A nemrég lebukott szexi orosz kémnő, Anna Chapman sztorijával és külsejével tökéletesen megfelel minden filmes-kémnős sztereotípiának. Önnek ki a kedvence a szexi 007-es filmes pályatársai közül?

A napokban bukott le társaival Anna Chapman, a fiatal orosz nő, akit az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolnak, leginkább apja miatt, aki a feltételezések szerint egykori KGB-ügynök. A szexi kémnő körül kialakult sztori a lebukástól a kiadatásig egészen filmbe illő, ahogy Chapman maga is megfelel filmes kémnők sztereotípiáinak: vonzerejét használta a társadalmi előrejutásra, egészen vad az ágyban, otthonosan mozog több ország gazdag köreiben, és mindenki elől eredményesen titkolta tevékenységét .

Ki a legjobb?

A filmekhez hasonlóan Anna Chapman is nagyon vonzó nő, elsőre senki sem mondaná meg róla, hogy kémkedéssel foglalkozik. Azt nem tudni, hogy a fegyverekkel hogyan bánik, filmes pályatársai rendszeresen szerepelnek akciójelenetekben, hogy az erotikán kívül a másik oldalukat is megmutassák, ami az eddigi hírek szerint Chapmannek kimaradt.

De nézzük, hogy Chapman után melyik fiktív kémnő néz ki a legjobban! A lista természetesen nem teljes, ha van valaki, aki igazán kedves önnek, de hiányolja, nyugodtan írja meg a kommentekben.

Salt ügynök

Az egyik legfrissebb filmes ügynök Angelina Jolie, aki a Salt című filmben alakít CIA-ügynököt, akit azzal gyanúsítanak meg, hogy orosz kém. A filmet csak augusztusban mutatják be Magyarországon. Annyit érdemes róla tudni, hogy Jolie annyit fogyott a szerep kedvéért, hogy többen úgy gondolták, hogy étkezési zavarai vannak. De persze lehet, hogy a másik olvasat a tuti, hogy Angelina Jolie ügyesen a filmforgatásra fogta az étkezési zavarait.

Aeon Flux

Az Aeon Flux című, az MTV-n futó rajzfilmsorozatból készített filmben Charlize Theron alakította a főszereplő szuperügynököt. Az akciófilm elég nagy bukás volt, viszont az a néhány ember, aki megnézte láthatta Theront végig feszes ruhában különféle akciódús jelenetekben alakítani. Aeon Flux nem klasszikus ügynök, inkább egy felbérelhető gyilkos, aki egy lázadó csoportot segít a történet szerint, hogy megölje a lázadó csoport ellenségének vezetőjét.

Foxxy Cleopatra

Beyoncé Knowles egy FBI-ügynököt alakított Mike Myers nagyívű trilógiájában, az Austin Powers-filmekben, amelyek a hatvanas, hetvenes évek kémfilmjei előtt tisztelegtek rengeteg altáji poénnal és túláradó férfiassággal. A Foxxy Cleopatra név két korábbi, fekete nőket szerepeltető kémnős film címéből ered, a Foxy Brownból és a Cleopatra Jones ból.

Agent 99

A Zsenikém - az ügynök haláli című filmben Anne Hathaway alakította az Agent 99 nevű kémnőt. A film a Get Smart című kémparódia-sorozatból készült nagyjátékfilm, a film története szerint Agent 86 és segítőtársa Agent 99 a CONTROL nevű szervezetet képviselik és a KAOS nevű ellenséges bandával veszik fel a harcot.

Pussy Galore

Honor Blackman alakította a Goldfinger című Bond-filmben azt a Bond-lányt, akit a világ leghíresebb titkos ügynöke elég nehezen tudott csak elcsábítani. Vannak utalások is arra, hogy Pussy Galore valójában leszbikus, a film alapjául szolgáló Ian Fleming regényben meg kifejezetten az. Galore eleinet Bond ellen dolgozik, de aztán megjön a józan esze, és segít elkapni Goldfingert.

Sydney Bristow

Az Alias című sorozat ügynöke, akit Jennifer Garner alakít a korábbiaknál összetettebbé tette a filmes kémnők figuráját. Bristow inkább olyan, mint egy férfi kém, nem egyszerűen csak a végzet asszonya. Álruhákba bújik, több nyelven beszél, a CIA-t segítve terroristák ellen küzd. Az utóbbi évek legnépszerűbb ügynökéről van szó.

Emma Peel

Diana Rigg alakította a hatvanas évek népszerű brit kémsorozatának, a The Avengersnek a feminista kémnőjét. Karakterét az Aliasban is megismert, összetettebb karakterek közé lehet sorolni. Peel nem az a törékeny ügynök, mint amilyenekkel általában a filmekben találkozni: nagyon okos, jól ért a harcművészetekhez, számtalanszor megmenti a partnerét. A szexi bőrruha az ő esetében könnyen megtévesztő lehet. A sorozat érdekessége, hogy többek között a Bond-lányként elhíresült Honor Blackman is szerepelt benne.

Machita

Természetesen a magyar filmgyártás se hagyhatta ki ezt a szexi karaktert, nekünk is van saját kémnőnk: Rodriguez Endre filmjében Karády Katalin formálja meg Machitát, aki azért érkezik Magyarországra, hogy megszerezzen egy magyar találmányt. Machita, mint minden rendes kémnő a helyzetnek megfelelő szerepeket ölt magára: ha kell pincérlány, ha kell egy mulató sztárja. A film különlegessége, hogy többek között ennek is köszönheti Karády Katalin, hogy szárnyra kelt a pletyka, ami szerint kém volt, és ezért hagyta el Magyarországot a háború után.

Giacinta "Jinx" Johnson

A Halj meg máskor című Bond-filmben Halle Berry játszotta a Jinx becenevű karaktert, akire a legtöbben valószínűleg azért emlékeznek, mert Berry szexi bikiniben a tengerből kisétálva idézte meg Ursula Andress, a Dr No című Bond-film bombázójának legendás jelenetét. Egy szavazáson egyébként Jinxet választották a filmvásznon addig látott negyedik legkeményebb nőnek. Az Industry magazin szavazásán Uma Thurman lett az első a Kill Billből, Sigourney Weaver a második az Alien-sorozatból és Carrie Ann Moss a harmadik a Mátrix-trilógiából.