Ismételten bocsánatot kért a TV2 Pál Istvántól, aki rossz érzéssel távozott a Megasztár selejtezőjéből. Bár az idős művész mai napig állítja, hogy fogalma sem volt arról, milyen jellegű műsorba hívták, abban mindkét fél egyetért, hogy a félreértést egy napilap korábbi cikke okozhatta. Mindemellett a csatorna azzal védekezik, tehetségkutatóknál bevált szokás, hogy közvetlenül keresnek meg előadókat.

Tisztázni próbálta a félreértést, egyben újra bocsánatot kért a TV2 a Madách-díjas Pál Istvántól, aki múlt szombaton lépett fel a Megasztárban. Az ország legidősebb dudása azt állítja, nem tudott arról, hogy milyen jellegű műsorban vesz részt, továbbá sérelmezte, hogy a zsűri erotikus népdalokat akart tőle hallani.

„Pista bácsit érdekes embernek tartottuk, ezért kértük fel a szereplésre, a kora miatt még autót is küldtünk neki” – nyilatkozta a Velvetnek a műsor producere, Illés Gabriella, hozzátéve, hogy a televíziós tehetségkutatóknál bevett szokás, hogy közvetlenül keresnek meg előadókat, ahogy szerinte ez Pál István esetében is történt. „Az volt a célunk, hogy a Megasztárban megmutassuk azokat az értékeket, amiket az előadó művészetével képvisel. A stáb és a zsűri is a legnagyobb udvariassággal viselkedett Pista bácsival, mindannyian megtiszteltetésnek tartottuk, hogy elfogadta a meghívásunkat a Megasztárba.”

Illés elmondása szerint Friderikusz Sándor volt, aki emlékezhetett a napilap cikkére, ezért kérdezett rá a pikáns szövegű dalokra. „Amint kiderült, hogy Pista bácsi repertoárjában sosem szerepeltek ilyen nóták, senki sem forszírozta tovább a dolgot. Ezt a kérdést kivéve, minden úgy került adásba, ahogy az a helyszínen történt. Az eset után hosszasan leveleztünk a Zeneakadémiával és tisztáztuk a félreértést. Ők elfogadták a magyarázatunkat, és lezártnak tekintik az ügyet. Még egyszer elnézést kérünk Pista bácsitól, hogy véletlenül ugyan, de rossz érzéseket keltettünk benne a valótlanságot állító cikk miatt.

Pál István a Velvetnek elmondta, márciusban keresték fel a Bors magazintól, személyesen ment ki hozzá a napilap két munkatársa. „Mondták, meséljek a fiatalkoromról, hogy volt, mint volt. Elmeséltem nekik mindent, aztán mondtam, én ezzel befejeztem, van egyéb munkám is. Erre azzal jöttek, hogy azt még mondjam el, hogyan legénykedtem, beszéljek nekik a szexről. Mondtam nekik, hát az meg mi? Nem tudtam én azt akkor, hogy mit jelent.”

A nyugdíjas juhásznak végül elmagyarázták, miről van szó, és megkérték arra, hogy énekeljen nekik erotikus dalokat. „Mondtam, ne kényszerítsenek engem erre, én népdalénekes vagyok, tanítom a dudát, a furulyát, a népdalokat, de én ilyen nótákkal nem foglalkozom. Aztán megjelent a cikk, amibe a legpiszkosabb dolgok voltak leírva. Ha elolvasná maga is, elájulna kínjában. Vén juhászként emlegettek, és azt írták, CD-t adok ki, amin szexes énekek lesznek.”

Pál István elmondása szerint az eset után tanítványai felkeresték a lapot, kérdőre vonva őket, minek hatására bocsánatot kértek tőle. A cikk viszont mai napig megtalálható az interneten, és az idős művész szerint is ez lehet az oka annak, hogy a Megasztár felvételén pajzán dalokat szeretett volna hallani tőle a zsűri.