Bár úgy tűnt, jó esély van arra, hogy visszadobják első fokra a színész ügyét, kiderült, hogy az első fokon ítéletet hozott bíró nem áll közvetlen rokoni kapcsolatban a sértettel, Palácsik Tímeával. A bíróság ítéletet hirdetett, Damu Roland ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.
  • Hiába mutogatott Ruttner ceruzával szögeket, a bíró szerint egyértelmű, hogy lehetséges a közösülés megvalósulása, az igaz, hogy nem ez az ideális helyzet. Köznapi értelemben és biológiai értelemben sem tekinthető befejezett közösülésnek a dolog, jogilag viszont igen, még akkor is, ha csak másodpercekről van szó.

Bár úgy tűnt, jó esély van arra, hogy visszadobják első fokra a színész ügyét, kiderült, hogy az első fokon ítéletet hozott bíró nem áll közvetlen rokoni kapcsolatban a sértettel, Palácsik Tímeával. A bíróság ítéletet hirdetett, Damu Roland ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Jóban Rosszban egykori Várnagy Elődjét 2010 novemberében vette őrizetbe a rendőrség, miután akkori menyasszonya, Palácsik Tímea feljelentést tett ellene a 13. kerületi rendőrségen nemi erőszak és testi sértés miatt. A TV2, ahol addig dolgozott, szinte azonnal kirúgta, többek között azért is, mert már korábban is volt hasonló balhéja, akkor nőt vert. 2001-ben is hasonló okból kapott felfüggesztettet; súlyos testi sértés miatt állt a bíróság elé, az ütések szenvedő alanya akkori barátnője volt. A kirúgott színészt két nappal az őrizetbe vétele után előzetes letartóztatásba helyezték, tíz nap után azonban szabadon távozhatott.
    A módosított vád szerint a színész 2009-ben úgy megütötte Palácsikot, hogy feldagadt a szeme, valamint kétszer is jól megrúgta westerncsizmájával.

  • Az első fokú tárgyalás zárt volt, arra hivatkozva, hogy Palácsik Tímea személyiségi jogait ne sértsék meg, és fölöslegesen ne tépjék fel a sebeket. Mivel azonban a tárgyalás után mindkét fél nyilatkozott az ügyben, és kényes részleteket is kitálaltak, köztük a bírónővel, így másodfokon a tárgyalás nyilvános volt. Ruttner György ki is használta a lehetőséget, és minden apró részletről beszámolt a bíróságon.

  • Nem sokkal az előző tárgyalás előtt derült ki, hogy Palácsik Tímea, az ügy sértettje rokona Szabó Noéminek, aki az első fokú ítéletet hozta. Az ügyben Ruttner György, Damu ügyvédje vizsgálatot kért. Lapértesülések szerint egy fiatalember ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészségen tett bejelentést, amelyben többek közt az áll: „Palácsik Tímea a volt bírónő előző vagy mostani férjének unokatestvére", illetve „Damu bántalmazott volt kedvese ugyanúgy Miskolcról származik, ahogy az ítész is, akinek első férje ugyancsak ott ügyész a bejelentő értesülése szerint, de a bírónő mostani párja is földijük".

  • Damu Roland élete az utóbbi egy évben leginkább a bírósági ügyéről szól, de közben a szerelem is rátalált állítása szerint. Sőt, új barátnőjét már el is jegyezte, így ha esetleg börtönbe is kell majd vonulnia, valószínűleg lesz valaki, aki vár majd rá.

  • Az ügyvéd sajátos módját választotta annak, hogy bizonyítsa védence igazát. Megkeresett egy pornóproducert, és pornószínészekkel lemodellezte azt a bizonyos állva, szemtől szembe megerőszakolós jelenetet. A pornóproducer szerint a jelenet szereplői az aktust minden igyekezetük ellenére képtelenek voltak megvalósítani.

    „Sokat gondolkodtam, hogy milyen módon szemléltethető a sértett vallomása, ha a bizonyítási kísérletben való részvételt nem vállalná lelki okok miatt. Így jött az ötlet, amelyben annyit kértem, hogy az ítélet tényállását hajtsák végre. Az eredmény igazolta, hogy anatómiai igazságügyi szakértői vizsgálat is szükséges" – nyilatkozott korábban Ruttner György arról, hogy miért folyamodott ilyen megoldáshoz.

  • A két celeb - a színész és a szépségversenyző - kapcsolata titkolózva indult, de Palácsikot már akkor is féltették attól, hogy Damu felpofozza. Fél évvel később már eljegyezték egymást, volt letérdelés és vörös rózsa is. 2010 márciusában együtt pucérkodtak egy tévéműsorban, novemberben viszont már arról írtunk, hogy Damut őrizetbe vették nemi erőszak gyanújával. 2010. november 29-én engedték ki, azóta jár tárgyalásról tárgyalásra, és próbálja bebizonyítani, hogy nem is ő a verekedős, hanem Palácsik.

