Legutóbb Jennifer Lopez volt az, aki rábólintott a gyorsan sok pénzre, és elment egy ukrán üzletember lagzijába haknizni, korábban pedig a fél celebvilág tördelte a kezét, amikor az észak-afrikai válság idején bevallotta, a líbiai diktátornak, Kadhafinek zenélt. Annak ellenére viszont, hogy hazánkhoz egyre közelebb csapódnak be a világsztárok, kicsi az esélye, hogy itthon is legyen ilyen sztárfellépés, bár pletykák keringenek néhány titkos koncertről.

“Szerintem az OTP céges buliján adott Deep Purple koncert óta (hacsak nem városi legenda volt) ez a rocktörténelem egyik mélypontja, és a legszomorúbb, hogy közben meg a zenekar kurvajól nyomja” - reagált egy kommentelő még májusban arra a hírre, hogy a nemrég újra összeállt Jane's Addiction a Google vállalati buliján adott koncertet. Ezzel ismét felszínre hozva azt a régi városi legendát, hogy a Deep Purple valaha zenélt az OTP valamelyik vállalati rendezvényén, amire néhány kommenten és fórumbejegyzésen kívül semmi konkrétum nem utal.

Update: A cikk megjelenése után egy olvasónk beküldött egy felvételt, amin a leírás szerint a Deep Purple játszik a budapesti Operában. A kommentekben azt írják, a felvétel egy OTP-s magánrendezvényen készült.

Pedig az, hogy világsztárok nagy cégeknek, gazdag embereknek hakniznak nem különösebben ritka, sőt nem is nagy újdonság, csak Magyarországon nem túl jellemző a dolog. Legalábbis nem jellemző magánszemélyek részéről. Legutóbb viszont már egészen közel, Ukrajnában lépett fel világsztár magánhaknin, Jennifer Lopez egy ukrán üzletember lagzijában zenélt.

Egymillió dollár körüli a gázsi

“Igen, keresnek meg bennünket ilyen kérésekkel is, bár ezek főként nem magánemberektől, hanem cégek zártkörű partijához kapcsolódóan érkeznek. Volt már, hogy sikerült megállapodni művészekkel, bár ez főként az úgynevezett „középkategóriában” jellemző, tehát a jó nevű, ám pályafutásuk csúcsán túl lévő előadókra, akik önálló koncert esetében itthon kb. 3-4.000 embert vonzanának, azonban meglehetősen sok slágerrel rendelkeznek ahhoz, hogy remek hangulatú céges party fellépői legyenek” - mondta a Velvetnek az egyik legnagyobb hazai koncertszervező cég munkatársa. “Olyan előadókra kell gondolni, mint a Kool & The Gang, az Earth, Wind & Fire, Barry White, a Spandau Ballett vagy a Level 42. A szerződések tiltják, hogy megnevezzük, ki az, aki fel is lépett valóban itthon zártkörű rendezvényen, de a lista tartalmazza őket is” - mondta a munkatárs.

Azért akadnak olyan cégek itthon is, amelyek költenek az ilyenfajta promócióra, de Hegedűs László koncertszervező, a Multimedia Kft. igazgatója szerint ilyenből itthon elég kevés van. “Ügynökségünk nagyon sok kisebb nevet közvetített, főleg oldies előadókat különféle céges rendezvényekre, de nem magán partikra. Céges rendezvényekre hoztunk nagyobb sztárokat is. Az OTP, a Matáv, a Vodafone és még néhány vállalat az, amelyik ad az ilyen presztízsnövelő rendezvényekre” - mondta Hegedűs László a Velvetnek.

A Gypsy Kings például egyszer fellépett az Operában egy vállalati bulin, de volt már itt a Lord of the Dance, Al DiMeola és Vanessa Mae is. “A Boney M is volt már kétszer, ők nem a mi szervezésünkben, de a Boney M nagyon sok ilyen fellépést vállal” - mondta Hegedűs.

