Madonna harminc éve van a pályán, és ötvennégy évesen még mindig kihívó cuccban, lányként énekel magáról. Jól van ez így? Lakatos Márk szerint kár, Steiner Kristóf szerint csodás.

Madonna idén harminc éve van a pályán, március 26-án jön ki új albuma, az MDNA. Átlagos esetben, más előadótól azt várnánk, hogy a kihívó ruhában vonagló csitriből ennyi idő alatt egy visszafogottan szexi nő lesz, aki annyi ideje nyomja már, hogy tényleg énekelhet arról, amiről akar. Madonna viszont továbbra is a seggét mutogatva dalolja, hogy ő pontosan milyen lány ("Don’t play the stupid game / Cause I’m a different kind of girl" – hangik el például a Give Me All Your Luvin című új dalában). Rendben van ez így?

Steiner Kristóf szerint csodálatos

"Sosem értettem azokat, akik azért támadták Madonnát, hogy másként kéne viselkednie, mert már öreg. Szerintem az ember kora soha, semmilyen körülmények között nem lehet indok arra, hogy másként viselkedjünk, beszéljünk, vagy öltözködjünk, mint ahogyan jól érezzük magunkat. Csodálatos, hogy a Madonna-jelenség egyre inkább azt promotálja a világban, hogy az élet nem áll meg, ha valaki elmúlt 30 éves" – fejtette ki a Velvetnek Steiner Kristóf.

Hozzátette, a Girl Gone Wild klipjében a divatvilág legkeresettebb huszonéves modellfiúi csókolgatják a nyakát , "és megértem, hogy ezt elnézve sokaknak sarkos véleménnyilvánításhoz támad kedvük, de fontos, hogy felismerje az ember: joggal kritzál, vagy esetleg egyszerűen irigy." Nem beszél a levegőbe: a Lélekbonbon és a Gumimatrac a Gangeszen című könyveiben is van egy-egy fejezet Madonnáról, és a Velencei Filmfesztiválon pedig beszélgetett is az énekesnővel.

Ilyen is marad

Steiner kifejtette, Madonna egy 84-es interjúban mondta ki, hogy egész életében erősen szexuális ember volt, és ha az emberek ezért veszik meg a lemezét, nem bánja, de soha nem játszik rá. Azóta eltelt 30 év, és a helyzet mit sem változott. "Ő egyszerűen ilyen, és valószínűleg ilyen is marad mindig. Képmutatás volna a részéről, ha csak azért, mert már 54 éves, és az emberek elvárják tőle, hogy mamuszban kötögessen, elkezdene másként tekinteni önmagára. Megjátszani magunkat minden korban nevetséges, ezért

Lánynak lenni

Lánynak lenni azt jelenti, hogy sírhatsz, ha látsz egy cuki kiscicát. Azt, hogy hogy legyél hajadon vagy elvált, mindig lehetnek romantikus fantáziáid egy csodálatos esküvőről. Azt, hogy ha a kedvenc számod megy a rádióban, táncra perdülsz. Azt, hogy kapsz egy virágcsokrot, és úgy érzed, pillangók repkednek a szívedben. Azt, hogy a szerelmed házát megpillantva leküdzhetetlen vágyat érzel rá, hogy szaladni kezdj sétálás helyett. Azt, hogy bár már törték össze a szívedet, keserűség helyett képes vagy bízni. Azt, hogy amikor egy cseresznyepárt akasztasz a füledre, csinosnak, sőt, egy kicsit szexinek is érzed magad. És az is vagy. Ezt pedig soha, senkitől nem szabad elvennünk – véli Steiner.

ha ő még mindig szuper szexi bad girlként definiálja a személyiségének egy részét, sokkal hamisabb lenne, ha azt próbálná eljátszani, hogy ő egy higgadt nagyasszony."

