Dr. Csisztu Zsuzsa bedőlt az egyik legklasszikusabb internetes átverésnek, annak, amikor arról kap emailt egy idegentől, hogy küldjön pénzt egy idegennek azért, hogy utána még több pénzt kapjon. Szegény dr. Csisztu Zsuzsa. Íme egy lista a legkörmönfontabb átverésekről, reméljük, ezzel segítünk megakadályozni a további kellemetlenségeket.

Félmillió forint volt dr. Csisztu Zsuzsának a tanulópénz, miután bedőlt az egyik legősibb internetes átverésnek. Az ő esetében egy számára ismeretlen, elhalálozott benini gazdag rokon nevében keresték meg valakik, hogy pénzt kérjenek tőle azért, hogy utána még sokkal több pénzt kaphasson. Mielőtt dr. Csisztu Zsuzsa bedőlne a hasonló trükköknek, gyorsan megosztjuk a titkot: valószínűleg azon a lottón sem ő nyert, amin nem játszott, de kapott róla emailt, hogy megnyerte, csak küldjön egy kis pénzt azért, hogy megkapja a nyereményét.

De nézzünk néhány még ezeknél is körmönfontabb átverést.

Itt a piros, hol a piros

Úgy tűnik, hogy van esélye, hiszen a tömegben ön mellett álló mindig eltalálja, hogy melyik kártyalap a kőr kilences vagy hogy melyik gyufás skatulya alatt van a kis babszem, de ne dőljön be. Igazából a trükkös ügyességi játéknál mindig van egy beépített ember, aki felkelti a szerencsétlenek érdeklődését, elhiteti velük, hogy ők is nyerhetnek. Drága doktorok és nem doktorok, ne dőljenek be ezeknek!

Ne dőljön be a csodaszereknek se

Tudjuk, hogy csábítóan hangzik egy gombot lenyelve húsz kilót fogyni, vagy egy deci vizet elfogyasztva örökké élni, esetleg egy karkötőt felhúzva koncentrálni a saját energiáinkat, ráadásul úgy, hogy többet ki sem tudunk billenni az egyensúlyi helyzetünkből, de kedves mindenki, ez nincs így! Ha ezek a csodaszerek valóban léteznének, akkor nem a Keleti aluljárójában lehetne őket megvenni, hanem kapnánk róluk számlát a patikában, arról nem is beszélve, hogy milyen harc menne a gyártásukért. Sajnáljuk, szelaví.

Fizetős Facebook se lesz ám

Ha esetleg azért kérnek pénzt öntől, hogy támogasson egy szervezetet, amelyik a fizetőssé váló Facebook ellen kíván tiltakozni, ne hagyja magát. Szóval nem érdemes továbbítani azokat az üzeneteket sem, amelyek a szolgáltatás fizetőssé válásáról szólnak. A Facebook üzemeltetői többször kijelentették már, nem áll érdekükben fizetőssé tenni az oldalt. Nekik higgyen, dr. Csisztu Zsuzsa, és mindenki más, ne a csalóknak!

Emelt díjas sms-ben drága lesz a hitel

Ha hitelre van szüksége, menjen inkább a komolyan vehető pénzintézetekhez. Nem fog normális hitelt kapni egy olyan cégtől, amelyik emelt díjas telefonszámot ad meg a hitelügyintézéshez, esetleg emelt díjas sms-ben tartja a kapcsolatot. Akármilyen szomorú, nincs ingyenhitel, hiába néz ki nagyon szépen a hirdetés. Az sem szerencsés, ha hatalmas kamatokkal dolgozó áthidaló hitelt, gyorshitelt folyósító cégektől kér kölcsönt, de az legalább nem átverés, csak aljasság. Egy doktor csak nem dől már be az ilyesminek, nem?

