Rövidesen kiderül, hogy Stohl András mikor kezdi meg tíz hónapos börtönbüntetését. Jó magaviselet esetén öt hónap után szabadulhat, és hülye lenne nem jól viselkedni. Ügyvédje, Ruttner György szerint mihamarabb túlesne a dolgon, de minden a Nemzeti Színháztól függ.

Stohl Andrást tíz havi börtönbüntetésre ítélték, de hogy ezt pontosan mikor kezdi letölteni, egyelőre nem tisztázott. Színészként ősztől tavaszig van biztos, rendszeres bevétele, ami nyilván fontos egy többgyerekes- és családos embernek, ennek ellenére ügyvédje, Ruttner György a Velvetnek azt mondta: neki és családjának is az lenne a legjobb, ha minél hamarabb elkezdhetné a büntetést.

"Akkor most gyorsan elkezdené, és öt hónap után vége lenne, élhetnék az életüket. De vannak munkahelyi szempontok is: a Nemzeti Színház tavalyi évadában tizenegy darabban szerepelt, ezek műsoron maradtak, és jött hozzájuk még kettő" – fejtette ki, hozzátéve, egyelőre nem tudni, hogy melyik előadást hogyan tudják átütemezni. Ezügyben már az ítélethozatal napján is egyeztettek Alföldi Róberttel, az intézmény igazgatójával, és csütörtökig biztosan folytatják a tárgyalásokat.

"Lehet, hogy élünk a joggal, ami minden magyar állampolgárt megillet, és azt kérjük, hogy három hónappal halasszák el a büntetés végrehajtásának megkezdését. Egyébként indokolt orvosi esetben lehet, hogy még egy hónapra volna lehetőség, de az sem biztos, hogy ezzel élni fogunk. Minden attól függ, hogy mi a Nemzeti Színház érdeke." Ruttner hozzátette, harminc évi tapasztalata alapján úgy sejti, mint általában minden esetben, most is 2-3 héten belül megkapják a hivatalos értesítést a büntetés-végrehajtás megkezdéséről.

"A végrehajtandó ítélet a bíróságtól érkezik, ezután büntetés-végrehajtás megkezdi a végrehajtást. Nem hinném, hogy vele kivételt tennének, vagy soronkívül foglalkoznának vele azért, mert ismert. Egy biztos: ahová és amikorra behívják, ő ott és akkor megjelenik." Megjegyezte, nem lát esélyt arra, hogy büntetése alatt a színész teljesíthesse kötelességeit, mint mondta, a börtön "nem egy ilyen vidám történet – nem arról szól, hogy az elítélt élete úgy folyjon, mintha mi sem

A Nemzeti átalakítja műsorrendjét

A Nemzeti Színház műsorában az alábbi változások történnek a 2011/2012-es évadban: Az ember tragédiája című előadásban az Eszkimó szerepét Makranczi Zalán, a Berzsián és Dideki című előadásban Berzsián, a költő szerepét Földi Ádám, a Holdbeli csónakos című előadásban Vitéz László szerepét Fehér Tibor, a Tartuffe-ben Orgon szerepét Hevér Gábor, a Tizenkét dühös ember című előadásban a 7. esküdt szerepét Znamenák István, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadásban Abram szerepét Nagy Zsolt, az Egyszer élünk… című előadásban a Tiszteletes és a szovjet százados szerepét Alföldi Róbert, a Szent Johanna című előadásban Jean Dunois, az Orléans-i Fattyú szerepét Szabó Kimmel Tamás játssza.

Az Úri muri című előadást egyelőre nem tűzi műsorra a színház.

/A Nemzeti Színház közleménye/

történt volna. Ez egy szabadságelvonás. Azt a munkát, ami a büntetés-végrehajtás rendje szerint lehetséges, azt az általuk meghatározott módon végezheti, mást nem".

Számítanak rá?

Arról, hogy a tárgyalások hogyan állnak, valószínűleg csak az érintett felek tudnak, a Nemzeti Színház illetékeseit azonban egyelőre hiába kerestük. Csak az intézmény szerdán kiadott sajtóközleményéből (lásd keretes anyagunkat!) tudtunk tájékozódni, amely szerint Stohl szerepeit mások veszik át. A hozzáférhető programtervezetek szerint eddig úgy tűnt, a színész októberben öt darabban is színre lép, amely tíz alkalmat jelentett volna.

Emellett Stohlra még mindig számítanak a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. Az intézmény bérletével több előadást, köztük a Jó zsaru – rossz zsarut lehet megnézni, amelyben Stohl az egyik főszerepet játssza. "Változatlanul számítunk Stohl Andrásra, ha a bérlet időtartama alatt nem kezdi meg a büntetését, vagy már szabadlábra helyezik, hiszen a bérletes programunk novemberben kezdődik, és áprilisig tart. Ha jól tudom, jó magaviseletért felezhető a büntetése, tehát elvileg megoldható lenne" – mondta el a Velvetnek Bak Lajos, az intézmény igazgatója.

Börtönkarácsony?

Stohlt, mint minden más elítéltet, lehetőleg a lakóhelyéhez legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe fogják szállítani, tudtuk meg a a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztályától. Hozzátették, ettől függetlenül érvényesülhetnek más büntetés-végrehajtási szempontok is. (Márpedig Stohl Fóton lakik, amihez a budapesti intézmények vannak legközelebb.)

Azt, hogy mikor kell megjelennie büntetése megkezdéséhez, az eljárást folytató Pest Megyei Bíróság fogja meghatározni – az ezt szabályozó törvény itt olvasható –, így erről nem tudtak tájékoztatást adni. A bíróság későbbre ígért választ, ám a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény annyit azért elmond: "a felhívást úgy kell kiadni, hogy azt az elítélt a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére meghatározott időpont előtt legalább nyolc nappal megkapja".

Ha kalkulálhatunk ezzel a két-három héttel, és a legalább nyolc napos intervallummal, akkor Stohlnak valamikor október elején-közepén kéne bevonulnia. Ha kér halasztást, akkor ezt elhúzhatja januárig, és szerepelhet az őszi évadban, nem mellesleg nem kell a börtönben karácsonyoznia – viszont oda a tavaszi színházi szezon. Ha nem – ahogy most tervezi – akkor hamar túl lesz rajta, viszont börtönbejglit eszik karácsonykor, ott tölti az újévet, de legalább húsvétkor otthon lesz. Ha pedig a szerepátvételek oka a büntetés megkezdése, az utóbbi forgatókönyv látszik reálisnak.

Kérdés persze, hogy ha az – utca embere szerint enyhe – büntetés letöltése közben valamiért játszania kellene, vagy szeretne, megtehetné-e. A BVOP válaszából kiderül: a börtönbüntetésre ítéltek csak kivételesen vehetnek részt külső munkában, vagy kaphatnak rövid tartamú eltávozási engedélyt, de ha a szabadságvesztés célja az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásával is elérhető, ez is előfordulhat.

Az enyhítés lehetőséget ad például arra, hogy az elítéltek havonta négyszer  legfeljebb egy, kivételesen két napig eltávozhassanak a büntetés-végrehajtási intézetből azokon a napokon, amelyeken nem végeznek munkát. Stohl, ha esetét különös méltánylást érdemlőnek tekintik, öt hónap után feltételesen szabadulhat – mivel három évnél nem hosszabb szabadságvesztésre ítélték.