Megjegyezte, mostanában gyakran olvas olyan kommenteket, amelyek azt kérdik: "miért nem akar méltósággal megöregedni?". De Madonnának szerint esze ágában sincsen megöregedni egyelőre, sem méltósággal, sem anélkül. "Táncolni akar, gyönyörű fiúkat akar, és feszegetni akarja a saját határait. Ki merné hibáztatni ezért? Amíg képes rá, és vevők rá az emberek, nyomja csak, ami belefér. Én minden nőt arra bíztatnék, hogy ne kezdjen el magára néniként gondolni, csak azért, mert a társadalom ezt várja el tőle. Rengeteg spirituális, fizikai és szellemi energia kell hozzá, de lehetséges örökké lánynak maradni. "

Madonna mindig mutogatta a picsáját

"A girl nem újdonság, megannyi dalcímében van 'girl' (What It Feels Like For a Girl, Material Girl, Who's That Girl, Bad Girl, Candy Perfume Girl, Mer Girl). Egyébként meg Madonna mindig mutogatta a picsáját, ez nála ugyanannyira alap volt, mint a provokáció: homoszexualitás, nők és a felszabadult szexualitás, a női orgazmus, fájdalom és gyönyör, mindent szóba hozott. Minden turnéján provokál valamivel, volt, hogy maszturbált a színpadon és ezért elvitték a rendőrök" – mondta el a Velvetnek egy név nélkül nyilatkozó Madonna-rajongó. Hozzátette, Madonna mindig szexről és az érzéseiről énekelt, az MDNA-val pedig folytatja, amit a Hard Candyvel elkezdett: a Lady Gaga-és Rihanna-rajongókat akarja meggyőzni arról, hogy ő valaki.

Lady Gaga emlegetése nem véletlen: Stefani Germanotta ugyanis megjelenésében és dalaiban is merít elődje munkásságából. Madonna olykor megvédi, de közben azzal is foglalkoznia kell, hogy ő maga is csináljon valami eladhatót.

Tabukat feszeget

"Ez a kérdés pont most merült fel, az új tévéműsorom, az Én is szép vagyok (TV2) forgatásán. Tizenhárom éves korom óta én vagyok a legnagyobb Madonna-fan, kívülről fújom minden számát, a plakátjaival volt kitapétázva a szobám, jártam Madonna-klubba is" – mondta el a Velvetnek Lakatos Márk, hozzátéve, az énekesnőt fantasztikus nőnek tartja. Úgy véli, Madonna sok szempontból provokálja a társadalmat, és az egész nyugati civilizációt, és tabukat feszeget, amire ő maga is hajlamos.

Kifejtette, Madonna autonóm női művészként csinál tökös pasikat megszégyenítő dolgokat, minden cikizés ellenére. És közben divatikon, aki harminc éve a Vogue és a Harper's Bazaar címlapján van, bármit is csinál. "Ehhez képest viszont fejben és lélekben nem nőtt fel a saját nagyságához, bekerült egy anti-ageing spirálba, 54 évesen tizennyolcnak akar kinézni, valószínűleg azért, mert a poppiacnak még mindig a tinédzser korosztály a legnagyobb felvevője - akik viszont a tinisztárok bűvöletében élnek."

Kár érte

Madonna tehát valószínűleg azt gondolja, gazdasági érdekekre való hivatkozással, hogy ő akkor tud a topon maradni, ha a tiniknek énekel. "De hát a tininek egy ötvennégy éves nő elég kevés dologról tud énekelni, ha nem néz ki úgy, mint egy tini. Megpróbál az lenni, de szerintem ez egy kicsit groteszk. Ez a Super Bowlon volt nagyon látványos, amikor ott ugrált mellette Nicki Minaj, és hát Madonna nagymaminak tűnt mellettük Kleopátra-jelmezben és tornadresszben. Kár érte."

Hozzátette, az is probléma lehet, hogy Madonna "egy borzasztóan vagány

Jó ez így?

művész, filmet rendez, ír, műgyűjtő, divatikon", és közben mégiscsak egy olyan poppiacon van, ami miatt az összes többi területen nem fogadják el hiteles alkotónak. "Ez szörnyű, élete egyik nagy hiánya lehet, hogy harminc éve betört a poppiacra, mint vagány, és - vállaltan - kicsit közönséges énekesnő, és onnan bármit csinál, oda húzzák vissza, hogy miért akar mást csinálni."