Steiner Kristóf negyedik tetoválását tekinthettük meg, mostanra szinte a teljes mellkasa virágokban fog pompázni. Szerinte a házasság óriási kihívás, és egy ingyen összehozott hajóút hozta helyre a kapcsolatát.


“Eddig három tetoválásom van, de azt hiszem, hogy egy ponton eljön az, hogy az ember nem külön számolja a tetoválásait. Ez az ötödik alkalom, amikor tetoválnak” - mondta a Velvetnek Steiner Kristóf, aki úgy döntött, hogy ha már épp Budapesten van, érdemes óriási virágokat varratni a mellkasára. A szalonban meginterjúvolt műsorvezető maga választotta az ábrákat, amiket az Alice csodaországban miatt rakat magára élete hátralévő részére. “Mindig szerettem azt a könyvet, mindig szerettem ezt a már-már pszichedelikus könyvet, nagyon tetszik a szimbolikája és bújtatott társadalomkritikája. Van benne egy jelenet, amiben Aice kicsi, a virágok pedig hatalmasak. Szerettem volna egy ehhez kötődő tetoválást, de ha Alice-t vagy a fehér nyulat tetetném magamra, az egy ponton megbánást szülne, ezért inkább az elvarázsolt kertre gyógyultam rá.”

Tel-Avivot választaná

Steiner jelenleg Budapesten és Tel-Avivban is sokat tartózkodik, ahol látja is a különbségeket. “Mindkettő városban van valami, ami a másikban nincs. Az elmúlt pár évben London, Budapest és Tel-Aviv volt az a három város, ahol a legtöbbet tartózkodtam, azt hiszem London, az egészséges balansz. Tel-Aviv nagyon extravagáns, szabados, Budapest pedig sokkal vonalasabb. Sokkal nehezebb az embernek rátalálnia magára, mert amikor sikerül, elkezdik bírálni. Londonban tanultam, ott megvannak a nyugati társadalomra jellemző elvárások, de sokkal szívélyesebb, mint Budapest. Talán az a legélhetőbb.közeg, de én még mindig Tel-Avivot választanám a három közül, mert olyan vagyok, mint az a város. Van valami Izraelben, amit nagyon nehéz körülírni, az egész olyan, mintha valami furcsa drogon lenne az ember” - sorolta aktuális lakhelyválasztásának okait.

Alulértékelik a házasságot

A Bravo Otto gálát is levezénylő Steinernek nemrég nagyot változott az élete, ugyanis összeházasodott barátjával. “Sokan mondogatják, hogy ez csak egy papír, de én egyértelműen érzem a változást. Azzal, hogy az ember kimond olyan gondolatokat az eskütétel során, amiket a hétköznapok során nem mondana, teljesen megváltoztatja a hétköznapjainkat. Szerintem a házasság egy nagyon menő dolog. Manapság alulértékelik, pedig nagy kihívás, márpedig az ember csak akkor tud fejlődni, ha új kihívások elé áll.”

Ingyen hajóút hirdetésből

Mindeközben ír is, hamarosan kiadja harmadik könyvét, Hajónaplók címmel, ami a címéhez méltó módon tényleg egy napló. “A könyv születésekor durva válság ütött be a kapcsolatomban. Akkor költöztem Londonba, és a párom úgy döntött, hogy ő nem tart velem. Kerestem valamit, ami lefoglalja a gondolataimat, ezért beköltöztem egy kelet-londoni házba, ahol kilencen laktunk. Mivel a lehetőségeink limitáltak voltak, kitaláltuk, hogy hirdetési oldalakról vadászunk össze ingyen cuccokat. Az egyik alkalommal belefutottam egy hirdetésbe, ahol egy San Diego-i nő keresett útitársat egy hajóútra, amire minden le van zsírozva, Barcelonából indul az út. A barátaim nagyrésze persze azt feltételezte, hogy a nő férjet keres vagy megöl. Én már az elején leszögeztem, hogy férjet semmilyen szinten nem talál bennem. Találkoztunk, és elmentünk a közös utazásra, ez adta a könyv gerincét, minden nap három-négy órát írtam. Közben megismerkedtünk, kiderült, hogy azért nem utazhatott azzal, akivel eredetileg akart volna, mert az illető öngyilkos lett. Ő még nagyobb kapcsolati tragédiából érkezett az utazásra” - vázolta fel a hátteret.

Vega faluban élne

Az utazás végére helyreálltak a dolgok, és megoldódtak Steiner gondjai. Állítja, hogy a napokban megjelent hírekből, miszerint a londoni éjszaka egyik híres figurájával lépett félre, egy szó sem igaz. "Amikor összeakadtam Robert Newmarkkal, Matan és én nem voltunk egy pár, ez pedig az ő választása volt. Megcsalásról tehát szó sincs: egyszerűen megpróbáltam továbblépni. Nem sikerült: Newmark szürreálisan hatalmas kastélya, és elegáns éttermei sem jelentettek semmiféle 'feloldozást'. A sztori vége haiend lett: Matan megrémült, hogy örökre elveszíthet, és utánam költözött Londonba, a kapcsolatunkat szépen lassan rehabilitáltuk, Roberttel pedig jó barátságban maradtunk azóta is. Matannal és egy tucat baráttal együtt lakva, az omladozó, öreg viktoriánus házunkban, a szomszédos kávézónak vegán muffinokat sütögetve pedig sokkal boldogabb voltam, mint pezsgőt szürcsölve abban a fekete Bentleyben, amellyel Robert furikázott. Hát így tudtam meg, hogy nekem - Marilyn Monroe-val ellentétben - nem a gyémántok a legjobb barátaim."

Bár erről a könyv nem szól, de azt követően, hogy Matan utána ment Londonba, életük egyik legboldogabb periódusát töltötték együtt. "Nem csak a kommuna része lett, hanem szinte a motorjává változott. Ez vezetett az esküvőhöz, ami szintén egy hajón történt meg. Ez a kommuna ma is él és virul, de mivel mi átköltöztünk Tel-Avivba, ezért áthelyeződött a székhely. Az egyik srác például kijött látogatóba hozzánk, és hét hónapig ragadt nálunk. Attól függetlenül, hogy most épp nem élünk együtt, nagyon szoros barátság van köztünk. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy talán eljön az idő, amikor valamiféle ökológiai gazdálkodásból élő vegetáriánus faluban együtt élünk, és fantasztikus ételeket és spirituális fejlődési lehetőséget nyújtunk bárkinek, aki oda látogat” - invitált előre is Steiner Kristóf.