A 42 éves Charlotte Lewis a hétvégén állt elő azzal, hogy a rendező – aki ellen több mint harminc éve folyik hasonló ügyben eljárás – őt is megrontotta annak idején. Nemi erőszakról azért nem volt szó, Lewis 16 évesen önként döntött úgy, hogy él a korántsem lovagias ajánlattal: ha szerepet akar a Kalózokban, azért dugni kell.

Charlotte Lewis angol színésznő 16 éves volt, amikor jelentkezett Roman Polanski Kalózok című filmjének válogatására, majd meg is kapta a szerepet. A színésznő 26 év elteltével, múlt pénteken érezte szükségét, hogy elmesélje, pontosan hogyan.

Lewis esetében azonban szó sem volt erőszakról vagy tiltakozásról, az ő esete inkább a szereposztó dívány kategóriába tartozik. Mint a Daily Mailnek adott hétvégi interjújában azonban hangsúlyozta: rá volt kényszerítve, hogy elfogadja a rendező ajánlatát, mert nagyon kellett neki a pénz.

„Csak annyit mondott, rendkívül hűvösen, hogy ’Ha nem vagy elég nagylány ahhoz, hogy lefeküdj velem, akkor ahhoz se vagy elég nagylány, hogy részt vegyél a válogatáson. Le kell feküdjek minden színésznőmmel, így tudom megismerni, formálni őket’” – idézi vissza a most 42 éves Lewis Polanski szavait, amelyek a férfi lakásán, négyszemközt hangzottak el. Mint mondja, ekkor otthagyta Polanskit, azzal indokolva a lelépést, hogy neki barátja van, de később visszatért a lakásba, aminek eredményeként meg is kapta a szerepet.

„Soha nem mondtam el az anyámnak, mi történt. Túlságosan szégyelltem. Nagyon nagy szükségem volt erre a szerepre, jól fizettek: havi 1200 fontot (ez mai árfolyamon közel 400 ezer forint) kaptam. Akkoriban az anyámmal tanácsi segélylakásban éltünk, ez az összeg nekünk életmentő volt” - magyarázza döntését. A színésznő ezzel indokolja azt is, miért nem fordult a hatóságokhoz: „Szexuálisan zaklatott és a lehető legaljasabb módon kijátszott. Megrémített, és ez az élmény az egész azt követő életemre behatással volt” – állítja utólag.

Lewis a Kalózok előtt egy kis tévésorozatban játszott, karrierje pedig később sem mondható különösebben sikeresnek: az IMDB adatbázisa szerint mindössze 27 filmet készített, ezek nagy részét ráadásul a 90-es években; utoljára 2003-ban forgatott. Díjakat nem kapott, említésre méltó sikert sem tudhat magáénak, a legismertebb filmje az Aranygyermek című 1986-os Eddie Murphy-vígjáték, melyben a női főszerepet alakította.

A nő azt állítja, azért állt most elő a történetével, hogy Polanski „végre kapja meg, ami jár neki”, ezért a rendező ellen folyó eljárás ügyészének is beszámolt a történtekről. „Az igazat mondom, és Roman is tudja, hogy igazat beszélek. Soha nem fogom megbocsátani neki, amit velem tett” – mondta pénteki londoni sajtótájékoztatóján.

Az Oscar-díjas rendezőt jelenleg is háziőrizetben tartják Svájcban, a hatóságok arra várnak, eldől-e végre, hogy kiadják-e az USA-nak, ahol jelenleg is eljárás folyik ellene abban az 1977-es ügyben, amikor állítólag megerőszakolt egy 13 éves lányt. A rendező mellett a botrány tavalyi kipattanásakor többen is kiálltak a filmszakmából, ami Lewis szerint különösen aggasztó, szerinte ez „csak felbátorítja a pedofilokat”.

Nem tudni, hogy a 75 éves Woody Allen erre akart-e reagálni, de ugyancsak a hétvégén nyilatkozott rendező kollégájáról, ismételten támogatásáról biztosítva Polanskit. Szerinte a rendezőt „felkavarta ez az egész dolog”, és már „sokat szenvedett” amiatt, hogy „egyszer rosszat tett, de megfizetett bűneiért”. Allen mindezt a francia Info Rádiónak Cannesban adott interjújában említette, és vélhetően azért is érzi át ilyen mélyen Polanski helyzetét, mert 1992-ben maga is kiadós botrány főszereplőjévé vált, amikor kiderült, hogy viszonyt folytat az egyik, Mia Farrow színésznővel közösen nevelt örökbefogadott lányukkal. A lány, Soon-Yi Previn akkor 22 éves volt, Allen 1997-ben feleségül is vette.