Nem 100 forint az a csengőhang

Nem tudjuk, mennyire tartja fontosnak, hogy telefonja a legújabb slágerek dallamait prüszkölje ki magából egy-egy hívásnál, de ha ez fontos önnek, akkor figyeljen arra, hogy ne akárhonnan töltsön le csengőhangot. A legtöbb csengőhang ingyenesen beszerezhető az internetről, ha mégsem, akkor se küldje el az sms-t a 100 forintos csengőhangért, mert nem annyi lesz a végére. Hetente ezer forintokat bukhat. Vigyázzanak magukra!

Ne vegye át az utcán árult képeslapot

Vigyázzon! Ez a világ gonosz! Ha gyanútlanul elveszi valaki kezéből az utcán az ön felé nyújtott képeslapot, esetleg kinyújtja a karját, ha valaki azt kéri öntől, mire egy szempillantás alatt ráakasztanak egy karkötőt vagy órát, vigyázzon! Ha hagyja, hogy felkerüljön a karkötő, ha megfogja a képeslapot, bizony fizetnie kell. Ha valaki ilyesmivel szólítja meg az utcán, legyen észnél, és tartsa a teste mellett a karját!

Isaurának nincs szüksége a felszabadításra

Városi legendának tűnik, de trükkös csalók nagy valószínűséggel tényleg gyűjtöttek pénzt Isaura felszabadítására Magyarországon. Természetesen a legkönnyebben átverhető társadalmi réteget, a nyugdíjasokat célozták meg. Ne adja magát könnyen dr. Csisztu Zsuzsa se, ahogy más se! Az ilyen emberek mindenre képesek! Állítólag még a konkurens Esmeralda szemműtétjét is csalással próbálták finanszírozni!

Nem ön nyerte meg a zöldkártya-lottót

Az Egyesült Államokban valóban létezik az a lottó, aminek a győztesei letelepedési engedélyt, vagyis zöldkártyát kapnak. Azokat az emaileket, amik valószínűleg az ön postaládáját is elárasztják, és arról szólnak, hogy zöldkártyát nyert az USA-ba, fogadja kétkedéssel. Egyrészt a következő húzás 2012 májusában lesz, másrészt, ha nyer is a lottón, még nem kapja meg automatikusan a zöldkártyát, harmadrészt pedig, ha sosem nevezett a játékba, akkor mégis hogyan húznák ki önt nyertesnek? Negyedrészt pedig, hát kit érdekelnek az amerikaiak, nem?

tk3s mon078054

Mikulás, húsvéti nyuszi, meg krampusz, mi?

Reméljük, nem mi döntjük össze önben a világot, drága dr. Csisztu Zsuzsa, de a Mikulás nem létezik, ahogy a húsvéti nyuszi sem. Reméljük, ezzel tisztában volt már, de ha nem, akkor engedje meg, hogy most így fedjük fel a ronda igazságot, a gyerekek millióit átverő gaztevőkről, akik hamis létezésük álcája mögé bújva szereznek maguknak jelentős rajongótábort. Ha kopogtat önnél a Mikulás, kétszer is húzza meg a szakállát, hogy igazi-e!

Orbán Viktornak ne a szavait, a tetteit figyelje

Amennyire tudjuk, dr. Csisztu Zsuzsa szimpatizál Orbán Viktorral, de ha nem követi esetleg napi szinten miniszterelnökünk munkásságát, akkor felhívnánk a figyelmet arra, hogy Orbán nemrég leleplezte magát mint bűvészt. Azt mondta, ne azt figyeljék, amit mond, hanem azt, amit tesz. Gyakorlatilag ez a klasszikus "csak a kezemet figyeljék, mert csalok!" Rodolfo-szlogen politikai megfelelője, szóval édes olvasónk, figyeljen oda nagyon!

Ha további szemtelen csalókról szeretne tájékozódni, akkor javasoljuk ezt az összeszedett blogot, valamint az Index Hoax rovatát, ahol szintén átverésekkel foglalkoznak.