Egy valódi világsztár fellépési díja persze meglehetősen magas. A különböző összesítések alapján az mondható el, hogy a legnagyobb nevek egy-egy ilyen hakniért simán elkérnek kétmillió dollárt, közel négyszázmillió forintot. Beyoncé Knowles például az ilyen sztárok között van, Cher másfélmillió dollárt kér, Christina Aguilera pedig egyszer egymilliót kért azért, hogy fellépjen egy órára San Diegóban.

Az egymilliós óradíj nagyjából átlagosnak mondható, azon sztárok, akik felléptek Moammer Kadhafi líbiai diktátornak, majd az észak-afrikai válság idején kezüket tördelve visszakoztak, meg felajánlották a pénzt jótékony célokra jellemzően ennyit kaptak. Nelly Furtado, Usher, Mariah Carey és Beyoncé Knowles is megfordult Kadhafiéknál egy-egy rövid koncert erejéig.

Ez az egymillió dollár visszatérő motívum, Hegedűs László emlékei szerint már a 80-as években is szerveztek olyan koncertet, amikor a fellépő ennyit kapott, igaz akkor az még a mostani viszonylatokhoz képest is rengeteg pénznek számított. "Egyszer sikerült még a nyolcvanas években, talán 83-ban vagy 84-ben egy athéni koncertre elvinni Frank Sinatrát egy vállalat finanszírozásában. Egymillió dollárt kapott érte, ami rengeteg pénznek számított, de ő tényleg nagyon nagy sztár volt. Melina Mercouri görög filmsztár kultuszminiszter személyesen hívta meg, azért vállalta el. Jó koncertet is adott, megérte a pénzét" - mesélte.

A milliárdos azért milliárdos, mert spórol

Ez rengeteg pénz, ennyi pénzért simán meg lehetne venni egy középkori olasz falut , és némi alkudozás után egy dél-dakotai kisvárost is . Egy híres zenész pedig egy óra alatt keresi meg ezt a pénzt. Nem is csoda, hogy sokan nem szeretik kifizetni az óriásgázsikat, még ha lenne is rá pénzük.

“Természetesen érkezett már kérés mostani szupersztárokra is, de amikor megtudták, hogy a művész - ha egyáltalán elvállalja - gázsija több százmillió forint és minden egyéb költség (utazás, szállás, technika, stb.) még a gázsi felett értendő, akkor gyorsan elálltak a szándékuktól. Valóban van néhány olyan üzletember itthon is, akinek az összvagyonából akár futna egy ilyen magánfellépésre, azonban ők úgy tűnik, hogy pontosan azért jutottak el odáig, ahol vannak, mert nem költenek ennyi pénzt egyetlen esti magánszórakozásra. Az pedig köztudott, hogy a magyar legfelső 100 vagyona még mindig elenyészőnek mondható a szovjet utódállamokban, vagy a világ többi részén élő milliárdosokéhoz képest” - mondta a koncertcég munkatársa.

Osztja ezt a véleményt Hegedűs László is. “A hazai milliárdos üzletemberek viszont nem költenek ilyesmire. Nem az ilyen típusu hírverésre vágynak. Magyarországon nincs ennek hagyománya, akik a tévében rázzák a rongyot általában adóságokkal teli csórók, akik nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen fellépést, aki pedig megengedhetné, nem tart rá igényt” - mondta a Velvetnek.

Hegedűs László szerint viszint nemcsak arról van szó, hogy Magyarországon nem alakult ki az ilyen jellegű koncertek hagyománya, hanem arról is, hogy a világ jelenleg nem feltétlenül abba az irányba halad, hogy az ilyesminek kedvezzen.

"Szerintem visszafogta ezt a dolgot, hogy nagyon előtérbe került a muzulmán vallás szigorúsága. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még előfordult, hogy arad üzletemberek nagy eseményeket tartottak. Én is voltam egyszer vendég a Seychelles-szigeteken egy ilyenen, ahova három nagy repülővel szállították a vendégeket, a hang- és színpadtechnikát Londonból hozták, és fellépett a Folies Bergère kabaré" - anekdotázott a veterán szervező a magánbuliról, ahol a fellépő a világ talán leghíresebb kabaréja volt.