Kéthetes késés miatt inkasszózta az APEH a fitneszceleb tulajdonában álló Update Cafe Bt. számláját. Schobert Norbert a könyvelő nyaralásával magyarázta a csúszást, majd leszögezte, már befizették a 380 ezer forintos adóhátralékot.

„Fogadjunk, hogy az inkasszó miatt hívsz” – kezdte Schobert Norbert, aki első blikkre gondolatolvasónak tűnhet, pedig nem az, csak hallott a Subbán megjelent hírről, amely az adóhatóság augusztus harmincadikán hatályos nyilvántartása alapján azt tárgyalja, hogy az APEH végrehajtási eljárást indított egyik cége, az Update Cafe ellen. Kérdeznünk már nem is nagyon kellett, az Update nagymestere magától kezdett bele a részletezésbe. „Úgy hívják, hogy inkasszó, amire azért került sor, mert később utaltunk el háromszáznyolcvanezer forint adóhátralékot. Sajnos, ha az ember már pár napot késik, akkor azonnal inkasszózák a számlát, és felkerül a cég az APEH honlapjára. Ez a gyakorlat” – hadarta el Schobert az Inkasszózás Kezdőknek első fejezetét.

Kávézóból pékség

Az Update Cafe tulajdonosa két hetet késett a befizetéssel, amit azzal magyarázott, hogy könyvelőjük augusztusban szabadságon volt. „Most megjött, elrendezte, de ennek van egy néhány napos átfutási ideje. Mi tisztességesen fizetjük az adót minden fronton, nincs ezzel semmi gond. Csak úgy látszik, ez a gyakorlat, hogy napokat sem lehet csúszni.” A fitneszcsalád fejének megemlítettünk egy – a Cégközlöny szerint – 2009-es APEH-inkasszót is, amire elsőre nem emlékezett, mert mint mondta, ezzel a céggel nem foglalkozik napi szinten. „2009-ben azért inkasszózták a cég számláját, mert nem tudtuk befizetni az adót, ugyanis rengeteget kintlévőségünk volt.”

Arra a kérdésre, hogy általában mennyit csúsznak a partnereik, Schobert Norbert elmondta, a 3-4 hónapos késésen már meg sem lepődnek, de akad olyan is, aki egy éves késében van. „Hiába nem fizetnek, az áfát be kell fizetni. Ha van annyi pénz a cégben, akkor abból, ha nincs, akkor saját zsebből kell befizetni az adót. Tulajdonképpen nem lenne semmi baj, ha csak azután kellene adóznia az embernek, amit megkeresett.”

A fogyás nagykövete először 2008-ban beszélt az Update Caferól. Akkori víziója szerint ez egy több mint 500 kávézóból álló franchise lett volna, időközben azonban változott a koncepció, és a kávézók helyett pékségeket nyitott, szám szerint 52-őt.