  • "Az előbb jött három angolul beszélő csaj nagy dobokkal, meg csörgőkkel, az egyiküknél volt egy tábla is, queer identity [meleg identitás] felirattal.Sikeresen letáboroztak a bíróság elé. Az angolszász vonal oka: az imént futott be Karsay Dorottya biciklin, az ő ismerősei a külföldi tüntetők. Áttelepültek az ügyészség elé" - jelentette helyszíni tudósítónk.

    Hogy a melegek hogy jönnek a témához, azt az ott lévők sem értik, főleg, hogy jól láthatóan elkülönül egymástól a meleg társaság és a PATENT. "A molinójukon a női szolidaritásról írnak a queerek, sajnos nem tudnak magyarul, ezért egy papírról olvassák nekik a felolvasandó szöveget. Most tanulják, azt fogják skandálni, hogy a 'férfi cinkosság elég' illetve, hogy 'akkor is, ha a barátom vagy, a nem az nem, akkor is, ha régen lefeküdtünk, a nem az nem'." Váccpáör.

  • Damu védője, Ruttner György a március 7-ei perbeszédében tollal illusztrálta a tárgyaláson, hány fokos szögben állhatott Palácsik Tímea hüvelye függőleges helyzetben. Azt is elmagyarázta a toll segítségével, hogy egy merev hímtag ebben a helyzetben nehezen tud behatolni. Szerinte a női hüvely körülbelül 60 fokos szögben áll függőleges helyzetben, ha kicsit hátratolja, akkor a hüvely szöge közelít a 90 fokhoz. Az ügyvéd azt is tanácsolta a tárgyalóteremben ülőknek, végezzék el a kísérletet. A sértett combja ráadásul zárva volt, Palácsik kenetmintáján pedig nyoma sem volt annak, hogy behatolás történt volna - érvelt Damu védője.

  • Az első másodfokú tárgyaláson a hosszú hétvége előtt Damu Roland ügyvédje, Ruttner György nagyjából négy órán keresztül folyamatosan beszélt, mert a bíróság nem fogadta el a bizonyítási inditványait. Ezért kénytelen volt minden tervezett bizonyítási indítványt a perbeszédében előadni. Olyan sokáig beszélt, hogy a bíróság az ítélethozatalt egy új tárgyalási napra tolta, a maira.

  • A PATENT Jogvédő Egyesület, azaz a Patriarchátust Ellenzők Társasága keményem kritizálja Damu védőjének módszerét. A nők elleni erőszak áldozatainak támogatásával foglalkozó szervezet a sajtóközleményében kifejtette, gátlástalannak tartják ahogy Ruttner György próbálja megkérdőjelezni Palácsik Tímea szavahihetőségét.  Azt kifogásolták, hogy az ügyvéd pornófilmet rendeztetett a nemi erőszakról. Az ügyvéd erre azzal reagált, hogy minden vádlottnak alkotmányos joga, hogy megkérdőjelezze az ellene felhozott bizonyítékokat.

    Ruttner a kalmopyrines viccet is elsütötte a perbeszédében, mely szerint a legjobb fogamzásgátló a Kalmopyrin, csak a lábak közé zárva kell tartani a dobozt. Eközben egy doboz gyógyszert tartott a magasba. Az ügyvéd a női nemi szervek szépségéről is beszélt, és kiemelte, hogy neki négy lánya is van.

  • "A változatosság kedvéért itt van a Marslakók stábja is. Most három kamerával érkeztek a múltkor egyhez képest" - jelentette Benny a helyszínről. A sorozat készítői a legutóbbi tárgyaláson is a helyszínen voltak, kaptak is érte rendesen.

  • Vagy egy hippielőadás is lesz itt a Markó utcában, vagy a Patenttel jöttek tüntetni külföldiek. Az előbb jött három angolul beszélő csaj nagy dobokkal meg csörgőkkel, az egyiküknél volt egy tábla is, queer identity felirattal.

  • Az előző tárgyalási napot egy kis közjáték zavarta meg, a Marslakók című sorozatot jöttek be forgatni néhány percre. A sorozatban fotóst alakító színész fényképezte Damut, őt pedig egy operatőr vette. A vonatkozó epizódot erre találja meg, a rész legelején látható néhány másodperc Damu Roland tárgyalásából.

  • 2011. szeptember 12-én bűnösnek találta a Pesti Központi Kerületi Bíróság Damu Rolandot a nemi erőszak, személyi szabadság korlátozása és egy rendbeli súlyos testi sértés vádjában. A Jóban rosszban kirúgott színésze első fokon hat év letöltendő börtönbüntetést kapott. Emellett a bíróság kötelezte az 1,2 milliós perköltség megfizetésére is, valamint hat évre a közügyektől is eltiltották. Amennyiben a mai tárgyaláson helyben hagyják az első fokú ítéletet, Damu Roland kemény éveknek néz elébe.

