A boncolás, az egyéb orvos szakértői vélemények, valamint a több tucatnyi kihallgatott vallomása egyértelműen megerősítette az előzetes megállapítást, miszerint Daróczi Dávid április másodikán nem gyilkosság áldozata lett, hanem önkezével vetett véget életének. Choli Daróczi József korábban kifejtette, a közigazgatási eljárás lezárulta után feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, meggyőződése ugyanis, hogy fiát meggyilkolták.

Hat héttel Daróczi Dávid volt kormányszóvivő halála után a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya lezárta a vizsgálatot – tudatta sajtóközleményében a BRFK. A rendőrségi sajtóközlemény szerint a hivatalos szervek több tucat tanút hallgattak ki. Miután a helyszíni szemle, a boncolás, az igazságügyi orvos szakértői vélemények, valamint a toxikológiai eredmények – melyek kizárták a gyógyszer-túladagolás lehetőségét – is egyértelműen azt mutatták, idegenkezűség nem merült föl, a volt kormányszóvivő önkezével vetett véget életének, a rendőrség május 10-én lezárta a nyomozást.

Több tucatnyi tanút hallgattak ki

Mint ismeretes, Daróczi Dávid április másodikán öngyilkosságot követett el Batiz András VI.kerületi, Andrássy úti lakásában. Liptai Claudia szerelmére közeli barátja, H. Hubert talált rá, aki a sikertelen újraélesztés után a rendőrséget és a mentőket is kihívta, utóbbi már nem tudott segíteni a 37 éves Daróczin. A rendőrök egy több órán át tartó helyszíni szemlét folytatott le, ennek során több tucat ember hallgattak ki tanúként, „egyrészt a tragédiát észlelő fiatalembert, a közvetlen szomszédokat, valamint mindazokat, akikkel a szóvivő érintkezhetett élete utolsó óráiban” – számol be az eddig is ismert történetfolyamról a sajtóközlemény.

Az orvos szakértői vizsgálatokkal párhuzamosan a rendőrség kihallgatta azokat a tanúkat, akik a volt kormányszóvivő életében fontos szerepet játszottak. Bár a rendőrség már a helyszíni szemle után is közölte, az elsődleges adatok alapján kizárható az idegenkezűség, többen tudni vélték, Daróczi Dávid gyilkosság áldozata lett. A volt kormányszóvivő halála után egy nappal Terry Black már felvetette az idegenkezűséget, a történetet pedig Choli Daróczi József, a 37 évesen elhunyt Daróczi Dávid apja szőtte tovább. Az idős költő Hajdú Péter műsorában, a Frizbiben elmondta, úgy véli, a rendőrségnek nem öngyilkosság, hanem gyilkosság miatt kellene nyomoznia.

Édesapja szerint gyilkosság történt

„Meg vagyok róla győződve, hogy nem lett öngyilkos, és egyre több jel utal erre. Több gazdasági vállalkozásban érdekelt volt, s szerintem ezekből a körökből kerülhetett ki a gyilkosa is. [...] Láttam a helyszínen készült fotókat, és a ruháján is vannak olyan jelek, amelyek erre utalnak. Kedden hozták haza a ruháját, amelyet akkor viselt, s véres volt az inge. Egy öngyilkos, akasztott embernek nem véres az inge! Az állítólagos depresszióról sem tudtunk. Az édesanyja mosta, vasalta a ruháit, és soha nem találkozott gyógyszerekkel, vagy erre utaló jelekkel” – mondta Hajdúnak Choli Daróczi József, majd a műsorvezető felvetésére egy papírlapra írta fia feltételezett gyilkosának nevét, amit aztán Hajdú ügyvédi letétbe helyezett. A roma költő haragját jelzi az a kijelentés is, amit a napokban a Borsnak tett: ebben Choli Daróczi József kifejti, ha megtudja, ki felelős fia haláláért, késsel ront az illetőre.

Lapértesülések szerint Choli Daróczi József azt tervezi, hogy a közigazgatási eljárás lezárulta után ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, sőt állítólag magánnyomozó segítségét fogja kérni. Ugyanakkor H. Hubert, a volt kormányszóvivő egyik legjobb barátja a Fókusznak adott interjújában elmondta, nincs semmiféle misztérium Daróczi halála körül, majd hozzátette, senki sem tudott arról, hogy mit tervez a volt kormányszóvivő. Sőt ha tudtak volna, akkor sem tudták volna megakadályozni. H. Hubert egyébként - a szülőkkel ellentétben - elismerte, Daróczinak voltak gondjai, depresszióval küzdött, ezért azt tanácsolták neki, látogasson el egy szakemberhez.