Kótai Mihály zsarolási ügyében kezd körvonalazódni, hogy a sértett a tanúvallomások alapján számos embertől szerzett ügyesen kölcsönt. Kótait szembesítették a sértett anyjával, aki mindent tagad, pedig Kótai szerint a legfontosabb háttérember az ügyben. Egy tanú azt mondta, őt még ilyen ügyesen nem verték át, Kótai pedig a sértett anyjának akár azt is elhinné, ha tényleg meg akarná ölni. Utalt ezzel viccesen arra, hogy mennyire abszurd, hogy az anya, akivel jó viszonyban van, tényleg úgy gondolja, fenyegetve volt.

- Meg tetszene engem ölni?
- Nem.
- Pedig az előbb, ahogy a nyakamat fogta, elhittem
- mondta Kótai Mihály a zsarolási ügyének újabb tárgyalási napján, a nap csúcspontján, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kótai Mihály, többszörös világbajnok bokszolózsarolásért ül a vádlottak padján Majka és Petrik Zsolt társaságában, de egyre inkább úgy tűnik, ha volt is valamilyen zsarolás, az egy többszáz millió forintos csalási ügy részlete volt. A tanúk szerint a sértett fél szinte fél Budapesttől kölcsönt vett fel, amiket aztán nem adott meg.

A mostani tárgyalási napon a sértett anyját, aki a sértett cégében a tanúk szerint a pénzügyekért felelt hallgatták ki, valamint a sértett feleségét. A sértett anyja végig tagadta, hogy köze lett volna a céghez, nagyjából úgy kerülgette a válaszokat a kérdésekre, mint a fia. Végül néhány óra alatt azért csak elért odáig a tárgyalás, hogy kiderült, a sértett anyja tevékenykedett a cégben. A tanúk szerint saját kis szobája volt, és szinte mindennap bent volt az irodában, ahol papírokat írt alá, átutalásokat intézett. “Onnan indultunk, hogy semmit sem tud, és odáig jutottunk, hogy tud mindenről” - foglalta össze a bírónő hosszú órák után azt, hogy mi lehetett az anya szerepe az alapvetően repiajándékokat gyártó cégben.

Az anya mondandója után szembesítették a három vádlottal, akiket a következő három mondat miatt vádoltak meg zsarolással, ami 2-8 év büntetési tétellel bír. Ennél a szembesítésnél zajlott le a fent olvasható párbeszéd, miután a sértett anyja bemutatta, hogyan ragadta állítólag nyakon a fiát a bokszoló. Kótai így reagált viccesen arra, hogy az anya tényleg fenyegetve érezte magát, pedig elvileg jó volt a viszony köztük.

A szembesítések végére a sértett anyja, Kati néni teljesen belezavaradotott az egyébként jól felépített mondandójába, így arról kezdte kérdezni a bírónő, hogy pontosítson, melyik alkalommal hazudott, amikor igazat kellett volna mondania. Hasonló történt a sértett feleségével is.

A dátumok azt bizonyítják, hogy akkor is jó volt a viszonyuk Kótaival, amikor elvileg már fenyegetve voltak. Kótai sírva hívta fel a sértett feleségét, amikor realizálódott benne, hogy mennyi pénzt bukott a férje, majd elnézést is kért, mert sírva telefonált. Petrik Zsolt pedig a férj kérésére elnézést kért a feleségtől miután egy telefonbeszélgetésben a férjre borította a bilit, és beszámolt a feleségnek a tartozásokról.

A sértettet, Sz. Gábort nem tudták szembesíteni a vádlottakkal, mert szerda este kórházba kellett szállítani, a rokonok elmondása alapján 28-as vércukorszinttel. Nem pontosították a mértékegységet, de ha mmol/l-ről van szó, akkor ez nagyon magas érték, 24 mmol/l-től már fennáll a kóma veszélye is.

