Két éve tűntek fel a brit X Factorban, néhány hónap alatt világsztárok lettek a tinilányok körében, ahova mennek, úgy sikítanak és ájulnak, mint a Beatles óta talán soha. A One Direction durvábban robbant be, mint Justin Bieber, igaz a zenekar rajongói még annyira nem fanatikusak, mint a Bieber-mániások. A kislányokat leginkább sikíttató előadók régen és ma.

Néhány hónap alatt a semmiből törtek a csúcsra a One Direction tagjai, akik olyan tinihisztériát okoznak, mint amilyet Justin Bieber soha. Sőt, talán a Backstreet Boys óta egyáltalán nem is láttunk.

A fiatal britekből álló formáció egy mesterségesen létrehozott zenekar, amit a 2010-es X Factorban alakítottak ki, a tagok korábban még csak nem is ismerték egymást. A már nálunk is többször elsütött nézőszám-növelő, könnyfakasztó megoldást alkalmazva fogtak egy pár srácot, akiket túl gyengéknek tartottak az egyéni induláshoz, és összerakták őket csapattá.

A One Direction Nicole Scherzinger ötlete volt, a mentoruk Simon Cowell volt a műsorban, aki le is szerződtette őket. A csapat kis híján megnyerte az X Factort, ami igazi kuriózum lett volna, csapatok nem nagyon szoktak tehetségkutatókat nyerni. A One Direction harmadik lett, de ez is elég volt már ahhoz, hogy iszonyúan befusson.

Aztán természetesen mindenféle rekordokat megdöntött. Például első lemezükkel első helyen nyitottak az amerikai Billboard-toplistán, amire brit zenekar eddig még nem volt képes. A kislemezlistán pedig akkorát nyitottak, mint amekkorát brit zenekar a Verve Bittersweet Symphonyja óta nem tudott.

A Telegraphon megjelent elemzés szerint a One Direction több tényezőnek köszönheti elsöprő sikerét a tengerentúlon, és ezzel a globális zenei világban. A legfontosabb talán, hogy az amerikai zeneipar egy kicsit elaludt, és nagyon eltolódott a rock és az r'n'b, vagyis az úgynevezett felnőttesebb műfajok felé. A kanadai Justin Bieber érkezésével viszont gyorsan világossá vált, hogy még mindig van igény a jófiús, anyák és lányaik kedvence típusú fiatal fiúelőadókra, és talán fiúzenekarokra is.

Az USA-t azon a fronton veri most az Egyesült Királyság, ahol a 90-es években csúnyán kikapott a műfaj kitalálóitól. A fiúzenekarok mindig is amerikai termékek voltak, kezdve a New Kids On The Blockkal, a Backstreet Boyson át, az N'Syncig. A britek, ahogy a Telegraph is írja, mindig elvéreztek, mindig volt valami esetlenség, nevetséges hiba a brit fiúzenekarokban, ami miatt nem tudtak nagyon befutni az USA-ban.

Most ez másképp van. Ahova a One Direction megy, ott a tinilányok tömött sorokban sikítanak, a gyönyörtől sírnak, aztán elájulnak. Az USA-tól egészen Ausztráliáig. Kívülről tudják a tagok neveit: Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson nevét skandálja most a közönségeg.

Kínos becenevek nincsenek is, mint a 90-es években, de a jó fiúzenekaros hagyományokhoz híven mindegyik tagnak megvan a saját karaktere. Horan a “cuki ír”, Malik “a csendes, titokzatos, Payne az “érzékeny”, Styles az “elbűvölő” és Tomlinson “a vicces”. A legidősebb tag a 20 éves Louis Tomlinson, a legfiatalabb a 18 éves Styles, a tagok tehát nagyjából annyi idősek, mint a nagy konkurens Justin Bieber, valamint a célközönségük, és persze, a tinilányok szerint szívdöglesztően néznek ki egytől egyig.

A csapat népszerűségét jól jelzi, hogy az első kislemezük, a What Makes You Beautiful klipjét már több mint 110 milliószor nézték meg YouTube-on, és az idén januárban megjelent legújabb számuk klipjének is már közel 60 milliós a nézettsége. A zenekar néhány hónap alatt több mint hárommillió követőt gyűjtött össze Twitteren, és hetente nagyjából 25 ezer fővel nő a követőtábor.

De ha ez még mind nem lenne elég, csak meg kell nézni néhány fényképet, amiket a zenekar fellépései előtt és alatt készítettek a világ nagyjából bármelyik pontján. Ugyanazokat az arckifejezéseket, könnybe lábadó szemeket és extázist látjuk, mint néhány évtizeddel ezelőtt a Beatles, Elvis Presley vagy akár Frank Sinatra rajongóinál.

Elvis miatt terjedt el az "Elvis elhagyta az épületet" mondás, ami azt a célt szolgálta, hogy a koncerthelyszíneken várakozó rajongók végre távozzanak, Justin Biebert hotelszobába szorították elvakult rajongói, megbénítva ezzel egy csomó ember szabad mozgását, a Rolling Stones rajongói 1972-ben több mint 30 rendőrt sebesítettek, amikor be akartak törni egy vancouveri koncerthelyszínre, ahova nem fértek be. A Beatlesről készült legemlékezetesebb képek között vannak azok, amelyek Japánban, valamint az USA-ban készültek a reptereken, ahol a gépek alig fértek el a sikítozó rajongóktól a reptéren. A One Direction itt még nem tart, de néhány tömegjelenetet már okoztak a fiatal tagok, ahova mennek indul a sikítóverseny, és ne feledjük, még csak három számuk jelent meg, és alig egyéves a zenekar.