Szinte mindenkinek van valamiféle apróbb-súlyosabb fóbiája, csak esetleg nem tudatosult benne, hogy ez egy külön betegség. Persze hírességek is szenvednek ilyesmiktől: Jáksó László úgy érzi, kezd hipochonderré válni, Schobert Norbert a kígyóktól iszonyodik, Horváth Éva pedig nyugtatókat szed a repülőutakon. Mindegyiküknek adunk tippeket a fóbiáik legyőzéséhez.

Jessica Simpson újabban már tengerbe se megy, annyira fél a cápáktól,  Britney Spears a földrengésektől való félelmében nem akar turnézni, de van jópár hazai híresség is, akik irracionális érzéseket táplálnak mások számára akár viccesnek is tűnő jelenségekkel szemben. Gazdag Enikő pszichológussal tekintettük át, ki mitől retteg, és hogyan tud szembeszállni vele.

Mit nevezünk fóbiának?

A fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amely(ek) igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle. A fóbiáknak több csoportja létezik:

  • szociális fóbiák: a beteg félelmet érez, vagy nem mer megszólalni más emberek társaságában, összejöveteleken, találkozókon.
  • pánikbetegség: a beteg ok nélkül retteg, halálfélelme van, amit pánikrohamnak nevezünk
  • speciális fóbiák: amikor a beteg valami meghatározható dologtól fél, például a zárt terektől, kígyótól, macskától stb.

(forrás: wikipedia)

A hipochonder minden betegséget felfedez magán

Jáksó László például bevallotta nekünk, úgy veszi észre, 42 éves korára már kezd hipochonder lenni. Tudja, hogy csak képzeli a betegségeket, de azt is, hogy az ember képes generálni a tüneteket. "Baromi nehéz szétválasztani a testi tüneteket a lelkiektől" - mondta el a Velvetnek a műsorvezető. Jáksó szerint rá különösen rossz hatással vannak a betegségekkel foglalkozó plakátok. "Egy idő után minden betegség jelét felfedezem magamon, amit a reklámokon láttam. Amikor az egyik ismerősöm panaszkodott a bajáról, még ki sem mondta a betegség nevét, már fájt az a testrészem, ami ezzel a kórsággal jár" - mesélte Jáksó. A műsorvezető legutóbbi parája egy dudor volt a szájában, amiről persze azonnal azt hitte, hogy rák, de mint kiderült, csak egy apró seb volt, ami azóta meg is gyógyult.

Gazdag Enikő pszichológus szerint Jáksónak mindenképpen érdemes volna tudatosan irányítania ezt az egészet, akár utánaolvasni a tüneteknek, és akkor magától rájönne, hogy nincs semmi baja. "Ha racionálisan nézi a plakátot, akkor rájön, hogy ez egy tévképzet. Az sem jó, ha emiatt sűrűn eljár orvoshoz, mert az meg lefoglalja az egész életét" - tette hozzá a szakember.

Aki a sötétben retteg, szoktassa magát hozzá

A Megasztárból ismert Bencsik Tamara azt állítja, ő a tűtől fél a legjobban, de ennek ellenére az orrpiercing berakásától nem riadt vissza. „Volt már rá példa, hogy vérvételre mentem és elájultam” – ecsetelte fóbiáját az énekesnő, akinek másik nagy félelme a sötétség. Mint mondja, attól azóta fél ennyire, amióta kisiskolás korában megijesztette a szomszédja a sötét utcájukban. Ennek eredményeként „a mai napig, ha ki kell vinni a szemetet, hívom a páromat, mert én nem merek kimenni.” A pszichológus Bencsiknek azt tanácsolja, hogy először menjen ki egyedül 5 percre, de lámpával, aztán kapcsolja le a fényt. A következő alkalommal növelje az időt 10 percre, és így, a fokozatosság elvét szem előtt tartva egyre hosszabb időtartamokra. A tűtől való félelem viszont nem lehet annyira súlyos, véli Gazdag, ha a piercing átszúrása során sem volt gond, így az énekesnő meríthet erőt ezekből a tapasztalatokból is.

A bezártság elviselését is meg lehet tanulni

Dukai Regina énekesnő és egykori Coca Cola Ezüstlány a szívbetegsége mellett klausztrofóbiában is szenved, ami a bezártságtól való félelmet jelenti. „ Erre akkor jöttem rá, amikor egy barlangban voltunk és elkezdett szorítani a mellkasom, de a liftben sem kímél ez az érzés” - mondja Dukai. „ A probléma szinte ugyanaz, mint az előző esetben, tehát itt is a fokozatosság elvén keresztül kell eljárni: eleinte valaki maradjon vele a liftben, aztán később már egyedül is próbálkozhat. A hiperventillációs légzés itt a legsűrűbb, ilyenkor az agy nem kap elég vért, és a beteg úgy érzi, hogy elájul vagy szívrohamot kap, de ez valójában csak egy kémiai folyamat. Tudatosan kell lelassítani a lélegzetét és így meg fog nyugodni” – ajánlott légzéstecnikai trükköt a pszichológus.

Repülőn lélegezzen mélyeket!

A volt szépségkirálynő, Horváth Éva szerint a fóbiákat magunknak kell leküzdenünk: ő is fél a levegőben, mégis többször ült már repülőn. A műsorvezetőnő akkor ijedt meg a legjobban, amikor a Celeb vagyok, ments ki innen forgatására tartva a repülőgépük villámokkal tarkított viharba keveredett. „Nem lehetett hozzám szólni, leizzadtam és be kellett vennem egy nyugtatót, hogy el tudjam viselni” - idézte fel. Horváth egyébként saját módszerrel küzd fóbiája ellen: kívülről fújja a repülőgépkatasztrófák történeteit, mert állítása szerint azokból is sokat tanulhat az ember: hogyan meneküljünk, mit kell tenni az adott szituációban.

A pszichológus szerint az ilyen félelmeknél a légzésterápia segít a legjobban, de Horváthnak érdemes volna elmennie szakemberhez, mert a repülőtől való félelme biztos, hogy valami negatív gyerekkori élményben gyökerezik: "azt kötötte össze ezzel, olyan asszociáció, amely nem tudatos".

Haverkodjon kígyókkal!

Schobert Norbert már kiskora óta rosszul van a pókoktól és a kígyóktól: "Még a tévén keresztül se bírom elviselni a látványukat" - árulta el a Velvetnek. „Ez elég egyszerű, menjen el az állatkertbe és barátkozzon meg velük, találkozzon a félelme tárgyával, vagy előre képzelje el, hogy például egy kígyókkal teli medencében van, így a félelem egy idő után elmúlik” – tanácsolja Gazdag Enikő.

A pszichológus szerint a fóbia legyőzésének lényege az, hogy szembe kell néznünk a félelmünk tárgyával, de csak fokozatosan. Ha nem tesszük, akkor egyre jobban fogjuk kerülni azokat a helyzeteket, amelyek a fóbiánkkal kapcsolatosak, ez pedig egyre jobban beszűkíti az életterünket. A pánikrohamos eseteknél például hiperventillációs légzés lép fel, amely nem csak fulladást, hanem szédülést, szapora szívdobogást, remegést és izomgörcsöt is okozhat. "Nyugalmi állapotban egy perc alatt 14-szer kellene levegőt venni. Ha ez meghaladja a 14-et, akkor ebben az esetben valószínűleg hiperventillációról lehet szó. A szorongást keltő szituációkban a helyes, hasi légzéstechnikát kell alkalmazni" - mondta el az egyik leghatásosabb módszerről Gazdag Enikő.