Vanilla Ice a legutóbbi áldozata annak az oldalnak, amivel bárkiről kamu halálhírt lehet generálni. Az átverőoldal nem lenne elég, de az ilyen ellenőrizetlen híreket általában felkapja a Twitter, így gyorsan terjed a téves információ. A közelmúltban tucatnyi híresség halálát keltették ezzel a módszerrel.

“Nem tudom, ki terjeszti azt a pletykát, hogy meghaltam egy autóbalesetben, de élek! Kaptam vagy 30 sms-t a családomtól és a barátaimtól” – írta Vanilla Ice Twitteren azután, hogy elindultak a hírek, hogy az Ice Ice Baby előadója autóbalesetben meghalt.

Egészen pontosan egy forrás írta meg a sztorit, konkrétan a Global Associated News nevű oldal, aminek a hírét aztán felkapta a Twitter. A Global Associated Newsról viszont azt kell tudni, hogy nem egy létezű újság, hanem egy kamuoldal. Erre elég könnyű rájönni, például abból is, hogy az oldalon nincsenek kattintható menüpontok, csak és kizárólag a Vanilla Ice autóbalesetéről szóló hírt tudjuk elolvasni.

Síbaleset után jön a pánik

Az oldalt a swellserver.com generálja, amivel semmi mást nem lehet csinálni, csak halálhírekről szóló álcikkeket, amiket az oldal szépen beágyaz valamilyen kamuújságba. Bárki kipróbálhatja. Összesen nyolcféle cikket készít az oldal egy nevet beírva. Az autóbalesettől kezdve, a fatális snowboardozáson át egészen addig, hogy az illető eltűnt egy Saint Tropez-nál elsüllyedt jachtról.

Az oldalt naponta alig néhány tízezren látogatják, mégis az elmúlt egy-két év celebhalál-kamuhíreinek nagy része erről az oldalról kelt útjára. Az oldalt nem nézek túl sokan, de a tapasztalat azt mutatja, hogy elég néhány megosztás a Twitteren, és máris szárnyra kel a kamuhírekkel a pletyka, amit aztán időről időre viszonylag komolyan vehető újságok és blogok is benyalnak.

Ilyen volt 2010-ben például Charlie Sheen állítólagos halálhíre, ami szerint a színész egy snowboardbalesetben életét vesztette. Egyértelműen a swellserverrel generált hírről van szó, mégis sokan elhitték, végül Sheen korábbi feleségének, Denise Richardsnak és a színész menedzserének kellett cáfolnia.

Szintén téli sportolás közben vesztette életét 2010 végén Owen Wilson, Adam Sandler és Eddie Murphy is, egymástól teljesen függetlenül, a kamuhír szerint valahol az Alpokban. Az oldal általában svájci és osztrák településeket jelöl meg az ilyen híreknél.

Természetesen ezek is kamuk voltak, ahogy tavaly márciusban Will Smith lánya sem halt meg snowboardozás közben . Láthatjuk, hogy ha ilyen hírrel találkozunk, hogy egy híresség síbalesetet szenved valahol az Alpokban, és belehal, akkor könnyen lehet, hogy kamuhírrel van dolgunk. Különösen, ha olyan oldalon jelenik meg a hír, ahol nem lehet kattintani a menüket.

A snowboardos típus mellett népszerű még az autóbaleset is. Ebből talán a David Guettáról szóló hír söport végig leginkább a világon, akit egy nappal Nicki Minaj után öltek meg kamuból ugyanolyan autóbalesetben, mint az énekesnőt. Johnny Deppről 2010-ben jelent meg hasonló cikk, igaz az ő esetében egy egész hihetőnek tűnő kamu BBC-oldalt is készítettek.

Valahogy elindul egy pletyka

Aztán vannak olyanok is, amikor nem kell a swellserver ahhoz, hogy elinduljon egy halálhír, legalábbis nem lehet tudni, hogy az volt az eredeti forrás. Hugh Hefner és Charlie Sheen esetében például tavaly elég volt az, hogy az egyikük elég idős, a másikuk nagyon sokat drogozik, így sokan bedőltek annak, hogy holtan találták őket szállodai szobájukban, a halál oka ismeretlen. Természetesen ezek a hírek sem voltak igazak.

Hasonló történt MC Hammerrel is még 2007-ben, amikor néhány rajongója összekeverte egy valóban elhunyt emberrel . A rapper eredeti neve Stanley Burrell, és amikor megjelent egy hír egy valóban elhunyt Stanley Burrellről, akkor Hammer több rajongója azt hitte, a kedvencéről van szó, és azonnal elindult a pletyka.

De vannak olyan esetek is, amikor megmagyarázhatatlan módon elkezd terjedni egy üzenet, amit aztán valaki valahol komolyan vesz, és kész is az álhír. Ilyen történt például Snoop Doggal, akit egy Facebook-csoport kezdett el gyászolni tavaly ősszel. Az álcsoport olyan jól sikerült, hogy gyorsan százezer tagja lett, miközben a színész próbálta megnyugtatni a rajongókat, hogy fölöslegesen gyászolják, hiszen él. A dolog hasonlít arra, amikor Cherről kezdtek el a gyászüzenetek terjedni, csak akkor nem Facebookon, hanem Twitteren ment a dolog. Az énekesnő természetesen itt is élt, és Snoop Dogghoz hasonlóan próbálta megnyugtatni a rajongókat, hogy nem történt semmi baja.

Hazai fronton az utóbbi időben csak SP-vel fordult elő, hogy halálhírét keltették, ráadásul egészen alpári stílusban, többek között ezért is lehetett elsőre tudni róla, hogy kamu. Mindenesetre SP nem akadt ki túlságosan a dolgon, és bízott benne, hogy az anyja sem találkozott a hírrel.