Földrengések és válások miatt pánikolnak a dúsgazdag sztárok

2009.02.28. 18:45
Britney Spears pánikrohamai miatt veszélyben forog aktuális turnéja, Nicole Kidmant csak Tom Cruise tudta megnyugtatni, amikor remegni kezdett a kamerák láttán. Drew Barrymore pedig nem hajlandó gyógyszert szedni, bár néha halálfélelme van, Lányi Lala pedig könyvet akart írni a szenvedéseiről. A pánikbetegség egyike azoknak a mentális problémáknak, amit egyre többen felvállalnak. Összesen tizenhárom tünet jellemzi a pánikrohamokat, és egyes rosszullétek kísértetiesen hasonlítanak a szívinfarktusra. A kiváltó okokról mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát!

Bár úgy tűnt, hogy Britney Spears-nek sikerül kordában tartani mentális problémáit, nemrég több külföldi bulvárlap is arról írt, hogy az énekesnő pánikrohamoktól szenved, és emiatt esetleg elmarad világkörüli turnéja. A hasonló problémákkal küzdő hírességek sora szinte végtelen, és többek közt olyan legendáknak gyűlt meg a baja a pánikbetegséggel, mint például David Bowie, Aretha Franklin, Sir Laurence Olivier és Isaac Asimov - írja a thelindenmethod.co.uk. Természetesen sokan nyíltan vállalják kálváriájukat. Reese Witherspoon válása után közel egy hónapig szenvedett a pánikrohamok miatt: „Karácsony tájékán egy parkolóban ültem az autóban, és úgy éreztem, hogy nem bírok kiszállni” – nyilatkozta a színésznő, akinek végül sikerült meggyőznie magát arról, hogy ha másnak is sikerült abszolválnia ezt a feladatot, akkor neki is menni fog.

Don’t panic!

Drew Barrymore 2006-ban vallotta be, hogy alkalmanként páni félelem fogja el, de nem hajlandó gyógyszereket szedni emiatt. „Szinte minden szakember egyetért abban, hogy a pánikrohamok nem valósak. Akkor hogyan lehet, hogy a torkom összezárul, nem kapok levegőt, annyira szédülök, hogy nem is látok, hőhullámom van, le akarom tépni a bőrömet és meg vagyok arról győződve, hogy meg fogok halni. Egyes szakemberek szerint napi rendszerességgel kellene gyógyszereznem magam, de én nem akarom elfojtani az érzéseimet. Soha nem vennék be tablettákat” – nyilatkozta az Elle magazinnak.

dbarrymore091207 01

Nicole Kidman 2002-ben vallott a félelmeiről a Vogue magazin egyik munkatársának: „A kamerák előtt bepánikolok. A kezem remegni kezd, és alig kapok levegőt. Tom (Cruise) ilyenkor mindig azt súgta a fülembe, hogy minden rendben lesz.”Kim Basinger első pánikrohama után hónapokig nem merte elhagyni otthonát, ám végül felhagyott az önkéntes száműzetéssel. Később szakemberhez fordult a problémájával. Penelope Cruz egyik rohama miatt egy New Yorkból Barcelonába tartó járatnak kellett elhalasztani az indulást. A színésznő szóvivője természetesen tagadta, hogy emiatt kellett várakoznia az utasoknak, az ő állítása szerint a híresség a rossz idő miatt döntött úgy az utolsó utáni percben, hogy mégsem repül el ezzel a járattal – írja a moono.com.

Földrengés és túlsúly

A pánikbetegség természetesen nem csak a külföldi, hanem a hazai hírességek körében is ismert probléma. Miután Molnár Anikó kiköltözött a Való Villából sem párkapcsolatok, sem a karrier terén nem volt túl szerencsés. Talán ennek köszönhető, hogy az orvosok pánikbetegséget diagnosztizáltak a változó mellméretű celebnél, aki egy látó asszony segítségét is igénybe vette a gyógyulás érdekében. Völgyi Zsuzsánál, a Romantic énekesnőjénél zsibbadó végtagjai és néha túl gyorsan verő szíve kapcsán merült fel annak a lehetősége, hogy esetleg lelki problémák okozhatják ezeket a testi tüneteket. A zenekar frontembere, Gáspár Győző 2007-ben fejtette ki, hogy felesége pánikbetegsége valószínűleg a családi valóságshow miatt alakult ki. A rivaldafényben töltött évtized természetesen Győzikét is megviselte, aki saját bevallása szerint pánikbeteg és depressziós lett a viszontagságos sztárlét miatt.

