Magyarország legidősebb dudása állítja, fogalma sem volt arról, hogy egy tehetségkutató műsorba hívták, ő úgy tudta, egy fellépése lesz. A Madách Imre-díjjal kitüntetett nyugdíjas juhásszal szexuális tartalmú dalokat akartak énekeltetni, ám akkor elszakadt nála a cérna és faképnél hagyta a zsűrit. Mint mondta, vele így még senki nem tolt ki. A TV2 úgy nyilatkozott, félreértés történt.

Rossz érzésekkel és szégyenkezve távozott a Megasztár színpadáról a 91 éves Pál István, aki múlt szombaton lépett fel a TV2 műsorában. A Madách Imre-díjjal kitüntetett nógrádi pásztor azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy egy tehetségkutató versenyről van szó, ahová nem is ő jelentkezett, hanem a csatornától kapta a meghívást.

A Velvet egy korábbi cikkének kommentelője hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Karikásostoros nevű honlap fórumán az a hír járja, csúnyán átverték a legidősebb magyar dudást. „Felcsalták Pestre, mondván, hogy csak egy riport lesz, aláírattak vele mindenféle papírt, majd hipp - hopp... odalökték a zsűri elé, hogy tessék énekelni! Pista bácsi elénekelt egy huszárnótát, majd bemondták a mikrofonba, hogy most következik egy "erotikus nóta"... Pista bácsinak ekkor szakadt el a cérna, mondván, hogy milyen "erotikus nóta", ki írta ezt a papírra, stb., majd otthagyta őket...” – írta az egyik fórumozó. Hozzászólása szerint a dologból széleskörű felháborodás kerekedett, a műsor szerkesztőjéhez a népzenei iskolákon keresztül ömlöttek a levelek, ezért az anyagból több minden kivágásra került. „Ez úton szeretném nyomatékosan közölni, hogy Pál Pista bácsi nem akar megasztár lenni (azt sem tudja mi az!), nem jelentkezett, hanem behívták!”

Pál István tanítványának levele a TV2-höz

Hölgyek, Urak!

Megdöbbenéssel láttam a mai Megasztár műsorukban Pál Pista bácsi "fellépését". Nos, szerintem, ha Pista bácsi önként jelentkezett magukhoz "megasztárnak" "kasztingra", akkor én megeszem a tévénket zsinórostól együtt! Pista bácsi viselkedésén (ahogy kitette a termoszát, ahogy állt a furulyájával a hóna alatt, ahogy a dudáját említette) látszott, hogy meg lett invitálva énekelni, dudálni, furulyázni. FELLÉPNI!!!!! Aztán kicsit értetlenül viselkedett, mert nincs ilyesmihez szokva, amit maguk műveltek vele. Belefojtották a hangot, gyakorlatilag nem engedték szóhoz az öreget, ezzel megsértették alaposan, remélem tudják!! De nem csak őt, hanem bennünket is, akiknek Pista bácsi a magyar népi kultúra meghatározó személyisége! Többet tett le az asztalra, mint a zsűri egy-két tagja, legalább is Pista bácsi "működésének" hatása és az értéke jóval nagyobb néhány zsűritagénál. (50 %-nál) Az egyenesen szomorú, amit tettek ezzel a tisztességben megőszült öregemberrel, akit nagyon sokan nagyon tisztelünk. Elszomorít, hogy Presser Gábor, aki más zenei stílusban nekem ugyanilyen idol, egy szót sem szólt ez ellen az egyértelmű gyalázat ellen!! Szégyen, hogy egy TV csatorna ennyire gyalázatos módon akar nézettséget és pénzt szerezni!!
Szégyelljék magukat, kérjenek bocsánatot minősíthetetlen viselkedésük miatt Pista bácsitól, és tőlünk, tisztelőitől, tanítványaitól is. Anyagi kártérítést természetesen ne adjanak neki, biztosan nem várja el. Ne feledjék azonban, a gyalázatosan szerzett jószág gyalázatosan vész el!

Az ügyben felkerestük a tereskei dudást is, aki elmesélte, egy fiatal férfi hívta fel őt telefonon, aki valamilyen bemutatóra invitálta őt. „Azt mondta, nagyon sokan lesznek, és szeretnék, ha én is ott lennék.” Pál Istvánért a csatorna autót is küldött, a fellépése előtt pedig megbeszélték, hogy mit várnak el tőle. „Mondták, mondjam meg, miket akarok énekelni. Lehet szerelmes, pásztor, summás, betyár vagy pásztornóta, minden lehet. Valamikor fél négy körül jutottam sorra, szóltak, hogy a dudát ne is vigyem be, elég lesz csak énekelni. Elénekeltem pár dalt, és meg akartam fordulni, hogy eljövök a színpadról, erre egy fiatal fiú utánam szólt, hogy nem úgy van az, itt van a papír, amire rá van írva, hogy szexuális énekeket fog énekelni. Nagyon elszégyelltem magam. Mondtam nekik, én azt se tudom, mi az, és ha tudnám, akkor se csinálnám, mert én nem úgy nevelkedtem föl, mint a mostani fiatalok. Hanem, egészen másképp: tiszteltük egymást, mind a fiatalok, mind az öregek. Megfordultam, tovább nem is hallgattam, hogy mit beszélnek, elsötétült előttem minden."

"Öreg vagyok, 91 éves, de velem még így se újságíró, se televízió ki nem tolt. Majd' elsírtam magam, sötét volt minden, a szégyentől nem mertem nézni sehova. A szombati műsorban szerencsére csak a nótám felét hagyták benne, így megnyugodtam, hogy azokat a piszkos szavakat, amiket mondtak, nem hagyták benne.” Pál István hozzátette, hogy a csatorna minden bizonnyal a Bors egyik korábbi cikke miatt szeretett volna erotikus népdalokat hallani tőle: a lap állítása szerint ugyanis erotikus CD-t akar a juhász kiadni, ám Pál István ezt is elutasította. Mint mondta, semmilyen szexuális témájú dalt nem adott elő még senkinek, és a későbbiekben sem fog.

Koltay Tamás, a TV2 szóvivője a Velvetnek azt nyilatkozta, hogy a szerkesztők több ízben elmondták Pál Istvánnak, hogy a Megasztárban fog énekelni. "A félreértés abból adódhatott, hogy az egyik napilapban megjelent cikk alapján arra kérték, énekeljen el egy pikáns szövegű dalt is. Őszintén sajnáljuk, hogy rossz érzésekkel távozott a tévedés miatt, ezt egyébként több alkalommal neki is elmondtuk. Megtiszteltetésnek tartjuk, hogy Pista bácsi a Megasztár színpadán énekelt."