Örülök, hogy Sz. Gábor legutóbb csövesnek öltözött

Miközben a zsarolási ügy egyre inkább a háttérbe szorult, egyre több szó esett a kölcsönökről, a csalási ügyről, amiben már lezárult a nyomozás, de még nem történt vádemelés.

Majka elmondta, hogy a sértett, akit mi a múltkor öltözködése alapján Jézus-arcúnak tituláltunk valójában nem mindig volt ilyen. “Nagyon örülök, hogy Sz. Gábor hajléktalannak öltözött a legutóbbi tárgyaláson, de azt megjegyezném, hogy egy háromezer dolláros bundája volt, D&G csizmája, szépen ki volt szedve a szemöldöke, szoláriumozott volt a bőre, amikor legutóbb találkoztunk, és Porschéval járt” - mondta Majka, akit tőle teljesen függetlenül egy tanú, H. József is megerősített.

“Mindenből arra következtettem, hogy jómódú. Giorgio Armani, D&G, Porsche, csak a legmenőbb cuccai voltak” - mondta a sértettről H. József.

A sértett anyagi helyzete többször is szóba került, H. József elmondta, ő például azért is gondolta, hogy Sz. Gábornak jól megy a bolt, mert csak az irodahelyiségek, amiket bérelt havonta több millió forintba kerülnek.

Joci, vedd elő a varázspálcád

H. József egyébként a nap legkomikusabb tanúja volt, simán szerepelhetne Guy Ritchie filmjeitől kezdve az Üvegtigris következő részéig szinte bármilyen filmben. Neki nagyjából 80 millió forinttal tartozott a sértett, és szépen el is mondta, hogy tudtak belőle ennyi pénzt kihúzni.

“Volt egy nagyobb megrendelése, azt mondta, anyagilag nem győzi átmenetileg, és hogy tudnék-e neki segíteni. Azt mondta, ha segítek neki, és felemelkedik a cég, akkor bele is vesz. Na, én így kezdtem gondolkozni, hogy akkor ez egy rendes ember, de egy angyalbőrbe bújt kisördög” - mesélte. Aztán amikor elkezdtek akadozni a kifizetések, akkor H. Józsefet szépen elzárták attól, hogy hogyan juthatna a pénzéhez, pedig felajánlotta, hogy segít akár beszélni azzal az állítólagos emberekkel, akiknek a tartozásai miatt nem tudja megkapni a saját pénzét.

“Nem szoktam az ilyeneknek bedőlni, de bedőltem, annyira szépen elő volt keszítve az egész. Minden annyira megnyerő volt. az anya örökké ott volt az irodában. Mindig az anya volt az egyik tanú, a Gábor a másik. Én akartam menni közjegyzőhöz is, de arra mindig pont volt valami kifogása. Az egsz ahogy csinálta az óriási volt, ahogy becsapott. Ilyeneket mondott, hogy “Joci gyere, rázd meg a varázspálcádat”. Aztán hússzor felhívott, hogy adjak neki pénzt” - mondta a tanú. A varázspálcás mondatot Sz. Gábor annyiszor mondta, hogy az egyik születésnapjára még bűvészkészletet is kapott Kótaitól.

H. Józsefet kétszer vezette meg a sértett, egyszer, amikor kicsalta belőle a milliókat, egyszer pedig akkor, amikor sikerült elérnie, hogy aláírjanak egy szerződést, amiben semmisnek tekintik a kölcsönt annak reményében, hogy hamarosan közös céget alapítanak. Na, a közös cégből sem lett persze semmi.

“Attól vált szimpatikussá, hogy fogyatékos gyerekeket táboroztatott. Ő finanszírozta az egészet. Gondolom az én pénzemből” - mondta a hallgatóság nagy örömére H. József, majd a bírónő hozzátette: “Tehát akkor maga finanszírozta a táborokat”.