Bár a Megasztár negyedik szériájának versenyzői jóval kevesebb ideje élnek a rivaldafényben, velük is előfordult már, hogy pánikroham tört rájuk. Bencsik Tamara közvetlenül kiesése előtt lett rosszul. Susan Pearl egy 6.7 erősségű földrengést követően esett depresszióba és lett pánikbeteg. „Két évig ki sem mozdultam az utcára, egy nap maximum fél óráig voltam magamnál és még a Lipótra is be akartak zárni” – nyilatkozta a táncosnő, akin végül a kineziológia segített. 2008 nyarán Judy Nerónál többen is pánikbetegség jeleit vélték felfedezni. Igaz, az expornós nem tartotta valószínűnek, hogy ez okozná panaszait. Lányi Lala felvállalta problémáját, sőt, 2006-ban azt tervezte, hogy egyszer majd könyvet ír betegségéről, amivel akkor már hat-hét éve küzdött. Az énekessel duettező Baby Gabit is pánikrohamok gyötörték, ráadásul a betegség miatt szedett gyógyszerek mellékhatásaként jó pár kilót felszedett.

sajto 05

Tizenhárom tünet

A pánikbetegség rohamokban jelentkező szorongásos rosszullét, ami jelentkezhet akkor is, amikor a tünetektől szenvedő illető teljes nyugalomban van, de előfordulhat, hogy egy konkrét esemény provokálja ki - tudtuk meg Dr. Somogyi Andreától. „A pánikroham időben nagyon jól körülhatárolható, intenzív félelemérzettel jár, és a szorongásos állapot nem folyamatos. Egy-egy roham során tizenhárom tünet jelentkezhet: mellkasi fájdalom, szívdobogás, remegés, légszomj, izzadás, fulladásérzés, hányinger, szédülés, a realitás érzékének elvesztése, a megőrüléstől való félelem, halálfélem, zsibbadás, hidegrázás. Ha ezek közül négy jelentkezik, akkor beszélünk pánikrohamról” – tette hozzá.

Drogok kizárva

A pánikbetegség másik ismérve az, hogy a visszatérő, váratlan rosszullétek egy hónapban többször is jelentkeznek, illetve egy-egy roham után legalább egy hónapig valaki folyamatosan fél attól, hogy ismét rohama lesz. Mielőtt azonban pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulnánk, feltétlenül fel kell keresni a háziorvosunkat, hiszen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy egy testi betegség (például pajzsmirigytúltengés), vagy esetleg pszichoaktív szerek (alkohol, drogok, gyógyszerek) okozzák a problémát. Ez utóbbi pedig bizonyos hírességeknél nagyon könnyen előfordulhat. Egyes embereknél mindenesetre más-más módon jelentkeznek a rohamok, és előfordulhatnak olyan rosszullétek, melyek tünetei alapján nagyon hasonlítanak egy szívrohamhoz.

A diagnózis felállítása után jöhet a kezelés. Dr. Somogyi Andrea elmondta, mindig az egyénnek megfelelő módszert kell megtalálni, ami pszichoterápiás és gyógyszeres kezelésből áll, és időtartama részben attól függ, hogy milyen hosszú ideje áll fenn a betegség. „Mint a legtöbb mentális betegség esetében természetesen a hajlam, a biológiai érzékenység örökölhető. Persze nem törvényszerű, hogy betegség bontakozzon ki ebből, külső-belső történések és változások befolyásolják mindezt” – nyilatkozta szakértőnk. Hozzátette, mivel a mentális problémák – például a szorongásos betegségek és depresszió – kézen fogva járnak, ezért előfordulhat, hogy idővel más betegségek is jelentkeznek majd. Ennek ? százalék az esélye.