Vilmos herceg feleségének le kell mondania a szüleiről és húgáról, cserébe megkapja a királynő karácsonyfáját, és öltözhet át naponta ötször. Ja, drága ajándékokra sem számíthat, viszont nagyon sok minden tilos.

Katalin hercegnének valószínűleg nem a 2011-es lesz minden idők legjobb karácsonya. A Celebitchy összeállításából kiderül: Vilmos herceg felesége elképesztően sok írott és íratlan szabály szerint fogja eltölteni az ünnepeket (na nem mintha amúgy nem így élne). Ez lesz az első karácsonya a királyi családdal, a herceg csajaként ugyanis nem tehette be a lábát az ünnepélyeikre. Most, hogy a királyi család tagja lett, a szülei maradnak ki a buliból – ők ugyanis nem lettek automatikusan királyi családtagok. Pedig a húgának olyan jó ötletei vannak, hogy mivel is lehet feldobni a karácsonyt! Na de nyugi, innen minden világosabb lesz.

Szervezés

A királynő ugyanis komoly koreográfia szerint alakítja, illetve alakíttatja az udvari ünnepségeket. Helyszín: Sandringham, szereplők: a teljes királyi pereputty. Jelmez: naponta öt. Tényleg. Ennyiszer kell átöltöznie a hercegnének a különböző eseményekre – étkezések, templomi szertartások, ajándékozás.

Az OK! magazin úgy tudja, 24-én este a királyi család este hatkor gyülekezik a körülbelül hat méter magas karácsonyfa körül, amelyet a királynő maga választ ki és díszít fel. Aztán ajándékosztás következik – a lap szerint a hercegné férje tanácsára házi készítésű lekvárt, vagy valami effélét fog ajándékozni, mert a család szerint a drága ajándék karácsonykor igazán közönséges hatást kelt. Pedig Middleton szeretett volna valamil különlegeset adni a kütyük iránti rajongásáról állítólag híres királynőnek.

Valószínűleg a feszített tempó miatt indul a 25-i reggel egy gin-tonikkal, majd egy bárányhangsúlyos étkezéssel, így talán Middleton is könnyebben viseli, hogy a karácsony reggeli pizsamás lődörgés kimarad. A US Weekly értesülései szerint ehelyett puccparádban örülhet az éj leple alatt az ágyvéghez rögzített harisnyának, amelyekben apró ajándékok és gyümölcsök rejtőznek.

Ez, majd a reggeli után nyomás a templomba, egykor pedig ebéd (pulyka). Három óráig valószínűleg szabad foglalkozás, vagy talán csendespihenő következik, majd mind illő áhítattal meghallgatják a királynő előre felvett beszédét. Utána kicsit lazulhatnak az erkölcsök: társasjátékozás következik! Ha szerette eddig a Monopolyt, pechje van, mert az tiltott a királyi családban. András herceg 2008-ban ugyanis kifejtette, hogy ez egy gonosz játék, ezért nem szabad játszani. Másnap, vagyis 26-án a család kimozdul fácánt lőni, de oda sem mehet bármiben: tilos farmert viselnie. Kordbársony nadrágot azonban felvehet.

Lesz egy rongya

Az OK! szerint idegesen, de izgatottan várja az első efféle karácsonyát – az idegesség még érthető is, hiszen Camilla Parker-Bowles óta ő az első idegen a nemesvérűek között.

Az öltözködéssel elvileg nem lesz probléma, mert értesüléseik szerint a hercegné már szétvásárolta magát, főleg a Zarában és L.K. Bennettnél, de a biztonság kedvéért két Alexander McQueen estélyit is rendelt.

Jean Broke-Smith, az udvari etikett szakértője szerint Middletonnak “alkalmi ruhában kell megjelennie a reggelinél, kosztümben és kalapban a templomban, ruhában az ebédnél, koktélruhában a koraesti koktélozásnál [hinnék-e?] és estélyiben a vacsoránál. Az aranyszabály: semmi túl rövid, túl kivágott vagy túl cifra."

Tilos, tilos, tilos

És hogy mit nem szabad még a hercegnének? A Buzznet gyűjtése szerint például kagylót ennie, csakúgy, mint a királyi család bármelyik tagjának, nehogy ételmérgezést kapjon. Reménykedhet viszont, hogy a királynő sokat és lassan eszik, mert ha ő befejezte az étkezést, senki sem folytathatja. Így mondjuk nehéz lesz hízókúrázni.

Hiba lenne arra számítania, hogy lekatikázzák, ha esetleg még egy falat Wellingtont az arcába villáz: a királyi családban senkinek sincs beceneve: a Kate-ből szigorúan Catherine lesz, esetleg asszonyom, bár a hivatalos megszólítása "ő királyi fensége, Katalin, Cambridge hercegnéje, Strathearn grófnéja, Carrickfergus bárónéja”. De hogy ennek mi értelme van, arról fogalmunk sincs. Különben biztosan kitörne az anarchia.

Minthogy egy szép napon királynévé válhat, akinek aláírása így érthetően nagyon fontos, ezentúl semmit sem írhat alá, kizárólag hivatalos papírokat. 2010-ben óriási botrány kerekedett abból, hogy Harry herceg aláírta egy törött karú lány gipszét, nem éri meg cicózni. Amúgy sem nagyon lenne mit aláírnia, mert nem dolgozhat, nem is szavazhat, és érthető okokból nem is választható.

Végül pedig: tilos az önkifejezés és a rossz társaságba keveredés. Potenciális királynéként nem adhat hangot politikai, társadalmi, vagy bármilyen más, feszültségkeltésre vagy botrányokozásra alkalmas nézetének. Nem társaloghat olyan témáról sem, amely miatt túl sokat árulna el önmagáról. Valószínűleg a hasát sem simogathatja meg nyilvánosan, ha Vilmos herceg gyereke megfogan benne – bár enélkül is állandóan azt pletykálják, hogy terhes. Azért reméljük, hogy a zsúrkocsi napján köttetett frigyben a hercegnére nem csak lemondás vár.