Geszti Péter életműdíjat kap az idei Comet-díjátadón, Wolf Kati a maga 36 évével néhány vetélytársa anyukája is lehetne. A legnagyobb név pedig az Animal Cannibals. Korszakváltás történt a VIVA TV háziversenyén, unalmas fiatalok veszik át végleg a helyet a közepesen unalmas idősektől.

A hétvégén rendezik a VIVA TV díjátadóját, a Cometet, ami a jelölteket elnézve egyrészt a csatorna háziversenye lett, másrészt elhozott egy generációváltást a magyar popzenében.

Már tavaly is érezni lehetett , hogy a Comet egyértelműen a tinieladók tiniközönségének szól. Ha másból nem, hát abból igen, hogy az ország minden pontján borzasztó népszerűségnek örvendő Ákos alig kapott egy kis lagymatag tapsot. Mintha nem ismerték volna a fiatal nézők.

Aztán ez a helyzet idénre még jobban megváltozott. A jelöltek listáján végigszaladva, amit itt talál meg, azt láthatjuk, hogy messze a legidősebb versenyző a popzenei pályáját tavaly indító Wolf Kati a maga 36 évével.

Annyira idős, hogy néhány versenyző édesanyja is lehetne, mint például a 14 éves magyar Justin Biebernek, Márton Márknak, aki egyébként BNF Frank öccse. Gondolom sem a BNF-ről, sem annak tagjáról, Frankről nem hallottak még. Mi is csak talán a tavalyi Cometen először. De egy korai szüléssel akár a 21 éves Barbee-ért és Ramiért is izgulhatna aggódó anyaként.

Szerencsére Wolf Kati nincs egyedül a tiniversenyben a 36 évével. Szorosan követi őt az Animal Cannibals két 35 éves tagja, akik már több mint 15 éve képviselik magukat aktívan a magyar popzenében, ezzel az egész díjátadó nagy öregjeivé előlépve. A magyar Justin Bieber még meg sem született, amikor Ricsipí és Qka Mc már rég a Yozsefvárosra és a Takarítónőre izzította a népet.

Ha ide soroljuk még Geszti Pétert a maga 47 évével, aki életműdíjat kap az idei Cometen, akkor jól láthatjuk, hogy valószínűleg a mostani az utolsó év, hogy 30 évesnél idősebb előadót díjaznak a magyar zenecsatorna díjátadóján. Ahol egyébként a csatornán legtöbbet szereplő előadók vannak csak a jelöltek között.

De nézzük közelebbről a versenyzőket! A legnagyobb pusztítást a legjobb új előadók között látjuk.

Itt indul például az Ultrapop, a legnagyobb csapás a magyar zenére az elmúlt években. Az Ultrapop 2010 nyarán alakult, eddig két számot sikerült legyártaniuk, 2010 nyarán a Bábot, és 2011 elején pedig a Hurrikánt, amihez nemrég készült el a klip. Az együttes tagjai a huszonegy éves Szandi, a húszéves Szilvi, a tizenhét éves Betty és a tizenöt éves Vicky, a háttérben pedig a Groovehouse vezetője, Kárpáti Zsolt áll. A lányok állítólag mind profi táncosok, az éneklésbe csak mostanában vágtak bele. Katasztrófa.

Aztán ott van még a magyar Justin Bieberként felbukkant Márton Máté, deahogy egy korábbi cikkünkben megírtuk, menedzsere természetesen nem látott semmilyen hasonlóságot saját felfedezettje meg a nagy nemzetközi példakép között. "Nem mi találtuk ki, hogy ő legyen a magyar Justin Bieber. Láttuk, hogy ugyanaz a tinikorosztály, ugyanaz a forma, de lényeg, hogy jól gitározik és énekel" – mondta a Velvetnek korábban a tizennégy éves fiú menedzsere, Karlovits "Karlo" Zsolt. Annak ellenére, hogy nem akartak Biebert kreálni, sikerült.

Attól eltekintve, hogy unalmasan komolyan veszi magát, Dükivel különösebb probléma nincsen, pláne, hogy valószínűleg ő az első Magyarországon született, de ázsiai származású leendő popsztárunk.  Düki a Csillag születikben felbukkant, és azóta feloszlott Bad Boyz tánccsapat huszonegyéves, vietnámi származású extagja. "Az éneklés a tánccal együtt jött. Tizenegy évesen kezdtem táncolni, és egy évvel később énekelni, azóta fejlesztem magam. Úgy éreztem, hogy eljuttottam arra a szintre, hogy nyilvánosság elé állhatok vele" - mondta a Velvetnek. A Bad Boyz feloszlásában Düki szólókarrierje állítása szerint nem játszott szerepet.

De nemcsak az új jelöltek között vannak nagyon unalmas, klisés előadók. A legjobb női előadók között ott van például a Zimány Linda imitátor Rami, aki alig huszonéves, de egészségtelen világfájdalma van, pedig szép ruhákban énekel szépen fényképezett felvételeken. A most huszonegy éves Rami komolyabban tizenöt évesen kezdett el foglalkozni a hangjával. "Tizenhat éves voltam, amikor fotómodellkedni kezdtem, de csak azért csináltam, hogy bekerüljek ebbe a körforgásba, ami többé-kevésbé sikerült is" - mondta. Aztán tizennyolc évesen találkozott egy rendezvényszervezővel Békéscsabán, akinek leadta a portfólióját, és a felvételeit is, akkor kezdődött minden.

A zenekarok között a legfiatalabb a már említett BNF, akik lehet, hogy egyszerű, alázatos srácok, de ha nem rúgják ki a menedzsmentjükből azt, aki rájuk erőltette ezt a fiúzenekar gitárokkal imidzset, akkor nem fogják annál többre vinni, mint a Shy Gys. Kérdés persze, hogy mi a cél. Mindenesetre a jelenlegi felállás alapján így a XXI. századhoz képest elég naívnak tűnnek.

Persze inkább száz óra BNF, mint öt perc Stereo 2.0, ami szintén a legjobb zenekarok között van, és körülbelül olyan zenét játszik, mint amilyeneket a plázákban szoktak adni, hogy az embereket vásárlásra vagy gyors távozásra ösztönözzék. És közben az egész elképesztően erőtlen. Hát hogy lehet cincogó hangon arról énekelni, hogy éljek úgy, mintha ez lenne az utolsó éjszakám? Kérjek elnézést?

Természetesen a már sokat piszkált fiatal magyar előadók mind ott vannak a lehetséges győztesek között: SP, Fluor, Lola, Puskás Peti, Király Viktor, Tóth Gabi, Varga Viktor. Az összes jelölt közül a Compact Disco nevű formáció lóg ki leginkább a sorból, mert ez az a produkció, amelyik átível néhány láthatatlan határ felett.

Egyrészt a zenekarban egyaránt van tag a magyar undergroundból (Pál Gábor - Toy Division), valamint a Megasztár valamelyik szériájából (Walkó Csaba). Másrészt a számaikat a magyar popzene két nagy katlanja is játssza, a VIVA TV és a Petőfi rádió is, szóval valamit vagy nagyon tudnak, vagy nagyon érdektelen zenét csinálnak.