Egy újabb tanú, K. Rajmund, aki a középiskolából ismerte a sértette elmondta, ő ötmilliót adott neki, természetesen azóta sem látta a pénzt. Elmondása szerint a duma az volt, hogy Sz. Gábor olyan nagy tőkeigényű üzleteket bonyolít, amihez kölcsönökre van szüksége. Például nagy tételnyi bögrét, pólót kell vennie repiajándékokhoz, esetleg le kell gyártatnia valami apróságot, amit a Cosmopolitanhez vagy a Joyhoz adnak ajándékba. A kölcsönök utáni kifizetések pedig jutalékos rendszerben történtek, vagyis a klasszikus pilótajáték szabályai szerint történhettek a dolgok.

Visszavont kitüntetés és magas vércukorszint

Kótai Mihály egyre rosszabbul viselte a tárgyalást, vagy nagyon jó színész, vagy tényleg átejtették, ezt majd hamarosan eldönti a bíróság.

“Én mindjárt elsírom magam, ahogy ezt hallgatom. Mindenkit feljelentettek zsarolásért, mindenkinél ejtették az ügyet, csak nekem kell ide járnom. [...] Jelöltek egy állami kitüntetésre, a sportmúltam miatt, de ma reggel hívtak, hogy visszavonják emiatt az ügy miatt” - mondta a bokszoló az egyik tárgyalási szünetben.

A sértett azt csinálta, hogy felvett egy csomó telefonbeszélgetést azokkal, akiknek tartozott, majd legalább 5-6 embert fel is jelentett, köztük Tasnádi Pétert is, de az ügyeket ejtették, a legtovább egyelőre az tartott ki, amit Kótai és két társa ellen indított.

A sértett cukorbetegségéről is sok szó esett a tárgyaláson, valamint arról, hogy mennyire gyenge az egészségi állapota. Azt nem tudni, hogy a hitelekkel járó stressz miatt-e, de felesége elmondása szerint szívbillentyű-zavara és magas vérnyomása is van. A 28 mmol/l-es vércukorszinttel összerakva ez már elég súlyos állapotra utal. A folyosói pletykák között az is felmerült, hogy egy nagyon leromlott egészségi állapotú ember kamikaze akciójáról lehetett szó, azért kért kölcsön a budapesti üzleti élet ijesztő és kevésbé ijesztő figuráitól többszáz millió forintot.

Jelenleg itt tart a januárra elnapolt tárgyalás, ahol majd a sértetti vallomást szembesítik a vádlottakkal valamint, a sértett anyja vallomásával, mert ott is sok volt az ellentmondás. Nem derült ki, hogy az a cetli nevű tárgy, amire valaki tartozásokat írt össze tulajdonképpen mi is, mekkora, mikor írták össze. Azt sem tudni, hogy Kótai fellökte-e a sértettet egy váci utcai bevásárlóközpont étkezdéje előtt vagy sem, ahogy rejtély az is, hogy elhangzott-e az a mondat, hogy Petrik Zsolt a nemi szervére kívánja húzni a sértett feleségét.

Kótai a vád szerint azt mondta, keresztfát állít a sértettnek és anyjának, és felszögeli őket, majd az egészet meggyújtja. Majka, akinek Kótai és számos más ember mellett szintén milliókkal tartozik a sértett azt mondta, ő lesz a legkellemetlenebb ember a sértett életében, és megöleli majd, ahogy megölel majd mindenkit, Kótai Mihályt is. A harmadik vádlott, Petrik Zsolt pedig azt mondta egy veszekedésben, amikor kiszerelt a sértett kocsijából néhány LCD-kijelzőt, hogy “Ne hidd, hogy ennyivel el van intézve. A feleségedet a faszomra fogom húzni”.

A tárgyalás a csalási ügy kibontakozása mellett arról szólt, hogy ezeket a mondatokat konkrét fenyegetésnek szánták-e vagy csak a viták hevében hangoztak el, ha egyáltalán elhangoztak.