Nemrég mutatták be az utolsó Harry Potter-filmet, ami, úgy néz ki, hogy minden rekordot meg fog dönteni. Megkérdeztünk néhány fiatal hírességet, hogy szeretik-e egyáltalán ezt a varázslós ökörséget. Van, aki hatalmas rajongója a sorozatnak, van, aki kinőtt belőle, és Donatella helyett megszólalt Kiszel Tünde is, aki a tévézési szokásaikba avatta be a Velvetet.

Az utolsó könyvet végigsírta

"A második rész, a Titkok kamrája volt a kedvencem könyvben. Nagyon kicsi voltam, amikor olvastam. Emlékszem, annyira izgultam, hogy néha még a hányinger is rám jött" – idézte fel a Velvetnek Barbee, aki az éneklés mellett óvónő szeretne lenni. Mint mondta, borzasztóan bele tudta élni magát a Harry Potter-könyvek világába, az utolsót állítása szerint végigsírta. "Filmen pedig a harmadik rész volt az, ami úgymond megérintett. Az a rész például, amikor Harryt megtámadják a dementorok egy tó partján. Én is pont így képzeltem el" – említette. Aztán hozzátette: biztosan meg fogja mutatni a gyerekeinek is.

A huszonegy éves Barbee halálosan szerelmes is volt a főszerepet játszó Daniel Radcliffe-be. "Annyira fanatikus voltam, hogy ki volt tapétázva a szobám Radcliffe posztereivel. A londoni autogramcímére is írtam levelet. Volt egy dedikált fotóm tőle" – mondta, majd hozzátette, most, hogy Radcliffe férfivá lett, annyira már nem tetszik neki. "Megférfiasodott és teljesen mások az arcvonásai. Ha találkoznék vele, azért biztos kapkodnék a levegőért." Ahogy Barbee említette, megfordult a fejében még az is, hogy Harry Potter világa tényleg létezik. "Abban a korban még reménykedtem, hátha én is kapok meghívott a Roxfortba, de tizennégy évesen már úgy gondoltam, hogy lecsúsztam róla."

A szerelem a lényeg

Nem volt ennyire lelkes az éppen Egerszalókon wellnessező Rami. Mint mondta, amikor bejött a Harry Potter-őrület, akkor a húgával még ők is lázban égtek, de csak az első részt olvasta el. Aztán kicsit elgondolkodott, hogy vajon az összes filmet látta-e. Ahogy említette, nem igazán rántotta be a sorozat. "Akkor én már inkább az Alkonyat-rajongók közé tartozom, Robert Pattinson a jobb pasi, teljesen egyértelmű" – magyarázta. "A szerelem a lényeg, az Alkonyat első része nagyon megfogott a szerelmi szál miatt. Romantikus típus vagyok, és a filmben is a romantikus dolgok tetszettek a legjobban" – mondta az egyébként énekléssel foglalkozó Rami.

Az első Harry Potter-film volt a legjobb szerinte. "Az első rész még arról szólt, hogy milyen is ez a világ, és nekem ez érdekesebb volt, minthogy hogyan harcolnak" – magyarázta. A többi részben inkább az akció dominált, és ő nem az az akciófilmes típus, horrort pedig pláne nem néz, márpedig a Harry Potter-filmek minden résszel egyre sötétebbé és sötétebbé váltak. "Tényleg elkezdek félni a horrorfilmektől. Hallom, ahogy kopognak, utána összehallucinálok mindenfélét" – mondta a Velvetnek. Rami egyik kedvenc filmje egyébként a Gésa emlékiratai, azt legalább ötvenszer látta. Mint mondta, szereti a mondanivalóját, ami sorsszerűséggel van összefüggésben, de ilyesmivel mi most nem foglalkozunk.

Szeretjük a komolyzenét

Kiszel Tünde kislányát, Donatellát viszont teljesen hidegen hagyta a Harry Potter-sorozat. A telefonhoz sem akart jönni, hogy a Velvettel beszéljen, ezért édesanyja válaszolt a filmnézési szokásaikkal kapcsolatos kérdéseinkre. Elmondta például, hogy még korai lett volna az éppencsak tíz éves Donatellának megnéznie a Harry Potter-filmeket. "Sajnos a Cartoon Networkön is vannak agresszív rajzfilmek, amikben püfölik egymást, ilyet nem engedek" – nyilatkozta Kiszel Tünde a Velvetnek. "Nagyon szeretjük viszont a magyar népmeséket Szabó Gyula hangjával. Azokat még én is szívesen megnézem, hiszen tanulságosak. Emellett a klasszikus meséket vesszük elő, például a Hamupipőkét, a Hófehérkét, és az Aladdint, ezek megvannak."

Mint kiderült, moziba is csak ritkán járnak. "Szeretjük a komolyzenét. Együtt szoktunk járni operába. Legutóbb egy nagyon szép előadást, Kodály remekművét, a Háry Jánost láttuk a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon" – idézte fel Kiszel Tünde a Velvetnek. Ahogy mondta, Donatella sokat szokott olvasni is, és nagyon szépen mond verset. "Nagyon büszke vagyok, hogy első lett az iskolai szavalóversenyen. Egy korához illő, szép verset mondott. Juhász Magdától Az öntelt oroszlánt." A háttérben hallottuk, ahogy Donatella megkérdezi az anyját, hogy ugye most nem kell felmondania a verset, mire Kiszel Tünde megnyugtatta, hogy dehogy. Pedig örömmel meghallgattuk volna.

Nem érdekli őket

A Velvetnek nyilatkozó két előadó, Düki és SP sem nagy rajongója a Harry Potter-világnak. Mindketten próbálkoztak velük, de nem ragadtak le náluk. "Az utolsó részt most kivételesen megnéztem, úgy, hogy nem láttam az előzményeket. Annyira nem is tudtam élvezni. Látványosnak látványos volt, csak fogalmam sem volt, hogy mi van" – mondta Düki. "Ha el fognak cibálni a haverok, akkor elmegyek, és végignézem, mint bármelyik másik filmet, de önszántanból biztosan nem fogom megnézni. Ilyen sok részt csinálni egy történetből teljesen felesleges, sok újat már nem tud nyújtani" – reagált SP, aki egyébként az első két könyvet még elolvasta, és a filmek közül is látott kábé hármat, de már nem tudja lekötni a figyelmét Harry Potter. Nem úgy a Transformers, abban legalább jó nők vannak.