A Mötley Crüe dobosa a PETA állatvédő szervezettel karöltve tiltakozott a floridai SeaWorld gyakorlata ellen, akik továbbra is fogságban tartják Tilikumot, a három embert már megölő orkát, és spermabankként használják tenyésztési programjukhoz. A hírhedten szabados életű Lee saját bevallása szerint még legvadabb napjaiban se tudott volna olyan perverz dolgot elképzelni, mint ahogy a hím delfineket fejik. A SeaWorld szerint Lee téved.

Pamela Anderson rocker exférje, Tommy Lee megdöbbenten értesült arról, hogyan nyerik a szakemberek a fogságban tenyésztett kardszárnyú delfinektől a spermát, és most felháborodva protestál az orkák szabadon engedése érdekében. A Mötley Crüe-dobos nyílt levélben tiltakozott az orlandói SeaWorld vízipark igazgatójánál, amiért továbbra is fogságban tartják és spermadonorként használják a hírhedt delfint, Tilikumot - írja a TMZ, akik közzétették a levél másolatát is.

Tilikum neve akkor vált közismertté, amikor idén februárban egy delfinshow teljes közönségének szeme láttára látszólag minden ok nélkül meggyilkolta gondozóját, Dawn Brancheaut. Mint kiderült, nem ez az első alkalom, hogy Tilikum embert ölt, már két másik korábbi haláleset is köthető a nevéhez. Ekkor a PETA állatvédő szervezet kampányának keretében több híresség – többek közt Matt Damon, vagy Lee exneje, Pamela Anderson – is felszólalt, hogy engedjék szabadon a kardszárnyú delfint, aki szakértők szerint a fogság okozta frusztrációjában vált agresszívvá. A SeaWorld vezetősége akkor azzal reagált, hogy biztosította a közvéleményt: a további balesetek elkerülésére a vízipark dolgozói többé nem kerülnek közvetlen kapcsolatba az állattal.

Lee a PETA teljes támogatását élvezve ezt az ígéretet kéri számon most nyílt levelében az igazgatón, Terry W. Pratheren, ugyanis szerinte a spermakinyerés bőven kimeríti a közvetlen kapcsolat fogalmát: “Magától a SeaWorld biztonsági igazgatójától (és neten keringő videókból) tudjuk, hogy úgy szerzik [Tilikumtól] a spermát, hogy valaki bemegy hozzá a medencébe és egy melegvízzel töltött tehénvaginával maszturbál neki. Ilyen beteg és perverz dolgot még a legvadabb Mötley Crüe-s napjaimban se tudtam volna elképzelni!" – írja Lee, aki a perverziókról szólva egyébként maga is bármikor dug egy zsúfolt bár közepén, lábfetisiszta lévén pedig akár zenésztársai lábujjait is végignyalogatja.

"De a lényeg, hogy hogyan állíthatja a SeaWorld, hogy a gondozók már nincsenek közvetlen fizikai kapcsolatban ezzel a bálnával, ha egyszer rendszeresen kiverik neki? Ennél ‘közvetlenebb’ kapcsolat azért nem nagyon létezik!” – érvel a zenész, aki nyilvánvalóan tudja, miről beszél. Levelét azzal zárja, reméli, nem követel újabb tragikus halálesetet, hogy a SeaWorld is felismerje, “nem szabad fogságban tartással frusztrálni ezeket az okos állatokat”.

Lee levele nem szimplán saját felbuzdulásból íródott, hanem a Tilikum szabadon engedtetésére irányuló PETA-kampány részeként. A Free Tilly! mozgalomnak természetesen már saját rajongói oldala is van a Facebookon. A médiakampányaiban a botrányt is előszeretettel alkalmazó, radikális állatvédő szervezetnek egyébként a zenész exneje, Pamela Anderson maga is lelkes aktivistája és reklámarca.

Lehetséges persze, hogy Lee nem tud mindent pontosan az inszeminációról: a SeaWorld szóvivője a levélre reagálva nyilatkozott a TMZ-nek, de itt már szó sem volt tehénvagináról. "Az eljárás, ahogy [a mesterséges megtermékenyítéshez] spermát gyűjtünk a hímektől, semmiben sem különbözik az állattenyésztésben vagy az állatkerti fajok szaporításában használt eljárásoktól. A PETA által támasztott – és Mr. Lee levelében is elismételt – vádakkal szemben azonban személyzetünk sem most, sem máskor nem szállt a vízbe Tilikum mellé ilyen céllal. A SeaWorld alkalmazottainak biztonsága, valamint állataink jóléte a legfontosabb célunk".