A legjobban kereső realitycelebet pszoriázissal diagnosztizálták: a külsőségekben mindig tökéletességre törekvő Kardashian már karrierje végét vizionálja, mert az örökletes betegséggel járó apró sebekkel, vörös foltokkal nem tud modellkedni.

Kim Kardashian az egyik legtöbbet fotózott híresség, milliókat keresett eddig modellkedéssel, twitteléssel, családjával forgatott valóságshowja pedig a leggazdagabb realitycelebbé tette. Az épp esküvőjét tervező, 30 éves celebnek azonban nagyon betett, hogy nemrég pikkelysömörrel diagnosztizálták.

A celebnő „Keeping Up with the Kardashians” című műsorából derült ki, hogy a testét elborító, ötforintos nagyságú vörös foltok a pikkelysömör (más néven pszoriázis) jelei, melyet anyjától örökölt. Kardashian először lábán talált fájdalmas sebeket, később hasán is megjelent pár folt, az orvos szerint azonban egész testét, arcát is elboríthatja a sömör.

„Az én életem a modellkedés, reklámfotózás, bikinis fotózás! Az emberek nem értik, miért olyan nagy rajtam a nyomás! Ha felszedek 10 dekát, címlapon vagyok máris, el tudom képzelni, mit fognak rólam írni, ha meglátják a foltokat!” – fakadt ki Kim Kardashian. Anyja, Kris Jenner sem viselte jobban a dolgot, amikor évekkel ezelőtt kiderült, hogy beteg: „Akkor jött ki rajtam is, mikor pont annyi idős voltam, mint most te. Hónapokig sírva aludtam el” – mondta Jenner.

A pikkelysömör gyógyíthatatlan, de tünetmentessé lehet tenni, sokat segít a beteg állapotán, ha nyugodt életet folytat. Kardashiant orvosa arra intette, utazzon kevesebbet, ne idegeskedjen, figyeljen jobban étkezésére. Kardashian egyébként jobban kikészült a pikkelysömörtől, mint indokolt, például egy egész reality-részt meg tudtak tölteni azzal, hogy azon hisztizik, hogy így most nem tud részt venni egy melltartós reklámfilm-forgatáson: pedig, mint kiderül, simán le tudják sminkelni a hasán lévő foltokat.

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör (psoriasis) egy bőrbetegség ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, elterjedtsége Magyarországon 2% körül van. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, „provokáló” faktorok is szerepet játszanak. Nem fertőző betegség. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de többnyire tünetmentesíthető.

A betegség genetikus jellegű, az örökletes betegség megjelenéséhez egy kiváltó faktor is szükséges. Ez a faktor lehet külső vagy belső: vagyis lehet dohányzás és/vagy elhízás, és lehet stressz is; ha ezek együttes értéke elér egy bizonyos küszöböt, akkor jelenik meg a pikkelyes bőrelváltozás.

Forrás: Wikipédia