A Dior divatház egykori vezetője szerdán jelent meg a bíróságon a februári balhéja miatt. Mint elmondta, az elfogyasztott alkohol és gyógyszerek miatt nem igazán volt magánál, csak a végkifejletre emlékszik, arra nem, hogy milyen durva megjegyzéseket tett a szomszéd asztalnál ülő párra. A történtek miatt természetesen elnézést kért, hozzátette, a saját bőrén tapasztalta meg, milyen borzasztó, ha előítéletesek az emberek, és világéletében küzdött a diszkrimináció ellen.

A Diortól kirúgott divattervezőnek szerdán kellett megjelennie a bíróságon februári antiszemita kirohanása miatt. John Galliano egy párizsi bisztróban, a La Perle-ben sértegetett több embert, majd a kiérkező rendőrök letartóztatták. A divattervező a bíróság színe előtt elmondta, nem igazán emlékszik arra, hogy mi is történt, mivel alkohol- és gyógyszerfüggő, vagyis akkor sem volt éppen tiszta a tudata. Amikor a rendőrök megkérdezték, hogy ivott-e, azt válaszolta, hogy napközben többször is pezsgőzött, a helyszínen pedig elfogyasztott egy koktélt. Mint kiderült, csupán annyi rémlik neki, hogy az étterem egyik vendége meg akarja őt támadni, majd megérkeznek a rendőrök.

Természetesen a híresség ügyvédje is azzal védekezett, hogy védence nem volt tudatában annak, hogy mit beszél, és ezt szemtanúk is megerősítették. Mint kiderült, Galliano gyakran kötözködött, amikor ittas volt, és sofőrje tudta, hogyha egy vita eldurvul, akkor azonnal hívni kell az ügyvédeket. Ami az antiszemita kirohanását rögzítő videót illeti, a bíróságon elmondta, nem vall magáénak semmilyen politikai nézetet. „Olyasvalakit látok a felvételen, akinek segítségre van szüksége, aki nagyon sebezhető, aki a szakadék szélén áll” – tette hozzá.

Balhé a La Perle-ben

Február 24-én este John Galliano inzultálni kezdte a szomszédos asztalnál ülő párt. A 35 éves Geraldine Blochra kellemetlen és antiszemita megjegyzést tett, és partnere, a 41 éves Philippe Virgitti sem úszta meg, többek közt megjegyezte, hogy biztosan egy illegális bevándorló, egy „mocskoz ázsiai”. A férfi persze egyre dühösebb lett, és azzal fenyegetőzött, hogy megveri a tervezőt. Később előkerült egy videó is az ominózus estéről. "Szeretem Hitlert. Az olyan emberek mint ti, halottak lennének. Az anyáitok és apáitok kurvára el lennének gázosítva" – magyarázza a szomszéd asztalnál ülő olasz és francia vendégnek John Galliano, aki az eset után kifejtette, a pár kezdte a vitát: "Először a divatról kezdett beszélni velem. Aztán sértő modorban magyarázott arról, hogy miért nem öltöztetek olyan nőket, mint ő. Azt mondtam, hogy én minden nőt felöltöztetek, erre a külsőmön kezdett gúnyolódni". A felvételt természetesen a bíróságon is bemutatták.

Galliano egyúttal elnézést kért a februári kirohanásáért. „Egész életemben küzdöttem az előítélet és a diszkrimináció ellen, hiszen a saját bőrömön tapasztalhattam mag, milyen borzasztó ez” – fűzte hozzá.  Az ötvenéves híresség egyébként a sértő megjegyzések miatt akár hat hónapot is börtönbe tölthet és 22 500 eurónyi (kb. 6 millió forintnyi) büntetést is kiszabhatnak rá. Ítéletet majd később, valószínűleg szeptemberben hoznak az ügyben. Geraldine Bloch ügyvédje elmondta, az asszony nem akar komoly kártérítést, egy jelképes összeggel, konkrétan egy euróval is beéri – olvasható a Daily Mail oldalán.

A tervező saját bevallása szerint egyébként soha nem használt illegális szereket, csupán alkohollal, altatókkal és Valiummal próbált elmenekülni a problémák elől. John Galliano a februári incidenst követően két hónapot töltött elvonókúrán, és jelenleg járóbetegként kezelik egy svájci intézetben – írja a Guardian.  Alkoholproblémái 2007-ben kezdődtek, egyrészt nagyon megviselte, hogy a Dior és saját márkája is nehéz anyagi helyzetbe került, másrészt elhunyt jó barátja és asszisztense, Steven Robinson. Mint elmondta, asszisztense mindentől megóvta, neki csak a munka érdemi részére kellett koncentrálnia, a férfi halálával azonban minden megváltozott.

„A temetés után azonnal vissza kellett mennem dolgozni. Ugyanaz volt édesapám halála után is. Még a temetés estéjén visszatértem a munkámhoz. Nem volt időm gyászolni” – mondta Galliano, akit pánikrohamok kezdtek el gyötörni, és csak azután volt képes dolgozni, hogy bekapott egy kis Valiumot.  „Minden egyes kreatív időszak után mélypontra kerültem, és az alkohol segített” – vallotta be a tervező.