  • Most tanulják a szöveget, azt fogják skandálni, hogy a "férfi cinkosság elég", illetve, hogy 'akkor is ha a barátom vagy, a nem az nem, akkor is ha régen lefeküdtünk, a nem az nem."

  • Az iskola ablakaiból egyre többen nézik a nagyregényi lassúsággal kibontakozó eseményeket. Na most elkezdtek dobolni. Olyan hangos, hogy így tuti zavarni fogja a tárgyalást. Mondjuk elég jól dobolnak, lehet, hogy esténként zenélésből élnek.

  • Információink szerint a Marslakók stábját nem látják szívesen a helyszínen, úgy néz ki, a múltkori becsörtetés-kicsörtetés a bíróságnak sem tetszett, próbálják megakadályozni a ki-be mozgást.

  • Az iskolából már ki is jöttek panaszkodni a két kivezényelt rendőrnek. A rendőrök félrehívták az egyik szervezőt, mire lejjebb vettek a hangerőből. Olyan vásári hangulat van, hogy nem csodálkoznék, ha mindjárt megjelennének a tökipompos-árusok.

  • Ha a múltkor dugig volt a tárgyalóterem, akkor a mostani tömegre már nincsenek szavak. Ha Damu Roland be akarna jönni, jelenleg át kéne bucskáznia egy pár fotóstáskán.

  • Megkezdődött az ítélethirdetés, egyelőre a szabályokat mondják, a bíró rekedt, ezért is fontos a teljes csend. A tüntetők teljesen elhallgattak, nyitva vannak az ablakok, és úgysem hallani őket.

  • Damu Roland ítélete: megváltoztatják a korábbi ítéletet, a sorozatszínész négy év hat hónap börtönt kapott erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt, valamint 5 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Másfél millió a bűnügyi költség, Damunak egymilliót kell fizetnie.

  • Damu Roland teljesen összetört, meg kell hallgatnia az indoklást.

  • "A fővárosi törvényszék előtt a PATENT egyesület körülbelül harminc aktivistája még mindig demonstrál. A szemközti járdán piros, a szexuális erőszak áldozatait szimbolizáló figurákat helyeztek el. Az egyesület a nemi erőszakkal kapcsos tévhitek eloszlatására szeretné felhasználni a Damu-ítéletet" - jelentette helyszíni tudósítónk.

  • A bíró azt mondja, nem hibátlan munka az elsőfokú ítélet, az indoklás is sokszor iratellenes, a fellebbviteli bíróság ezeket a hibákat javította, így született ez az ítélet. A felmentésnek csak akkor lett volna helye, ha teljesen ellentétes döntésre jutnak. Akkora eljárási hibák nem voltak első fokon, hogy hatályon kívül kellett volna helyezni a döntést.

  • Az első fok helyesen járt el a nyilvánosság kizárásával, nem adnak igazat Ruttnernek, aki szerint a zárt tárgyalás miatt sérültek Damu jogai. Damu Roland az ítélet kihirdetésekor megmerevedett abban a pózban, amiben volt.

  • A másodfok azért volt nyilvános, mert az első fok után nyilvánosságra kerültek az addig zárt részletek. A híresztelések miatt másodfokon fontosabbnak ítélték a közérdeket, ezért volt nyilvános. Most Ruttner hatályon kívül helyezési kísérletére reagál a bíró.

  • 175. §  (1) Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    (2) Aki emberkereskedelemmel összefüggésben megszerzett és a személyi szabadságától megfosztott sértett személyi szabadságának megfosztását fenntartja, és a sértettet munkavégzésre kényszeríti, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    (3)  A büntetés az (1) bekezdés eseén egy évtől öt évig, a (2) bekezdés esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

    a) aljas indokból vagy célból,

    b) hivatalos eljárás színlelésével,

    c) a sértett sanyargatásával,

    d) jelentős érdeksérelmet okozva,

    e) a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére,

    f) védekezésre képtelen személy sérelmére,

    g) fegyveresen,

    h) felfegyverkezve

    követik el.

  • Ruttner György és a sértetti képviselő is írogat valamit, de Ruttner mintha csak firkálgatna szemlesütve. A sértetti képviselő a bírót figyeli, aki továbbra is indokolja, hogy miért nem tudtak mit kezdeni Ruttner indítványaival. Többek között azért, mert Ruttner beadványaiban is voltak iratellenességek.

  • A bíró emlékeztet, hogy amikor Damu nem tudta átvenni a módosított vádat, akkor Damu egyrészt rossz címet adott meg, másrészt direkt elnapolták a tárgyalást, hogy a színész mindenképpen tudomást szerezzen a vádmódosításról, és ne kelljen ellene elfogatóparancsot kiadni. Ezzel a bíró cáfolja, hogy a bíróság elfogult lett volna, hiszen direkt Damunak akartak kedvezni azzal, hogy nem adtak ki elfogatóparancsot.

  • Damu Roland kerek szemekkel hallhatja a bírót, aki most időrendi sorrendbe helyezi a megkérdőjelezett dolgokat.