős, bár ő már tényleg hátsó soros egy átlagos cédéboltban.

A Viasat 3 a Cég hangja című realityvel próbálkozik, ami a Singing Office című amerikai showműsorra hasonlít valószínűleg a leginkább. A reality elemekkel tűzdelt műsorban különféle cégek énekelni szerető embereik mérhetik össze a tehetségüket. A műsorban egymillió forintot lehet nyerni, zenei szerkesztőnek megcsípték a jó nevű Novák Pétert .