A Fonogram-díjátadó idén is egy gálának álcázott könyörgés volt a MAHASZ-tól, hogy kezdjünk már el fizetni a zenéért. Jeszenszky Zsolt szerint az embereknek irányt kell mutatni, és soha nem volt ilyen jó felhozatal Magyarországon, Majka kissé ittas volt, Bárány Attila pedig a pöcsét mutogatta.

Idén sem maradtak a magyar zenészek Fonogram-díj nélkül, aminek nyilván mindenki nagyon örül, hiszen ilyenkor van egy csomó ingyen étel és ital. A szervezők a tavalyihoz képest beújítottak egy whiskyt szponzornak, ami meglehetősen jól hatott sztárjaink részegségére. Magáról a díjátadóról nem tudunk mit írni, mivel a tavalyi helyzettel szemben ellentétben idén a sajtó képviselői már az előtérbe sem juthattak be, hanem a Millenáris B-épületében nézhették ugyanazt a tévéműsort, amit amúgy az egész ország láthatott, csak otthon ülni is lehetett.

A magyar zenésztársadalom meglehetős lazasággal várta az átadást, a második X-Faktorban feltűnt Tarány Tamás például végig kellemes hangulatban iszogatott barátaival a parkban található szabadtéri kocsmában, amihez rövid ideig csatlakozott Lola és pasija, Brasch Bence is.

Az alagút végén

A MAHASZ ezúttal elkövette azt a bravúrt, hogy már nem csak a díjak átadása során érkezett a burkolt könyörgés azért, hogy vegyenek már lemezt az emberek, hanem egy külön kategóriát kapott a cél: a legális zenefelhasználás érdekében kifejtett munkáért külön köszönetet – és egy Fonogram díjat – kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatósága. A magyar jogdíjrendszer istensége, Jeszenszky Zsolt később sem győzte hangsúlyozni, hogy mekkora létjogosultsága van a lemezeladásnak. “Ne csak hallgassatok, vásároljatok” – hangzott el beszédében az egyértelmű utasítás. “Ha a pillanatnyi számokat nézzük, akkor rosszabb a zeneipar helyzete, mert tovább estek az eladások, ennek millónyi oka van. A számok nem jók, de azt gondolom, hogy megjelent a fény az alagút végén, mert megjelentek az online szolgáltatások” – mondta a Velvetnek DJ Jeszy, aki szerint a magyar zene soha nem volt annyira jó, amilyen az elmúlt egy-két évben.

Jeszenszky pozíciójából adódóan nem tartja valami sokra az előadók által ingyen letölthetővé tett lemezeket, de ennek ideológiai háttere is van. “Az egy illúzió, hogy a zene úgy jut el a közönséghez, hogy megcsinálják, és felteszik az internetre. Magyar szinten többezer előadó gondolja ezt, de szükség van egy közvetítő mechanizmusra. A közönségnek kellenek iránymutatások” – vázolta fel elképzeléseit. Arra a kérdésre, hogy akkor például Fluor Tominak hogy sikerült így elég jól befutnia, támadóan lépett fel. “Fluor Tomi el is tűnt már. Olvastam vele egy interjút, ahol úgy nyilatkozott, mint valami marketing-guru, aki állatira tudja, mi van. Én bírom őt, mert jópofa, de kezeljük helyén a dolgokat. Ez egy olyan csoda, mint a Kistehén volt a Szájbergyerekkel: egyszer bejött, de nézzük meg az azóta készült dalokat. A falunapokat le lehet kaszálni egy nyár alatt, de karriert építeni csak úgy lehet, ha több lábon áll valaki, és valamilyen módon pénzhez jut ebből.” Jeszenszky Zsoltnak amúgy igaza lehet, egy meg nem nevezett zenész például nem sokkal korábban újságolta, hogy a MAHASZ nemrég kereste fel, hogy mikor fárad be a 105 forintnyi bevételéért.

Ki van bebaszva?

Na de milyen dolgok jártak eközben a dicsfényben fürdő sztárok fejében? “Be vagy baszva. mi? Vagy én vagyok bebaszva?” – tette fel az örökké nehéz kérdést a gálán is fellépő Majka, aki elmondása szerint azt sem tudja, ki az a Dopeman. A hatmilliós nézettségnél járó rapper ugyanakkor megígérte, hogy el fog készülni az a meztelen kép, amit barátnőjéről ígérget egy ideje.

Elfelejtették Ákost

A fergeteges after party civilek által is látogatható része az ingyen italok elfogyásával egyenesen arányosan kezdett kevésbé fergetegessé válni, ezt pedig sajnos még egy akkora hérosz sem menthette meg, mint DJ Bárány, akinek megbízható források szerint akkora szakadás keletkezett bőrnadrágján, hogy a pöcsét is meg tudta mutatni egy érdeklődőnek. Nagyjából ez volt a buli legérdekesebb része, ha leszámítjuk, hogy Kovács Ákosnak elfelejtettek díjat adni, pedig idén ez kötelező.